Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Post »

Ruda2011 pisze:tomate przypomnij mi jesienią - wybiorę się na Nowolipki i ogołocę z nasion dla Ciebie wszystkie aksamitki w zasięgu wzroku - a niech tam ;:215
Oh... propozycja nie do odrzucenia.... ;:168 :D

Chyba wysieję na weekend aksamitki... Już mnie paluchy swędzą...

A znacie odmiany Tagetes, które są jadalne? Czytałam ostatnio, że jakieś takie są...
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Na surowo zjadliwe są rozpierzchłe i wąskolistne - liście i kwiaty, mają taki jakby cytrusowy gorzki smak :) Sam próbowałem :) Należy spożywać okazjonalnie i umiarem.

Aksamitka jest rośliną leczniczą i przyprawową, ale także ozdobną i kosmetyczną. Płatki jej kwiatów stanowią jedno z najbogatszych i najcenniejszych źródeł karotenoidów ? barwników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Wyciąg z kwiatów aksamitki zawiera około 27% karotenoidów, w tym estry ksantofili 86,1%, estry kryptoksantyny 1,5%, ß-karoten 0,4%. Zawartość ksantofili w suchej masie kwiatów aksamitki wynosi 17,8 g?kg-1. Najważniejszym związkiem tej grupy barwników jest luteina.

Wzrost zainteresowania wykorzystaniem naturalnych barwników roślinnych w przemyśle spożywczym przyczynił się do rozwoju badań nad składem chemicznym kwiatów z rodzaju Tagetes. Kwiaty aksamitek uznano za cenne źródło karotenoidów, ponadto takich związków biologicznie aktywnych, jak tiofeny, saponiny triterpenowe, garbniki, cholina, śluzy i flawonoidy (9-22%). Flawonoidy obecne w liściach i kwiatach aksamitki to przede wszystkim kwercetagetyna, patuletina, patuletrina, myricetyna, kwercetyna, luteolina i kempferol.

Aksamitkę charakteryzuje intensywny, balsamiczno- gorzki smak oraz korzenno-kamforowy zapach. Z kwiatów przyrządza się herbaty. Możemy też nimi przyprawiać tłuste dania mięsne, zupy, różnego rodzaju sosy i pasty rybne. W Ameryce i w Indiach z roślin Tagetes minuta otrzymywany jest cieszący się dużą popularnością jako przyprawa olejek ?aksamitkowy?. W Meksyku, w Peru i w Indiach kwiaty są powszechnie stosowane do barwienia potraw.

Kwiaty aksamitki wykorzystywane są także w kosmetyce, m.in. jako składnik perfum, oraz w fitoterapii i w aromaterapii. Według nomenklatury medycznej, rośliny z rodzaju Tagetes zaliczane są do roślin aromatycznych, zawierających biologicznie czynne składniki, głównie pochodzenia olejkowego, o działaniu moczopędnym, rozkurczowym i przeciwzapalnym. W okulistyce szczególne znaczenie farmakologiczne ma luteina ? główny składnik szerokiej gamy preparatów okulistycznych.

dr hab. inż. Monika Grzeszczuk, mgr inż. Anna Kawecka
- Zakład Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Zachodniopomorskiego
Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

dr hab. inż. Dorota Jadczak, prof. nadzw.
- Zakład Warzywnictwa Zachodniopomorskiego
Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
Pozdrawiam
Paweł
dolareska
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sie 2013, o 16:09

Post »

Które odmiany aksamitek można wysiewać bezpośrednio do gruntu i kiedy najlepiej to zrobić?
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Paweł, serdeczne Ci dzięki za informacje. Spróbuję w lato jak smakują :)

dolareska, wszystkie można siać do gruntu... ;:108 kwitną ale wtedy później...
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

dolareska: Wszystkie wtedy kiedy minie ryzyko wiosennych przymrozków. W większości kraju najczęściej to druga połowa kwietnia. W przypadku wzniesionych karłowych wielkokwiatowych lepiej zarobić wcześniejszą rozsadę bo trzeba czekać na kwiaty dłużej niż u innych odmian.
Pozdrawiam
Paweł
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozpoczynam tegoroczną przygodę z aksamitkami. Dwie odmiany wysiałem dzisiaj do doniczek w tunelu a w domu podkiełkuję sobie 3 odmianę.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z kolei dorwałam wąskolistną Starfire Red. Siać będę jednakże bezpośrednio do gruntu, bo nie mam na nie wszystkie miejsca :roll:
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja wczoraj nie wytrzymałam i wysiałam do skrzynki aksamitkę
i wstawiłam do szklarni.
Niech się dzieje wola nieba :D
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

Ja ostatnio wysiałam 2 pudełka i przykryłam folią. Dzisiaj już ujrzałam zielone listeczki ;:138 na balkonie jeszcze nie wykiełkowały.
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

U mnie na parapecie pierwszy kwiatek ma tym razem Petite Yellow:

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Pawrzes a kiedy wysiewane były ?
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

patusia336 pisze:A ja dzisiaj takie zakupiłam, ale będę je sadzić na działce zobaczymy jak wyrosną :)
Obrazek
Witam, ja niestety zawiedziony w tamtym roku "firmą" Vita i jej odm. Orange Flamme, w tym roku "stawiam" na Legutko :

Obrazek

Mam nadzieję, że Legutko i tym razem mnie nie zawiedzie (wysiane w tamtym roku odm. Fantastic żółta i pomarańczowa były takie jak być powinny) i będzie to rzeczywiście Orange Flamme, a nie jak w przypadku Vity jakaś "zwykła" odmiana.
Pozdrawiam - Waldemar
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Ja się siłą powstrzymuję żeby nie siać już teraz , a w tym roku planuję aksamitkowe szaleństwo mam do wysiania : zbieranina własna , Brzoskwiniowa , Bolero , mix -dwa różne ,wąskolistna Lulu i Markiza , rozpierzchła Disco , Aurora i Eliza ...na razie to by było tyle ,ale niestety jeszcze są nasionka i kuszą .. ;:124 No i chyba znowu spróbuje jakąś z kremówek ..co by nie wyszło piękne są .. ;:3
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”