Warunki dla roślin pozostawianych bez opieki

Rośliny doniczkowe
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

leo pisze:A jak dawno były w tej promocyjnej gazetce?
Jakieś 3-4 tygodnie temu. Pudełko na kule jest chude, wysokie, popielate, a na nim narysowane są dwa storczyki w srebrnych donicach. Trudno nie zauważyć (chociażby ze względu na błąd w pisowni, heh..). Ja też będę się za nimi rozglądać, bo mamie się podobają, jeśli znajdę przed Tobą, to dam Ci znać na PW.
A tutaj wkrótce opiszę, jak się sprawdza ten sposób nawadniania roślinek. ;:6
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kari pisze:Postanowiłam sprawdzić, jak działają te szklane kule:

Obrazek Obrazek Obrazek

Kupiłam wczoraj cztery sztuki. Na razie ładnie wyglądają, oby spełniły także swoje zadanie. Kule wraz z "nogą", przez którą spływa woda, mają wysokość ok. 35 cm, więc nadają się głównie do średnich i większych donic. Jeżeli dobrze rozumiem, to ich działanie polega na tym, że wilgotna, zbita ziemia zatrzymuje się w końcówce "nogi" i blokuje przepływ wody. Gdy ziemia wysycha, staje się również luźna i przepuszczalna dla wody, która spływa do wnętrza doniczki.
Jak myślicie, zadziała?
Myślę że Twoim palemkom "areca" na pewno będzie taka kula służyła podczas dłuższej nieobecności w domu, jaką maja pojemność wody te kule?
Reposit-09

Post »

Przemo pisze:Myślę że Twoim palemkom "areca" na pewno będzie taka kula służyła podczas dłuższej nieobecności w domu
Faktycznie, "areca" chyba by sie nawet ucieszyła, jakby miała taką kulę na stałe, bo mnie się czasem zdarzy nie zauważyć, że słoneczko szybciej niż zwykle wysuszyło ziemię i wymaga podlania. A tak kula "pomyśli" za mnie ;)
Przemo pisze:jaką maja pojemność wody te kule?
Ojej, zaskoczyłeś mnie tym pytaniem, Przemo :shock: bo nie byłam przygotowana. Ale szybciutko pobiegłam dokonać niezbędnych obliczeń i wyszło mi, że sama kula ma pojemność 350 ml, a lejek - 150 ml, co razem daje ni mniej, ni więcej, tylko... pół litra ;:129
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli powinno starczyć na średniej wielkości doniczkę na jakiś tydzień-dwa bez podlewania, może to i dobre trzeba by sprawdzić czekam na info jak u Ciebie to się sprawdza, może też takie sobie kupię. :D :D :D
gosia1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2007, o 14:42

Post »

a ja stosuje starą, wypróbowaną przez całą moją rodzinę tę samą metodę od lat. Obok doniczki stawiam naczynko z wodą (ilość w zależności od tego, jak długo nas nie będzie), do naczynka wsuwam jedną końcówkę sznurówki, do doniczki drugą (najlepiej trochę wsunąć ją pod ziemię i rozłożyć naokoło roślinki) , a resztę robi za nas natura :) roślinki nigdy nie były przelane, ani przesuszone, co więcej kwitły jak zawsze. ale przyznaję, że całość nie wygląda tak atrakcyjnie jak te fantastyczne kule ;)
zyzy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lip 2007, o 16:39
Kontakt:

Post »

butelka 1,5- 2l w korku robisz dziurke 2mm a w dnie lekko nakuwasz igłą , wlewasz wode i wstawiasz do doniczki do góry nogami butelke, roslinka podlewa sie kropelkowo.
z zawodu jestem leniem
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Gosiu przy każdej roślinie ustawiasz osobne naczynko? A na jakim poziomie ma wspomniane naczynko stać tj. musi być poniżej poziomu doniczki?
Zyzy ja kiedyś stosowałam tą metodę, ale do skrzynek balkonowych. Niestety zamiast zrobić otwór w zakrętce po prostu nie zakręciłam zakrętki wcale. Efekt - woda za szybko spływała i rośliny po moim powrocie i tak miały za sucho. Pozdrawiam ;:113
gosia1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2007, o 14:42

Post »

Leo, generalnie każda roślinka musi być zasilona wodą, więc można poustawiać kwiatki naokoło naczynka, albo koło każdego kwiatka postawić osobny pojemnik z wodą. najlepiej je umieścić nieco wyżej niż doniczka, na pewno nie niżej. sznurówka najlepsza jest miękka, wtedy najlepiej nasiąka wodą i zasila roślinki.
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Gosia, skoro to wypróbowana metoda, to wartą ją stosować! Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :P :P :P
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Witam ponownie. Tym razem chcę się pochwalić, że udało mi się kupić dwie kule nawadniające. A trzecią mam wyłącznie dzięki dobroci Kari! Bardzo się cieszę z tego nabytku!
Kule są super pomocne przy nawadnianiu. Dobrze spełniają swoją rolę. Teraz większe rośliny podczas kilkudniowych nieobecności będę zostawiać pod opieką kul z wodą, bez żadnych obaw o ich los. Pozdrawiam gorąco. ;:2 ;:3 ;:2
Reposit-09

Post »

leo pisze: A trzecią mam wyłącznie dzięki dobroci Kari!
Leo, zawstydzasz mnie... ;:131 Ale cieszę się, że wreszcie udało Ci się upolować te kule :D

Kule są jednak faktycznie świetnym wynalazkiem. Ładne i bardzo pożyteczne. Utrzymują w donicy umiarkowaną wilgoć przez okres nawet dwóch tygodni. Właściwie odnotowałam jedynie dwie drobne ich wady.
1. Kula pełna wody waży prawie pół kilo, więc przy mniejszych kwiatkach należy kulę opierać o coś stabilnego, gdyż inaczej przeważyłaby całą doniczkę razem z roślinką.
2. Nie powinno się jej stosować przy roślinkach z rozbudowaną bryłą korzeniową, gdyż wpychany w ziemię lejek może ją uszkodzić.

A poza tym - same zalety. Mała rzecz, a cieszy ;:109
mala284
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2008, o 20:17

Nawadnianie roślin pozostawianych bez opieki

Post »

Dzień dobry! Czy może mi ktoś pomóc? Wyjeżdżam na wakacje i potrzebuję pomysłu na to jak nawadniać kwiaty podczas mojej nieobecności,niestety nie mogę liczyć że sąsiedzi będą to robić.
Czy ma ktoś jakieś wypróbowane pomysły :?: :idea: Z góry dziękuje :lol: [/b]
daria00
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sie 2008, o 13:34

Post »

Kiedyś słyszałam o takim sposobie, żeby do słoika nalać wody i umieścić go lekko wyżej od rośliny i poprowadzić sznur ze słoika do ziemi. Drugi to taki, aby rośliny o podobnych wymaganiach umieścić na jednej tacy ze żwirem ( ? ). Są też specjalne do kupienia "nawadniaczki" Cena za sztukę to jest jakieś 10 złotych, ale nie jestem pewna, więc jak ktoś wie lepiej to poprawić! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”