W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Post »

Iwonko, jak u Ciebie już kolorowo w ogrodzie. ;:138 Prawdziwa wiosna .
Cudne iryski cebulowe. Ja mam tylko tą Katharinę z B., a żółte Dendforda i reticulata niebieskie nie kwitną. :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa jak się człowiek tak choć na chwilkę oderwie od codziennych spraw to potem na wszystko inaczej patrzy, do tego jeszcze się odpoczywa i można coś zobaczyć choć ja nie zwiedzałam za wiele ale za to spacery po mieścince w której byłam były codziennie. Te malutkie iryski i ja bardzo lubię i tak naprawdę to słabiutko zakwitła mi tylko jedna kępka, ale ta była przez zimę podkopywana przez krety, a u Ciebie nawet szczypiorków nie widać? bo jeśli są to daj im przez sezon trochę nawozu do cebulowych i za rok powinny zakwitnąć.
Marysiu witaj, bardzo się cieszę że podobają Ci się moje wiosenne kwiatuszki, ja je bardzo lubię wszystkie i ciągle mi ich jakoś za mało, więc jesienią trzeba będzie coś znów dokupić.
Tajeczko witaj kochana, ale dawno Cię u mnie nie było... Moje iryski w tym roku ładnie kwitną, poza jedną kępką którą w zimie podkopały krety, ale szczypiorki wyszły więc sypnę im trochę nawozu i za rok powinny znów ładnie zakwitnąć. Ja znowu nie mam żółtego iryska Danforda, jakoś do tej pory nigdzie nie spotkałam a bardzo bym chciała kupić, w mieszankach zawsze trafiają mi się niebieskie i fioletowe. Wyglądam Twoje nowego wątku ...

Ponieważ cały weekend zimny, mokry i wietrzny to nie mam nowych zdjęć, wszystkie kwiatuszki pokulone od zimna i braku słoneczka, niektóre już uszkodzone, trzeba więc czekać na ciepełko. Jednak żeby nie było tak szaro pokażę Wam kilka roślinek które wpadły mi w oko na wyjeździe.
na początek drzewko które bardzo mnie tam urzekło ilością kwiatu - mimosa, przepięknie wyglądały te żółciutkie pomponiki, kwitły akurat na początku marca, a to są kwiaty które panowie dają paniom na Dzień Kobiet.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
piękny duży krzaczek Aukuby w jednym z ogródków
Obrazek
takich krzewów kwitło bardzo dużo ale nie wiem co to?
Obrazek
a zima tam była tak ciepła że róże wcale nie przestawały kwitnąć
Obrazek
jednak największe wrażenie zrobił na mnie widok paproci rosnących na skałach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko ależ masz śliczne iryski.... i chyba aż 3 odmiany, jeśli dobrze widzę ;:oj .... wszystkie cudne..... Nie ma mowy.... będę na nie polowała jesienią..... :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko piszę z córki laptopa, chociaż nie lubię. ;:185 Nie ma to jak stacjonarny. :;230
Adaś jak zwykle chory, chyba na wątek nie będę miała czasu.
Żółte iryski Dandforda rosną już z 12 lat w ogrodzie bez przesadzania, aż w końcu przestały kwitnąć, same szczypiorki, to samo niebieskie.
Pięknie kwitnie to żółte drzewko, zupełnie inna przyroda, jak u nas. To ta mimoza, która ma wrażliwe na dotyk listki?
Moja ciocia opowiadała mi, która z racji zawodu tłumacza co roku wyjeżdżała do Włoch o kwitnących latem na każdym ogrodzeniu bungewillach. :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszka tych irysków to mam chyba 4 odmiany bo niebieskich mam dwa odcienie jasne i ciemniejsze, już zaczęły kwitnąć i te to może jutro zrobię im zdjęcie, bardzo je lubię i warto je mieć w ogródku.
Tajeczko czy Ty zamierzasz nas pozbawić możliwości oglądania Twojego ogrodu nawet wirtualnie???
Szkoda że Adaś mimo wszystko nadal choruje, ale może jednak troszkę czasu znajdziesz na własny ogród i wątek.
Ja we Włoszech byłam drugi raz i znów wiosną więc nie widziałam tych bugenwilli, zresztą tam gdzie ja byłam to raczej na ogrodzeniach rosną glicynie i miliny. Akurat ta mimoza z żółtymi kwiatami nie reaguje na dotyk, dlatego nie bardzo wierzyłam że to mimoza, ale sprawdziłam i jednak się myliłam.
Twoje iryski rosną już bardzo długo i może dlatego przestały kwitnąć może trzeba by je przesadzić i dobrze zasilić? ja muszę jesienią zapolować na te żółte.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:138 jak pięknie wygląda żółty krokusik- bajeczny
udany urlop to jest to co by się przydało karzdemu niecierpliwemu ogrodnikowi...a jeszcze w takie piękne miejsce...mmm...pozdrawiam :wit
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko nie obrazisz się, jeśli napiszę u Ciebie do Tajeczki??? ;:196

Tajeczko kochana, ja Cię bardzo proszę nie pozbawiaj nas przyjemności zwiedzania Twojego bajecznego ogrodu ;:167
Wygospodaruj choć chwilkę od czasu do czasu, żeby pokazać nam aktualne widoczki i nie pozbawiaj nas przyjemności rozmów z Tobą ;:196 Współczuję , ze Adaś tak często choruje.... może już niedługo wyrośnie z tego....a i przyjdzie wiosna, ciepełko, będzie dużo biegał po powietrzu to i będzie zdrowiutki.... tego Mu życzę ;:196
Awatar użytkownika
Barbara25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 lut 2014, o 14:56

Post »

cudowna mimosa ;:138 ale pięknie kwitnie
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Dostałam jesienią mimozę od kuzynki ale ja zasuszyłam, jestem ciekawa czy tak pięknie by zakwitła.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko -patkaza Ten krokusik pięknie wyglądał jak był w dużej kępie ale trzeba go było rozsadzić, mam nadzieję że szybko zrobią się z niego ładne kępki.Urlop każdemu się przydaje ;:108 ;:108 ;:108
Obrazektych żółtych mam jeszcze jedną kępkę, mogę dla Ciebie kilka cebulek wykopać
Obrazek
Agnieszko -AGNESS wcale się nie obrażam, bo im więcej osób będzie o tym pisało tym łatwiej będzie Tajeczkę przekonać do otworzenia nowego wątku.
Specjalnie dla Ciebie wszystkie moje iryski
Obrazek
Obrazek
Obrazek na tym zdjęciu widać że niebieskie są i jaśniejsze i ciemniejsze
Basiu witam po raz pierwszy u mnie, mimosa śliczna szkoda że nie moja...
Obrazek
Jolu gdyby w sklepie były niższe drzewka( a nie powyżej 1,5 m) to pewnie bym sobie taką przywiozła
moje ciemierniki zaczynają kwitnąć
Obrazek
Obrazek
i przebiśniegi się znalazły
Obrazek
tak zakwitła kokorycz od Beatki -misia
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko wspaniała wiosna u Ciebie. ;:138
Piękna jest ta kokorycz.
Dziękuję Kochane- Agniesiu i Iwonko za miłe słowa i że jeszcze nie znudził się Wam mój ogród, pomimo, że nie mam w nim jakichś wyszukanych roślin. ;:196
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:oj to jest kokorycz ;:138 piękna...pewnie że nie odmówię tych cudeniek cebulowych, ja mam 2 białe i też mogę się podzielić ;:131
Masz już pewnie jakieś plany na nowy sezon-zdradzisz?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

A... irysy ;:oj
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”