Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Ja mam w 10L i 12L. Są stabilne i żaden wiatr ich nie rusza.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Marianka
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, to luzik - dziękuję!
Pozdrawiam - Katarzyna
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Re: Maliny

Post »

Dzięki wielkie za pomoc ;:196
Jedna z sadzonek juz miała 3 malutkie zielone listki, wyrosły czekajac w kartonie na zasadzenie :) Druga nic, korzenie tez miała jakies dziwne...zobaczymy. Sadzonki pochodza z różnych miejsc. Ja o podlewanie sie nie martwie, bardziej w druga strone że lato bedzie deszczowe jak to w UK :( i malinki jakis grzyb opanuje.
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Re: Maliny

Post »

Dziś swoje przyciełem i rozłożyłem im trochę gnoju tak po całości i przykryłem lekko ziemią . Będą miały z czego ciągnąć ;)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Marianka
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 23:28

Post »

5 patyków dziś się dostarczyło i poszły w ziemię ;:215 W dniach pojemników wywierciłam dziury, na spod dałam potłuczone podstawki do doniczek i drobne kamienie, na to kompost zmieszany z ziemią z ogrodu, a na samą górę dałam troszkę kompostu do storczyków, żeby lepiej wilgoć się trzymała. Patysie mają już zawiązki liści. Czy mogę im podać nawóz do pomidorów (bo tylko taki na razie mam), czy lepiej zostawić w spokoju?

Obrazek

PS. Zdjęcie rozmazane, bo mam obiektyw telefonie usmarowany ;:224
Pozdrawiam - Katarzyna
Awatar użytkownika
Obik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2013, o 09:38

Post »

Witajcie,
niedawno zakupilismy ogródek działkowy i po przeprowadzeniu pierwszych porządków na działce, wygospodarowalismy słoneczne miejsce na maliny i jeżyny. Wiem już, że krzewy te najlepiej sadzić na jesień, aby owocowały latem/jesienią przyszłego roku, a czy jest może odmiana, którą można posadzić jeszcze teraz, która zaowocuje w tym roku? Mam jeszcze pytanie odnośnie samego nazewnictwa, w szkółce ogrodniczej, w której chcę kupić krzewy jest rozróżnienie na materiał kopany i materiał w pojemnikach, czy sposób hodowli krzewu ma wpływ na jego przyjęcie i owocowanie? Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam Natalia
rpilski
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiosną ubiegłego roku wziąłem sadzonki malin od swoich rodziców (niestety nie znam odmiany) - jesienią normalnie owocowały.
Pozdrawiam,
Radek
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 wrz 2013, o 21:36

Post »

Witam. A ja mam pytanie z innej beczki...chodzi o rozłożenie agrowłókniny ( czarnej, przeciw chwastom). Kiedy to robić?, przed sadzeniem roślin czy po posadzeniu?? Jak jest wygodniej? Zakładam "kącik" z krzewami i nie mam pojęcia....boje się ze jak rozłożę agrowłókninę to ciężko mi będzie w naciętym miejscu wykopać dołek na roślinę. Krzewy są spore , mają parę lat więc jestem w kropce.
Jeśli ktoś coś wie na ten temat proszę radę :)

Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Z ciekawości zapytam:
Ile czekacie na pierwsze pędy ( jednoroczne ) w malinie letniej lub jesiennej po posadzeniu jednorocznego krzaczka?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak 2 lata temu dostałem jesienią kijki z małą ilością korzeni i powsadzałem do ziemi to w zeszłym roku miałem już dośc dużo malin do skubania i pędy na oko do 1cm grubości wysokie tak na metr. Ile było malin dokładnie nie wiem bo nasz synek wszystko codziennie co dojrzało - czyścił :)

W tym roku dosadziłem kolejne krzaki. Te poprzednie juz wypuszczają nowe pędy - tak 2..4cm mają - czasem do 30cm od miejsca zasadzenia ;:63 a te nowe posadzone tej jesieni jeszcze stoją. Ale na pewno będa z nich owocki w tym roku :)

Pierwszy rzut było 10 krzaczków, teraz zaszalałem i 20 krzaczków będzie dodatkowo - dzieciaki będą miały zdrową wyżerkę:)
elifit
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 12:54

Post »

pawelp1320 pisze:Z ciekawości zapytam:
Ile czekacie na pierwsze pędy ( jednoroczne ) w malinie letniej lub jesiennej po posadzeniu jednorocznego krzaczka?
i ja sie podpinam pod to pytanie. Wsadziłam maliny, taki "badyl" z korzeniami i jeżyny, też "badyl" tyle że z różowym pąkiem. No to jeżyny wiem że sie przyjmą a maliny po jakim czasie zobaczę oznaki życia?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Jeśli prawidłowo przyciąłeś maliny po posadzeniu to myślę że bliżej lata. Tak jak normalnie wypuszczają pędy na owocowanie maliny letnie. Obstawiałbym czerwiec- sierpień.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Jesienią posadziłam maliny Polesie z gołym korzeniem. Jeszcze nic nie wypuszczają.
Pozdrawiam. Ania
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”