Dalie z nasion cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 paź 2010, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie z nasion
Wysiałam pierwszy raz zobaczymy jak urosną ładne to zrezygnuje z przechowywania karp bo zawsze mam problem gdzie je chować u mnie też po tygodniu są na wierzchu
Z nasion dalie też będą mieć karpy tylko mniejsze .. a piszą że z nasion są różne kolory , więc warto popróbować zabawy z nimi
Czy niskie dalie nadają się do skrzynek na południowy balkon?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A pewnie że mogą byc , tylko więcej wody będą potrzebować bo patelnia będzie na całego
Bożena
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Moje dalie już popikowane prawie,zostało kilka,ale brakuje doniczek,więc odcinam butelki po napojach.Do gruntu dajecie po ogrodnikach?
http://i57.tinypic.com/11jxg07.jpg
http://i57.tinypic.com/11jxg07.jpg
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurcze poobrywałam łebki, z każdego między liścia wyrosły nowe odnogi, tylko nie popiłowałam bo mi zabrakło miejsca na parapecie obstawiacie że przeżyją przyduszone a w gruncie nadgonią?? siałam do korytek po pieczarkach dość luźno i teraz jest po 12 sztuk w korytku. Będę miała duży problem z rozsupłaniem ich korzeni
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, nie wiem czy mniejsze. Siałam dalie i w ciągu sezonu urosły całkiem pokaźne karpy.pa-ni pisze:Z nasion dalie też będą mieć karpy tylko mniejsze
Alicja
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Dziś powysiewałem do "kuwetek" nasionka 4 odmian dalii, mniej więcej po około 40% zawartości paczuszek.
Zajrzałem też do torby z bulwami dalii mignon jakie wysiewałem w ubiegłym roku które są w nieogrzewanej graciarni i okazało się, że połowa karp zaczęła kiełkować i mają od 1 do 4 pędów
Zajrzałem też do torby z bulwami dalii mignon jakie wysiewałem w ubiegłym roku które są w nieogrzewanej graciarni i okazało się, że połowa karp zaczęła kiełkować i mają od 1 do 4 pędów
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
ninkas ,ja dopiero 1 rok będę miała z nasion dalie , wiec mogą być karpy większe ? A w jakich odstępach sadziłaś dalie ?
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te niskie sadzę je w 80 cm pojemniki po 3 sztuki a wysokie zawsze sadzę po 1-2 sztuki tak co pół metra i na dół niską aksamitkę.
Alicja
-
- 200p
- Od: 17 maja 2013, o 12:57
Kobietki a z czego są te małe karłowe dalie ? Z nasion czy karp? Nigdzie karp nie widziałam niskiej dalii , tylko po 80-100cm .
A może to duże traktowane skarlaczami?
Wczoraj kupiłam nasionka półpełnej zmiennej 50-60cm i zastanawiam się czy nadaje się na balkon do doniczki ,czy wyrośnie wysoki, wątły kwiatek który trzeba podpierać. Tak miałam z dimorfoteką ...
Marzy mi się mały krzaczek jak kupiony w ubiegłym sezonie
A może to duże traktowane skarlaczami?
Wczoraj kupiłam nasionka półpełnej zmiennej 50-60cm i zastanawiam się czy nadaje się na balkon do doniczki ,czy wyrośnie wysoki, wątły kwiatek który trzeba podpierać. Tak miałam z dimorfoteką ...
Marzy mi się mały krzaczek jak kupiony w ubiegłym sezonie
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon
ANNA2006 Kolorowy balkon
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Szukaj nasion dalii karłowej
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Natomiast karpy Unwin mix są w Biedronkach / Lidlu (niskie pełne/półpełne) ale aby niskie dalie nie urosły za wysokie to nad trzeba je ustrzyknąć nad 4 listkiem. Dalie zmienne które kupiłaś też należą do karłowych. Dużo zależy też od warunków uprawy, jeśli nie będą posadzone zbyt gęsto i rosły na słonecznym stanowisku to powinny urosnąć niskie.
Teoretycznie najniższe powinny urosnąć dalie zmienne o pojedynczych kwiatach (mignon) które w ofercie ma każda firma nasienna.
Teoretycznie najniższe powinny urosnąć dalie zmienne o pojedynczych kwiatach (mignon) które w ofercie ma każda firma nasienna.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł