Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Niebawem mój różowo-czerwony schlumbek zacznie kwitnąć i myślałem o zapyleniu pyłkiem odmiany żółtej bądź pomarańczowej, dlatego z braku dostępności pyłku wpadłem na pomysł przesyłek.basiaamatorka pisze:pomysł z wysyłaniem pyłku uważam że świetny, nie praktykowałam ale warto spróbować!
Wielu z nas ma ciekawe i niespotykane odmiany kwiatków z którymi można poeksperymentować.
Poszukuje dawcę pyłku wspomnianej żółtej, pomarańczowej odmiany.
Koszty i ryzyko biorę na siebie.
Chętnych zapraszam na "pw"
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
basiaamatorka Obstawiam jakąś chlorozę. Taki jest ogólny pokrój rośliny, widać żółknące segmenty:
A tak prezentują się odpadłe segmenty:
W rzeczywistości są one jeszcze bardziej żółte, jednak zdjęcie robione było telefonem
Jedno jest pewne: choroba postępuje szybko Na domiar złego zauważyłem niepokojące zmiany w postaci guzków na kilku segmentach.
Ogólnie kiepsko to widzę
A tak prezentują się odpadłe segmenty:
W rzeczywistości są one jeszcze bardziej żółte, jednak zdjęcie robione było telefonem
Jedno jest pewne: choroba postępuje szybko Na domiar złego zauważyłem niepokojące zmiany w postaci guzków na kilku segmentach.
Ogólnie kiepsko to widzę
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
Guzki? Jakie guzki? Może to przędzior się wgryzł. Mi wygląda na podgnitego plus grzyb.
Naświetlasz go? W jaki sposób? To nie jest roślina pełnego światła, tylko w naturze rośnie raczej pod osłoną innych roślin, na konarach drzew, gdzie światło jest rozproszone. Wyjmij go czym prędzej z doniczki, obadaj co jest pod ziemią, a konkretnie stan korzeni. Jeśli są zgniłe, jedyny ratunek to odmłodzenie przez sadzonki - o ile nie ma grzyba już w całej roślinie.
Naświetlasz go? W jaki sposób? To nie jest roślina pełnego światła, tylko w naturze rośnie raczej pod osłoną innych roślin, na konarach drzew, gdzie światło jest rozproszone. Wyjmij go czym prędzej z doniczki, obadaj co jest pod ziemią, a konkretnie stan korzeni. Jeśli są zgniłe, jedyny ratunek to odmłodzenie przez sadzonki - o ile nie ma grzyba już w całej roślinie.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Michał - faktycznie kiepskie; zrób jak radzi Ania ;
- ja bym jeszcze dodała, że był też głodny - malutka doniczka zdaje się i żeby odizolować;
- ukorzenisz nowe - dość łatwo to idzie.
- ja bym jeszcze dodała, że był też głodny - malutka doniczka zdaje się i żeby odizolować;
- ukorzenisz nowe - dość łatwo to idzie.
Basia
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
basiaamatorka, Meir Dziękuję Wam, do stosuję się. W sobotę będę go przesadzał. Naświetlany jest pod lampą. Chcę w jakiś sposób stymulować rozwój chlorofilu. Te guzki będę jeszcze badał, chcę sprawdzić, czy to nie jest zgromadzona woda.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Dzień dobry - moje nowe nabytki po przesadzeniu w miejsce docelowe, chyba każdy z innego źródła -miały już korzonki, ale do rośnięcia to jeszcze trochę
Basia
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
Michale, zostaw go U mnie stoi na środku pokoju, z dala od okna, w cieniu Tatrastigmy i kwitnie drugi raz w roku, wypuszcza nowe człony i na taką ilość światła mu dobrze. Nie potrzebuje doświetlania, musiałby stać w naprawdę ciemnicy, żeby mu brakowało światła.McMArchewka pisze:Naświetlany jest pod lampą. Chcę w jakiś sposób stymulować rozwój chlorofilu.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje 3 grudniczki też mają pąki i będą kwitnąć
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- kamaska
- 50p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:16
Piękny kolor! Właśnie taki mi się marzy...