Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

U mnie dokładnie tak samo :( W tygodniu nic tylko na działce siedzieć, a tu praca. Przychodzi wolny weekend to nawet bobu zasadzić się nie da :(
pozdrawiam:)
Edyta
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

w tym roku po raz pierwszy siejemy bób, ale osobiście nie lubie tego warzywa :D
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

pawelp1320 pisze:A ja dzisiaj też nie posiałem swojego bobu. Jak na tygodniu, to piękna pogoda, słońce grzeje, 20 stopni, jak przyjdzie sobota i niedziela to deszcz, chlapa i chłód.
Dokładnie tak jak u mnie.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Nie chcę was straszyć, ale na następny weekend też zapowiadają deszcz ;:174 tracę nadzieję na posadzenie czegokolwiek. Ten bób to mi chyba myszy zjedzą.
Pozdrawiam, Ilona
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

a ja z racji, że namoczyłam bób w piątek, to w sobotę byłam zmuszona - wyskoczyłam między jedną ulewą a drugą i po łebkach ale wysiałam. Nasiona były z 5 letnie więc mam nadzieję że coś z tego będzie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja się wygłupiał mna całego ;:oj

Sialiśmy z synem rożne warzywa do wielodoniczek. Co roku syn dodatkowo ma swoją plantację parapecie. Posadził w tym roku bob i po kilku dniach okazało sie ze bob ma ponad 20 cm wysokości. Stał na szafie i zobaczyliśmy pędy dopiero jak przyszedł czas na pozbycie sie kurzu :wink: . Co to z takim bobem teraz zrobic? Dzisiaj go wietrzylam na parapecie. Nic mnie nie stało. Zaczekać ze 3 tygodnie i wsadzić do gleby? Cuda i wianki, normalnie :tan
Pozdrawiam Jola
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

wg. mnie wysadzić jak najszybciej do gruntu, wtedy jest szansa, choć może się połamać, przy silnym wietrze...
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

Witam,
od razu przyznaję, że nie przeczytałam całego wątku - ze względów czasowych. Bardzo lubimy bób, a tu gdzie mieszkam bardzo trudno kupić świeży, nie mrożony.Chciałam więc posiać kilka grządek na próbę. Mam Windsor biały ale mam też wątpliwości co do uprawy i pytania:
-czy już mogę siać?
-w lipcu jedziemy na urlop, kiedy posiać ten bób, żeby zebrać go przed albo po urlopie? Kiedy NAJPÓŹNIEJ można siać bób?
- czy żeby przedłużyć zbiory mogę wysiewać mniejsze partie w odstępach jedno - dwutygodniowych?

Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam,Elżbieta
Lead
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 kwie 2013, o 16:24

Post »

Co do pierwszego, to tak już można siać. Na drugie może odpowie ktoś bardziej doświadczony, ale myślę że jak już posiejesz wczesną odmianę to możesz mieć szansę zebrać przed urlopem, a najpóźniej można siać do połowy kwietnia. To znaczy można siać później, ale trzeba się liczyć z obniżką plonu. A co do ostatniego to jest dobry pomysł, ale żeby wydłużyć zbiór siałbym raczej różne odmiany, od wczesnych po późne.
Pozdrawiam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Windsor Biały to odmiana średniowczesna. Do wydania plonu potrzebuje ok.105 dni. Nawet jeżeli wysiejesz już teraz to zbiory wypadną w lipcu. Jeżeli opóźnisz wysiew na koniec kwietnia-początek maja to powinien dojrzeć w sierpniu ale to jest spore wyzwanie, bo trzeba będzie zapewnić roślinom odpowiednią ilość wilgoci. Lepiej było wybrać jakąś wczesną odmianę i zrobić sadzonki.
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

Dziękkuję za odpowiedzi. Dobrze rozumiem, że jeśli do końca marca posiałabym późną odmianę to mam szansę na zbiór w sierpniu? Możecie polecić dobry późny bób? W ostatni weekend marca przyjeżdżają do mnie teściowie i mogłabym poprosić ich o zakupy. No chyba, że końcówka marca to też już za późno na sadzenie bobu...?
Pozdrawiam,Elżbieta
lijo1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2014, o 18:29

Post »

Bób można siać do połowy lipca i zbierać nawet w październiku - o ile pogoda pozwoli, ale tylko kilka odmian się nadaje do siewu w lipcu - i to nie są polskie odmiany.
Ja sieję zawsze co 3 tygodnie po trzy odmiany bobu:
- wczesny - Bizon lub Monica (jest jeszcze aquadulce i wictiem manita w tym roku sprubuję)
- średni - Topbob lub Figaro ( bardzo plenne bobki trzeba im szersze odstępy robić i sadzić max po dwa ziarna)
- późny - Hangdown biały i Histal ( histal może nie jest bardzo późny ale bardzo długo potrafi rozciągnąć zbiory a strąki masakrycznie wielkie )

Ps. dawniej siałem bób średnio późny winsor biały poza tym że jest sztywny, radzi sobie w słabej glebie ma też wady - mimo że kwitnie jak szalony w czasie suszy wiąże mało strąków, strąki są małe w stronkach jest mało nasion ok 2-3, a nasiona są śmiesznie małe w porównaniu np. z bizonem.
EkoPociecha
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Długo to trwało ale w końcu bób zdecydował się wykiełkować.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”