Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
smooglerpl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2014, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chory Benjaminek - już prawie po nim

Post »

Witam.
Mam problem z Benijaminkiem. Zaniedbałem go bo myślałem, że gubienie liści jest spowodowane zimą. Niestety problem nie ustał. Przez cały ten czas ani razu mu się nie przyglądałem i zrobiłem to niestety dopiero dzisiaj. Jest pokryty czymś w rodzaju pajęczyny. Wydaje mi się, że jest to sprawka jakiegoś szkodnika. Przyglądałem mu się przez 15 minut ale żadnego żyjątka tam nie zobaczyłem. Jak go uleczyć ? Proszę o pomoc :(

Bezpośredni Link Do Albumu Zdjęć
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chory Benjaminek - już prawie po nim

Post »

Bez sensu go ratować, po prostu nieopłacalne. Ja bym poukorzeniał sadzonki wierzchołkowe,które sa jakoś jeszcze żywe. :roll:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
smooglerpl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2014, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może zaryzykuję. Mógłbyś opisać co mu jest ? Co go atakuje i czym leczyć ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Roślina została zżarta przez wełnowce, gwoli ścisłości. W każdym razie, podobnie jak przedmówca, zastanowił bym się, albo nad ukorzeniem sadzonek, albo kupnem nowego egzemplarza.
Natomiast, jak chcesz go leczyć, to w handlu dostępne są dostępne środki na wełnowce, ja używam Mospilanu. Trzeba dokładnie spryskać całą roślinę i najlepiej jak coś zostanie, zebrać to jeszcze pędzelkiem moczonym często w roztworze mydła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Rob18
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2014, o 19:20

Post »

Zgadzam się ze wszystkimi, że lepiej spróbuj ukorzenić wierzchołki albo po prostu kup nową roślinkę. Mój też zmarniał przez zimę ale chyba nic go nie zaatakowało bo powoli odrastają liście.
jakropelka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2012, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wielki fikus benjamin umiera-schną całe gałęzie

Post »

Witam i bardzo proszę o pomoc
Posiadam wielkiego 2 metrowego benjamina, który marnieje. Kiedys wygladał pieknie , był ozdobą salonu, teraz jest to obraz nędzy i rozpaczy. Fikus co roku jesienią zrzucał liscie, wiosną pieknie odbijał. Teraz dzieje się z nim coś dziwnego, schną całe grube gałęzie, grubości 2 palców. Najpierw zasychają liście(nie opadaja) a potem cała gałąź jest zaschnieta. Co to może być? Ma ktos pomysł? Myslałam ,że to za mało światła ale nawet gałązka która była w samym oknie uschnęła. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Re: Wielki fikus benjamin umiera-schną całe gałęzie

Post »

A nie był czasem przelany?
Zrób sadzonki-zanim całkiem padnie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Nie tylko przelanie, ale także przesuszenie, przestawienie (również obrócenie), przeciąg nawet krótkotrwały. Przyczyn może być wiele, to bardzo kapryśne rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
jakropelka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2012, o 10:47

Post »

Poczekam do czerwca i wystawie go na dwór pod drzewo, moze mu to pomoże, zreszta juz gorzej wygladac nie moze :(
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Ja swoje fikusy też wystawiam na dwór pod drzewami oczywiście latem. Po zimie i przebywaniu w suchym pomieszczeniu gdzie się ogrzewa taki wypad na dwór dobrze im robi. Bardzo dobrze się wtedy czują. Deszczyk je podlewa, słoneczka nie za dużo aby nie spaliło listków, wiaterek im nie przeszkadza. A co najważniejsze wtedy zaczynają ładnie wypuszczać liście, młode gałązki. Rośnie wtedy jak na drożdżach.
Całkowicie odżywa i robi się gęściejszy. Polecam wystawianie na dwór.
kpp30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2014, o 11:06

Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki

Post »

Witam,

Wraz z fikusem przyniosłem do domu jakieś szkodniki. Proszę o pomoc w identyfikacji

Obrazek
Takie kulki znajdują się również na łodydze.

Kilka liści posiada:
Obrazek

Kilka jest "przeciętych"
Obrazek

Pozdrawiam
Kuba
kpp30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2014, o 11:06

Post »

Dodam, że na podłodze obok doniczki znalazłem dwa robaczki - jeden podobny do rybika, jednak dużo mniejszy, prawie przezroczysty, bardzo szybki, drugi, jak bardzo mały pająk. Zdjęć niestety nie mogę opublikować, nie mam takiego sprzętu.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Odnośnie szkodników - nie doradzę. Może to wciornastki? I dołączyła się infekcja grzybicza?

I jeszcze ciekawostka.
Nigdy nie widziałam w warunkach domowych kwiatów, a tym bardziej owoców u F. benjamina.
Oto co spotkałam ostatnio na urlopie w ciepłym kraju:
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”