MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Ja jeszcze nie zrobiłam swojego domku dla murarek za zimno jest żeby iść po trzcinę.
Trzcinę zbieramy przeważnie zimową porą. Łatwiej wtedy dojść do miejsc gdzie rośnie, bo albo woda ze stawów jest spuszczona, albo mamy lód i po nim dochodzimy
witam wszystkich forumowiczów
wczoraj pocztą dotarły do mnie kokony murarki,ponad 200szt. po otwarciu pudełka,wyleciało z niego 6 pszczół,wśród nich na pewno jedna samiczka,co uciekło zostało złapane i ponownie trafiło do pudełka,od razu wystawiłem wszystko do przygotowanego wcześniej domku,dziś była ładna pogoda,więc z radością obserwowałem pierwsze latające wokół domku pierwsze pszczółki...
wczoraj pocztą dotarły do mnie kokony murarki,ponad 200szt. po otwarciu pudełka,wyleciało z niego 6 pszczół,wśród nich na pewno jedna samiczka,co uciekło zostało złapane i ponownie trafiło do pudełka,od razu wystawiłem wszystko do przygotowanego wcześniej domku,dziś była ładna pogoda,więc z radością obserwowałem pierwsze latające wokół domku pierwsze pszczółki...
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
samice wychodzą 2 tygodnie po samcach, chyba ze przez gorąco na poczcie i ona wylazła ....u mnie w ogrodzie mnustwo pszczół ale miodnych , kwitnie wierzba , żonkile mają już duże pąki....jeszcze max tydzien i czereśnia zakwitnie z brzoskwinią...
:)
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby czereśnie tak wcześnie zakwitły.kidaa21 pisze:....jeszcze max tydzien i czereśnia zakwitnie z brzoskwinią...
Tydzień wcześniej niż w innych latach to i może ale nie 4tyg, jeszcze marzec (21) mamy.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba jednak w tym roku wszystko wyjątkowo wcześnie zakwita, topole włoskie już straciły łuski na liściach, dziki bez wypuszcza listki, czereśnia przed oknem, jeśli ją nie przyhamuje ochłodzenie, lada moment gotowa zakwitnąć.
Waleria
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy siano i trot suchy będzię dobry dla trzmieli i ile mam dać tego trotu i siana ?
U mnie dziś zaczęli wygryzać się panowie:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- kidaa21
- 200p
oj nieciekawie nieciekawie , na huraaa pszczoły wygryzały sie z kokonów aż chrupało , z tym że w śród wygryzionych 107 sztuk < mam ponad 700> wyszło 8 samic !!! przyroda wariuje, co ciekawe i dziwne 2 samce w trakcie wygryzania padły ?? wygryzły spory otwór i na tym koniec, zanteresował mnie brak ruchu, po wyciągnieciu z kokonów były martwe...?
forsycja w pełnym zakwicie , żonkile spore pąki.....a powinny kwitnąc na wielkanoc ?!?!?!
forsycja w pełnym zakwicie , żonkile spore pąki.....a powinny kwitnąc na wielkanoc ?!?!?!
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie po wystawieniu w srodę kokonów dzis juz prawie połowa latała i zabrała sie za robotę biedni panowie zrobią swoje i zgnią krótki ich zywot w tym roku mają.
- kidaa21
- 200p
najwyraźniej przyroda głupieje, skoro i u Ciebie samice wyłażą równo z samcami.....wszystko strasznie się spieszy o około 2-4 tygodnie wczesniej niż zazwyczaj, nawet żurawie i gęsi przyleciały 3 tyg wczesniej niz zazwyczaj
I u mnie dziś zaczęli wygryzać się panowie:-)
Jak na razie nie wielu,ale jeszcze jutro zobaczę jak jest faktycznie. Trochę polatały i chyba pochowały się z powrotem do kartonu z którego się wylęgły <jakby się tam zlatywały>.
2 dni temu widziałem sporą chmarę pszczolinek,a dzisiaj na chwasty w moim ogródku przyleciała porobnica.
Jak na razie nie wielu,ale jeszcze jutro zobaczę jak jest faktycznie. Trochę polatały i chyba pochowały się z powrotem do kartonu z którego się wylęgły <jakby się tam zlatywały>.
2 dni temu widziałem sporą chmarę pszczolinek,a dzisiaj na chwasty w moim ogródku przyleciała porobnica.
i u mnie dzis ok 40 samców i parę samic sie wydostało z kokonów samce wchodziły na samice z każdej strony ;)