Narcyzy,żonkile - cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żonkile i narcyzy
U mnie też dopiero wychodzą z ziemi , za to krokusy rozkwitły na całego
Bożena
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
U mnie po ostatnich opadach żonkile i narcyzy wystrzeliły jak z procy ale jeszcze nie kwitną.Może mają za dużo cienia bo pod moim ośrodkiem zdrowia są od strony południowej i pięknie rozkwitają.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemku,
Twoje i tak już duże w poröwnaniu do moich... moje może tak będ? wygl?dać za jakiś tydzień, jak zaświeci....
Twoje i tak już duże w poröwnaniu do moich... moje może tak będ? wygl?dać za jakiś tydzień, jak zaświeci....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
No to jak mamy być w porządku z nazewnictwem, to proszę:
Narcissus jonquilla L. - narcyz żonkil. Bylina cebulowa, występowanie: środkowa i południowa Hiszpania, południowa i wschodnia Portugalia. Cechą charakterystyczną jest bardzo krótki przykoronek (3-5 mm długości).
To, co zwyczajowo nazywamy w Polsce żonkilem, to najczęściej N. pseudonarcissus - narcyz trąbkowy, o przykoronku długości równej łatkom okwiatu (płatkom), czyli 20-40 mm. Mogą to być również odmiany uprawne Narcissus hybr., np. 'Arctic Gold', 'Carlton', 'Jetfire' itd.
Skrót z: "Encyklopedia bylin", B. Grabowska, T. Kubala, Wyd. Zysk i S-ka, 2012r.
Abstrahując od tego, pamiętam, że w ogrodach rodziców, ciotek i babć zawsze białe to było narcyz, a żółte żonkil...
Pozostaje tylko pamiętać, że potocznie to potocznie, a znać prawidłową nazwę też wypada, nawet jeśli się nią nie posługujemy.
A najlepiej po prostu popatrzeć, powąchać i zachwycać się do woli... Pięknie kwitną Wam te kwiaty, zwłaszcza u Lokiego, u mnie dopiero pierwszy wychylił się z ziemi, ale jeszcze nie rozkwitł.
Narcissus jonquilla L. - narcyz żonkil. Bylina cebulowa, występowanie: środkowa i południowa Hiszpania, południowa i wschodnia Portugalia. Cechą charakterystyczną jest bardzo krótki przykoronek (3-5 mm długości).
To, co zwyczajowo nazywamy w Polsce żonkilem, to najczęściej N. pseudonarcissus - narcyz trąbkowy, o przykoronku długości równej łatkom okwiatu (płatkom), czyli 20-40 mm. Mogą to być również odmiany uprawne Narcissus hybr., np. 'Arctic Gold', 'Carlton', 'Jetfire' itd.
Skrót z: "Encyklopedia bylin", B. Grabowska, T. Kubala, Wyd. Zysk i S-ka, 2012r.
Abstrahując od tego, pamiętam, że w ogrodach rodziców, ciotek i babć zawsze białe to było narcyz, a żółte żonkil...
Pozostaje tylko pamiętać, że potocznie to potocznie, a znać prawidłową nazwę też wypada, nawet jeśli się nią nie posługujemy.
A najlepiej po prostu popatrzeć, powąchać i zachwycać się do woli... Pięknie kwitną Wam te kwiaty, zwłaszcza u Lokiego, u mnie dopiero pierwszy wychylił się z ziemi, ale jeszcze nie rozkwitł.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jeszcze raz dziękuję za uznanie. Niedługo wam pewnie przypomnę, czym jest prawdziwy żonkil ? bo właśnie u mnie zaczęły kwitnąć.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Zgodnie z obietnicą.
To jest żonkil (Narcissus jonquilla)
A tu jeszcze jeden narcyz, odziedziczony po poprzedniej właścicielce ogrodu. W zeszłym roku nie kwitł. W tym kwiat znajduje się na METROWEJ łodydze. Liście też mają metr długości. Tak wielkiego narcyza to ja jeszcze w życiu na oczy nie widziałem.
Pozdrawiam!
LOKI
To jest żonkil (Narcissus jonquilla)
A tu jeszcze jeden narcyz, odziedziczony po poprzedniej właścicielce ogrodu. W zeszłym roku nie kwitł. W tym kwiat znajduje się na METROWEJ łodydze. Liście też mają metr długości. Tak wielkiego narcyza to ja jeszcze w życiu na oczy nie widziałem.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 20:52
piękne moje dopiero co wyrastają, strasznie się grzebią
ale co do powyższego "żonkila" to mnie na studiach uczyli że nie ma czegoś takiego jak żonkil to niepoprawne nazewnictwo które się u nas przyjęło i w sumie ja nic przeciwko nie mam
Proszę o poprawną pisownię. Zdania zaczynamy wielką literą..../Iwona
ale co do powyższego "żonkila" to mnie na studiach uczyli że nie ma czegoś takiego jak żonkil to niepoprawne nazewnictwo które się u nas przyjęło i w sumie ja nic przeciwko nie mam
Proszę o poprawną pisownię. Zdania zaczynamy wielką literą..../Iwona
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
U mnie właśnie zaczynają kwitnąć czyli ponad miesiąc wcześniej niż w ubiegłym roku
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
Przemku urocza żółta kempa, u mnie te także kwitną, czekam na pozostałe.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02