Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Ja mam w 10L i 12L. Są stabilne i żaden wiatr ich nie rusza.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Re: Maliny
Dzięki wielkie za pomoc
Jedna z sadzonek juz miała 3 malutkie zielone listki, wyrosły czekajac w kartonie na zasadzenie Druga nic, korzenie tez miała jakies dziwne...zobaczymy. Sadzonki pochodza z różnych miejsc. Ja o podlewanie sie nie martwie, bardziej w druga strone że lato bedzie deszczowe jak to w UK i malinki jakis grzyb opanuje.
Jedna z sadzonek juz miała 3 malutkie zielone listki, wyrosły czekajac w kartonie na zasadzenie Druga nic, korzenie tez miała jakies dziwne...zobaczymy. Sadzonki pochodza z różnych miejsc. Ja o podlewanie sie nie martwie, bardziej w druga strone że lato bedzie deszczowe jak to w UK i malinki jakis grzyb opanuje.
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Maliny
Dziś swoje przyciełem i rozłożyłem im trochę gnoju tak po całości i przykryłem lekko ziemią . Będą miały z czego ciągnąć ;)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
5 patyków dziś się dostarczyło i poszły w ziemię W dniach pojemników wywierciłam dziury, na spod dałam potłuczone podstawki do doniczek i drobne kamienie, na to kompost zmieszany z ziemią z ogrodu, a na samą górę dałam troszkę kompostu do storczyków, żeby lepiej wilgoć się trzymała. Patysie mają już zawiązki liści. Czy mogę im podać nawóz do pomidorów (bo tylko taki na razie mam), czy lepiej zostawić w spokoju?
PS. Zdjęcie rozmazane, bo mam obiektyw telefonie usmarowany
PS. Zdjęcie rozmazane, bo mam obiektyw telefonie usmarowany
Pozdrawiam - Katarzyna
- Obik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lut 2013, o 09:38
Witajcie,
niedawno zakupilismy ogródek działkowy i po przeprowadzeniu pierwszych porządków na działce, wygospodarowalismy słoneczne miejsce na maliny i jeżyny. Wiem już, że krzewy te najlepiej sadzić na jesień, aby owocowały latem/jesienią przyszłego roku, a czy jest może odmiana, którą można posadzić jeszcze teraz, która zaowocuje w tym roku? Mam jeszcze pytanie odnośnie samego nazewnictwa, w szkółce ogrodniczej, w której chcę kupić krzewy jest rozróżnienie na materiał kopany i materiał w pojemnikach, czy sposób hodowli krzewu ma wpływ na jego przyjęcie i owocowanie? Będę wdzięczna za pomoc.
niedawno zakupilismy ogródek działkowy i po przeprowadzeniu pierwszych porządków na działce, wygospodarowalismy słoneczne miejsce na maliny i jeżyny. Wiem już, że krzewy te najlepiej sadzić na jesień, aby owocowały latem/jesienią przyszłego roku, a czy jest może odmiana, którą można posadzić jeszcze teraz, która zaowocuje w tym roku? Mam jeszcze pytanie odnośnie samego nazewnictwa, w szkółce ogrodniczej, w której chcę kupić krzewy jest rozróżnienie na materiał kopany i materiał w pojemnikach, czy sposób hodowli krzewu ma wpływ na jego przyjęcie i owocowanie? Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam Natalia
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiosną ubiegłego roku wziąłem sadzonki malin od swoich rodziców (niestety nie znam odmiany) - jesienią normalnie owocowały.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
Witam. A ja mam pytanie z innej beczki...chodzi o rozłożenie agrowłókniny ( czarnej, przeciw chwastom). Kiedy to robić?, przed sadzeniem roślin czy po posadzeniu?? Jak jest wygodniej? Zakładam "kącik" z krzewami i nie mam pojęcia....boje się ze jak rozłożę agrowłókninę to ciężko mi będzie w naciętym miejscu wykopać dołek na roślinę. Krzewy są spore , mają parę lat więc jestem w kropce.
Jeśli ktoś coś wie na ten temat proszę radę
Pozdrawiam Joanna
Jeśli ktoś coś wie na ten temat proszę radę
Pozdrawiam Joanna
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Z ciekawości zapytam:
Ile czekacie na pierwsze pędy ( jednoroczne ) w malinie letniej lub jesiennej po posadzeniu jednorocznego krzaczka?
Ile czekacie na pierwsze pędy ( jednoroczne ) w malinie letniej lub jesiennej po posadzeniu jednorocznego krzaczka?
Pozdrawiam Paweł
Jak 2 lata temu dostałem jesienią kijki z małą ilością korzeni i powsadzałem do ziemi to w zeszłym roku miałem już dośc dużo malin do skubania i pędy na oko do 1cm grubości wysokie tak na metr. Ile było malin dokładnie nie wiem bo nasz synek wszystko codziennie co dojrzało - czyścił
W tym roku dosadziłem kolejne krzaki. Te poprzednie juz wypuszczają nowe pędy - tak 2..4cm mają - czasem do 30cm od miejsca zasadzenia a te nowe posadzone tej jesieni jeszcze stoją. Ale na pewno będa z nich owocki w tym roku
Pierwszy rzut było 10 krzaczków, teraz zaszalałem i 20 krzaczków będzie dodatkowo - dzieciaki będą miały zdrową wyżerkę:)
W tym roku dosadziłem kolejne krzaki. Te poprzednie juz wypuszczają nowe pędy - tak 2..4cm mają - czasem do 30cm od miejsca zasadzenia a te nowe posadzone tej jesieni jeszcze stoją. Ale na pewno będa z nich owocki w tym roku
Pierwszy rzut było 10 krzaczków, teraz zaszalałem i 20 krzaczków będzie dodatkowo - dzieciaki będą miały zdrową wyżerkę:)
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
i ja sie podpinam pod to pytanie. Wsadziłam maliny, taki "badyl" z korzeniami i jeżyny, też "badyl" tyle że z różowym pąkiem. No to jeżyny wiem że sie przyjmą a maliny po jakim czasie zobaczę oznaki życia?pawelp1320 pisze:Z ciekawości zapytam:
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Jeśli prawidłowo przyciąłeś maliny po posadzeniu to myślę że bliżej lata. Tak jak normalnie wypuszczają pędy na owocowanie maliny letnie. Obstawiałbym czerwiec- sierpień.
Pozdrawiam Paweł
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Jesienią posadziłam maliny Polesie z gołym korzeniem. Jeszcze nic nie wypuszczają.
Pozdrawiam. Ania