Przygotowanie ugoru do zagospodarowania,pod trawnik
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaniedbana działka Pomocy
Ja najpierw ciachałam , zabezpieczałam miejsca cięć, a potem oprysk ...
Jak masz wysokie drzewa, to jednak musisz zainwestować w opryskiwacz , najlepiej z lancą kilku częściową, którą można dowolnie wydłużać lub skracać... albo pożycz ...
Jak masz wysokie drzewa, to jednak musisz zainwestować w opryskiwacz , najlepiej z lancą kilku częściową, którą można dowolnie wydłużać lub skracać... albo pożycz ...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 mar 2014, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taki pompowany ręczny mam na stanie używam do zrywania tapet ,zbuduje drabinę i jakoś dam rade
Hmmm a jak przytnę gałązkę to czym mam cięcie smarować ??
Jutro już Piętek i Sobota, Niedziela na działce
Hmmm a jak przytnę gałązkę to czym mam cięcie smarować ??
Jutro już Piętek i Sobota, Niedziela na działce
- Ave
Najlepszy jest Funaben + parę kropli Miedzianu (ale opakowanie nie za duże, a cenowo... kicha.)
Jak masz nie wydawać kasy to od biedy można pomazać farbą taką do malowania z dodatkiem miedzianu - ja tak robiłam w "cienkich finansowo" czasach. Chodzi o zredukowanie miejsc przez które mogą wniknąć patogeny grzybowe do drzewa. To nieprofesjonane... ale kasa na drzewach nie rośnie.... niestety
Jak masz nie wydawać kasy to od biedy można pomazać farbą taką do malowania z dodatkiem miedzianu - ja tak robiłam w "cienkich finansowo" czasach. Chodzi o zredukowanie miejsc przez które mogą wniknąć patogeny grzybowe do drzewa. To nieprofesjonane... ale kasa na drzewach nie rośnie.... niestety
-
Czy istnieje jakaś zasada ciecia tych moich jabłoni ?
Czytam w necie artykuły i mam pranie z mózgu ,tyle teorii tego przycinania jest że bania mała .
Wiem że na 100% mam wyciąć gałązki rosnące pionowo do góry ale co dalej z tymi poziomymi ?
Jutro jadę na działkę i chce to podocinać ale nie mam zielonego pojęcia od czego się zabrać żeby drzewek nie zniszczyć .
Czytam w necie artykuły i mam pranie z mózgu ,tyle teorii tego przycinania jest że bania mała .
Wiem że na 100% mam wyciąć gałązki rosnące pionowo do góry ale co dalej z tymi poziomymi ?
Jutro jadę na działkę i chce to podocinać ale nie mam zielonego pojęcia od czego się zabrać żeby drzewek nie zniszczyć .
- Ave
Wytnij te. które rosną "do środka", bo będą zagęszczać koronę. Nie musisz od razu zrobić pokazowego cięcia. jeśli masz wątpliwości to na początek wytnij te o których wiesz, że są do usunięcia. A może na miejscu będziesz miał się kogo poradzić, nie widząc drzewek nie podejmuję się powiedzieć co trzeba usunąć.
Dobrej pracy życzę
Dobrej pracy życzę
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj!
Wierzę, że to wszystko ogarniesz i to szybciej niż się wydaje! U mnie trzeba było dwóch dni i 5 chłopa by "z pierwszego" uprzątnąć i wykarczować kilka spróchniałych drzew owocowych. Potrzebowałam wiele dni i wiele pracy by doprowadzić do takiego mniej więcej stanu, jaki Ty masz na dzień dobry. Więc tylko zakasać rękawy i widzieć tę swoją działeczkę jaka będzie, jaką sobie wymarzyliście! To działa i dodaje powera do działania!!!
Wierzę, że to wszystko ogarniesz i to szybciej niż się wydaje! U mnie trzeba było dwóch dni i 5 chłopa by "z pierwszego" uprzątnąć i wykarczować kilka spróchniałych drzew owocowych. Potrzebowałam wiele dni i wiele pracy by doprowadzić do takiego mniej więcej stanu, jaki Ty masz na dzień dobry. Więc tylko zakasać rękawy i widzieć tę swoją działeczkę jaka będzie, jaką sobie wymarzyliście! To działa i dodaje powera do działania!!!
-
Powróciłem z działki
Cały dzień z grabiami efektu zero za to siana z trawy kopa wielkości altanki.
Stwierdziłem że oblecę całość żyłkową na wysokość ziemi, niech się dzieje wola Boga jak nie wyrośnie nic sensownego przekopie i obsadzę nową trawą.
Drzewa masakra 40% gałęzi do wycięcia prezes działkowców mi to doradził (na układy niema rady ).
Jedno drzewo na korze od dołu ma miedziany kolor na wysokość metra czy to jakieś choróbsko ?
Teraz odkrycie podczas grabienia trawy znalazłem oczko wodne gotowe
Więc sobie wyobrazcie jakie tam chaszcze
Jutro jadę skoro świt czasu szkoda
Cały dzień z grabiami efektu zero za to siana z trawy kopa wielkości altanki.
Stwierdziłem że oblecę całość żyłkową na wysokość ziemi, niech się dzieje wola Boga jak nie wyrośnie nic sensownego przekopie i obsadzę nową trawą.
Drzewa masakra 40% gałęzi do wycięcia prezes działkowców mi to doradził (na układy niema rady ).
Jedno drzewo na korze od dołu ma miedziany kolor na wysokość metra czy to jakieś choróbsko ?
Teraz odkrycie podczas grabienia trawy znalazłem oczko wodne gotowe
Więc sobie wyobrazcie jakie tam chaszcze
Jutro jadę skoro świt czasu szkoda
jak to bym wszystko wyciął spalil i zrobil od podstaw po swojemu patrzac na te drzewa to mało tam słońca bedziesz miał
-
Właśnie cały pic polega na tym że za altaną moje alamo z grilem i z cieniem a mojej połowy teren z przodu altanki bo ona słońcolubna .
-
Dzień chociaż deszczowy w pełni wykorzystany.
Wyciąłem 6m mirabelkę bo spoczywała na altance, gałęzi do palenia teraz mam więcej niż ustawa przewiduje cały dzień paliłem i może z 1/4 spaliłem
Wywaliłem ten pseudo daszek przed szałasem (czytaj altanka)
Jak zwykle pytanie : Czy drewno ze śliwki mirabelki nadaje się do wędzarni ??
Wyciąłem 6m mirabelkę bo spoczywała na altance, gałęzi do palenia teraz mam więcej niż ustawa przewiduje cały dzień paliłem i może z 1/4 spaliłem
Wywaliłem ten pseudo daszek przed szałasem (czytaj altanka)
Jak zwykle pytanie : Czy drewno ze śliwki mirabelki nadaje się do wędzarni ??
- Ave
Prawie wszystkie drzewa liściaste nadają się do wędzenia. więc nie pal wszystkiego na ognisku, bo szkoda.
Drobne gałązki, to i owszem, ale już takie grubsze - poskładaj.
Drobne gałązki, to i owszem, ale już takie grubsze - poskładaj.