Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

Bixxx pisze:...- miechunka peruwiańska, zwana potocznie rodzynkiem brazylijskim to Physalis peruwiana , wysoka lub półpłożąca roślina o włochatych (lub "aksamitnych") liściach, dająca pomarańczowe owoce w zielonkawych lub żółtawych osłonkach, uprawiana dla owoców (mozna je jeść na surowo lub robić z nich dżemy, galaretki, nawet wino); jest u nas uprawiana jako jednoroczna, nie przetrwa mrozów normalnej zimy w naszych ogrodach;

- miechunka rozdęta - Physlais alkekengi - niezbyt wysoka roślina (liscie gładkie) uprawiana u nas jako wieloletnia, dla ozdoby; charakteryzuje się pomarańczowymi "lampionami" , ceniona z tego względu jako roślina na suche bukiety; jagody można jeść, ale nie są smaczne;

- miechunka pomidorowa (miechunka skórzasta) Physalis philadelphica, jednoroczna, o gładkich lisciach, uprawiana dla owoców (na sosy typu salsa verde, marynaty, dżemy, leczo) - zielone a potem żółte owoce w zielonych lub żółtawych osłonkach są o wiele wieksze niż owoce peruwiańskiej lub rozdętej, wielkości małych pomidorów, stopniowo rozsadzają osłonkę rosnąc.
...
Ja bym tylko dodała, ze dla mojego oka miechunka peruwiańska/rodzynek brazylijski ma żółte owoce.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Basia C
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2014, o 18:58

Post »

Marcoo16 ,10 popisałam ale i tak mi nie wchodzi PW bo ponoć za krótko jestem zarejestrowana.
jeśli jest taka możliwość -prosze o kontakt.mój mail w podpisie

Fakt do tej pory jedynie czytałam i czytałam i wiele sie dowiedzialam ..
.ale wysoka miechunka u mnie jeszcze nie wychodzi wygląda że od czytania nie wyjdzie...
moze jej spiewać???:)
Basia C
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2014, o 18:58

Post »

Marcoo16.nie wszedł mój mail i nie wiem co robić.

A moze Wiecie jakie sasiedztwo lubi miechunka?? czy może rosnąć niedaleko świerka.?
Awatar użytkownika
evach
50p
50p
Od: 3 wrz 2013, o 19:04

Post »

:wit
kupiłam dziś nasionka rodzynka brazylijskiego i panuję siać w niedziele :D pewnie to nie niski ;:185 na opakowaniu niestety też nie jest napisane :roll: . Myślę czy nie warto posadzić go w szklarni? początkowo planowałam w niej melony ale jest dość mała więc za wiele sadzonek w nią nie wejdzie.
mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dowcip polega na tym, że wysoki rodzynek brazylijski to Physalis peruviana (czasem na opakowaniach widzę nazwę Physalis edulis - "miechunka jadalna" -no dzięki...) - i jest to roślina wysoka, trudno dojrzewająca w naszym krótkim lecie.

Natomiast wszystko wskazuje na to, że Aunt Molly, niska i smaczna, to Physalis pruinosa lub też Physalis pubescens var. integrifolia. Czyli - nie odmiana, ale odrębny gatunek.

Z czego wniosek, niestety, że co byśmy nie kupili w sklepach pod nazwą rodzynek brazylijski, to będzie WYSOKA Physalis peruviana.Dlatego też apeluję do wszystkich mających Aunt Molly - chrońcie jak skarb i wesprzyjcie potrzebujących :cry:

Jeśli w tym roku nasiona które mam znowu wydadzą wysokie krzaki, szlag mnie trafi niezawodnie!!!!
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Potrzebujący zostali wsparci :lol: Z mojej strony - dwóch. :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Marcoo, wykiełkowały Ci z moich nasion? Posiałeś je chociaż zeszłego roku?
Ja trochę zaniedbałam swoje a właściwie M. Rozłożył między różami ziemię popieczarkową i malutko wykiełkowało w zeszłym roku, resztę wypielił ;:124 Może coś uchowało się na ten sezon ale dowiem się dopiero w maju,po wschodzie.
Troszkę nasion mam z owocka z Auchanu ale jeśli Bixx tak piszesz, to szkoda miejsca na niego.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Twoje nasionka były z sezonu 2012 :D Siałem je w tamtym roku - ładnie urosły, tylko były dość małe, bo późno siane. Zostało mi trochę nasionek, które posiałem jakiś czas temu i już ładnie kiełkują. Zostało mi jeszcze trochę Twoich nasionek, nimi więc teraz się dzielę z innymi :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

To dobrze ;:333
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Graniu, skoro masz nasiona wyjęte z owocu - to może spróbuj, kto wie, to może być to!
Ja w tym roku sieję 2 rodzaje nasion, jedne wyjęte z owocu, drugie wysokiego rodzynka (kolejny raz z nadzieją, że zdąży dojrzeć (część pójdzie pod folię).
Zielonym do góry!!!
blahzays
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 paź 2013, o 15:27

Post »

Ja w tamtym roku wsadzilem jedna roslinke z nasion wyjetych z owocow. Wyrosla mala roslinka i z 4 owocki na niej - duzo mniejsze niz owoce z ktorych zostaly wyjete... Ale mysle ze mozecie tez sprobowac, mozee u Was bedzie lepieej:)
-
blahzays
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 paź 2013, o 15:27

Post »

I jak tam u Was rodzynki? U mnie te z Florydy już mają pierwsze kwiatki :). Te z Vilomorinu kupione w Polsce jeszcze nie kwitną.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie maleńkie :( Ale są. Te wysoki, co kupiłam nasiona to nie wyrósł ani jeden. Szkoda tylko czasu co na nie zmarnowałam. Dopiero nasionka od forumki i rodzynki rosną. Ponieważ to te niskie to liczę, że zdążą mieć owoce.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”