No niestety nadal nie mam 100% pewności czy to jest Kleine Silberspinne. Ale za to po raz kolejny mnie nie zawiódł, wiosną przesadzałem go w bardzo pośpieszny sposób, trochę po tym zmarniał, zaczął podsychać i się o niego obawiałem ale obecnie jest znowu w dobrej formie i znowu będzie pięknie kwitł.Comcia pisze:Sylwek - koniecznie musisz ustalić co masz bo ja już jestem "zachorowana" na tego miskanta![]()
Jakbyś jeszcze powiedział jaki wysoki jest u ciebie to byłabym szczęśliwsza....
Miskant Chiński Kleine Silberspinne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miskant Chiński - Kleine Silberspinne
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mój chyba miskant jest taki, wysokości ponad 160cm. Ja, ponieważ jestem osobą praktyczną, traktuję go jako dostarczyciela tyczek prawie bambusowych. Spokojnie rozrasta się na boki, nie wędruje po działce, środeczek mu się robi pustawy, ale to się przydaje, sypię tam nawozy, żeby tyczki były solidniejsze. Tylko mam mały dylemat: kiedy najlepiej ścinać tyczki - jesienią czy na wiosnę, żeby były najmocniejsze? Na estetyce mi nie zależy, bo zimą i tak nie oglądam działki.
Waleria
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Przyjrzeliśmy sie jeszcze raz fotkom razem z Anetą - według niej to Kleine Fontaene, a ja skłaniam się ku temu bo porównywaliśmy Twoje z naszymi zdjęciami i wygląda na to, że ma jednak racjęsylwekw pisze:No niestety nadal nie mam 100% pewności czy to jest Kleine Silberspinne. Ale za to po raz kolejny mnie nie zawiódł, wiosną przesadzałem go w bardzo pośpieszny sposób, trochę po tym zmarniał, zaczął podsychać i się o niego obawiałem ale obecnie jest znowu w dobrej formie i znowu będzie pięknie kwitł.Comcia pisze:Sylwek - koniecznie musisz ustalić co masz bo ja już jestem "zachorowana" na tego miskanta![]()
Jakbyś jeszcze powiedział jaki wysoki jest u ciebie to byłabym szczęśliwsza....

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Jedna sadzonka. W ogrodzie u mnie 3 sezon.Ta odmiana stosunkowo szybko przyrasta.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Można posadzić 3 razem na kępę i efekt w przypadku tej odmiany będzie już po 1 sezonie.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07
super pomysł

Re: Miskant Chiński Kleine Silberspinne
Zależy jakie to pnącza, bo miskant na krótką metę, dla jednorocznych.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Tak czy inaczej, najtrwalsze są łodygi Miscanthus giganteus.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
..na pewno giganteus...ja z niecałego metra kwadratowego mam ponad 200 tyczek o średnicy 10mm (na dole) i wysokości 2-ch metrów.
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07

Czy ktoś ma doświadczenie w uprawie miskanta chińskiego z nasion? Proszę o porady
Jakie podłoże do wysiewu? Wystarczy podłoże do siewu z piaskiem 1:1?
Jakie podłoże do wysiewu? Wystarczy podłoże do siewu z piaskiem 1:1?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A to nie jest tak że Kleine Fontaene wcześnie zakwita i cały czas wypuszcza nowe kwiatostany do jesieni, tak że na jednej kępie są i nowe "miotełki" i takie już dojżałe , napuszone??.
Co do siewu miskanta z nasion to próbowałem tego mając do dyspozycji mieszankę z firmyJelitto wschody były obfite, młode zdrowo i szybko rosły niestety gorzej z zimowaniem siewek - przetrwało zaledwie kilka ,chyba nie -za słabo- a po prostu źle je zabezpieczyłem(zbyt głęboko przysypałem ziemią w tunelu foliowym i wygniły) to co pozostało nawet interesująco się prezentuje:-). Planuje na ten sezon wysadzić je do gruntu postaram się zrobić kilka fotek jak już będzie co fotografować

Co do siewu miskanta z nasion to próbowałem tego mając do dyspozycji mieszankę z firmyJelitto wschody były obfite, młode zdrowo i szybko rosły niestety gorzej z zimowaniem siewek - przetrwało zaledwie kilka ,chyba nie -za słabo- a po prostu źle je zabezpieczyłem(zbyt głęboko przysypałem ziemią w tunelu foliowym i wygniły) to co pozostało nawet interesująco się prezentuje:-). Planuje na ten sezon wysadzić je do gruntu postaram się zrobić kilka fotek jak już będzie co fotografować