Wysiałam nasionka 4 marca i pięknie wczoraj wzeszły. Zebrane jesienią, trzymane w pokojowej temp. Żadne przechłodzenie nie było im potrzebne...malgo_up pisze:Ja nie wiedząc, że lawendę trzeba stratyfikować posiałam bez wstępnych zabiegów. Kilkanaście siewek wzeszło dość szybko można zrobić doświadczenie i jedna partię wysiać bez stratyfikacji, a drugą po procesie i porównać. Osobiście uważam, że ładniejsze lawendy uzyskuje się, jeśli się sadzonkuje. Moje z siewu mają niecały rok, ale nie są zbyt piękne po zimie w tunelu.
Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Pozdrawiam, Marta.
beti_h
A ty też przykrywałaś folią? po co właściwie to robicie ?
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasionka wyłożyłam na talerzyk na papierowy ręcznik i przykrywam folią. Robię tak ponieważ mam w domu dość zimno. Jedt tak ciepło na dworze, ze nie palę już od miesiąca. Temp w domu to około 18 st. Tak więc nasionka na talerzyku przykryte folią są w piekarniku z zapalonym światłem. Wtedy temp dochodzi do 28st a folia zapobiega wysuszeniu podłoża - czyli nasaczonego wodą ręcznika papierowego.dyrydyry7 pisze:beti_h
Ale spleśniała mi dopiero ziemia, po tym jak podkiełkowane nasionka poszły do ziemi
Chodziło mi raczej o tę ziemię, czy przykrywałaś, teraz powinnaś wykorzystać te słoneczne dni i wystawić to do słońca, pleśnie i grzyby giną w promieniach słonecznych raz dwa, przy okazji podgrzejesz ziemię i szybciej ci wykiełkują, kontroluj wilgotność i jak zauważysz, że przesycha to podlewaj.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
W promieniach słońca giną pleśnie i grzyby i sadzonki warzyw też- jeśli nie są uprzednio zahartowane
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ciekawa teoria, szkoda że choroby grzybowe jej nie znają.dyrydyry7 pisze:pleśnie i grzyby giną w promieniach słonecznych raz dwa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wątek został posprzątany.
Forumowicz, który nieświadomie wywołał całą niemiłą w mojej ocenie dyskusję kilka godzin wcześniej,
dostał odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku.
Przykro mi, ale nie będę tolerować tego rodzaju dyskusji,
które po za niemiłym fermentem nie wnoszą nic mądrego do wiedzy na temat uprawy warzyw.
moderator
Forumowicz, który nieświadomie wywołał całą niemiłą w mojej ocenie dyskusję kilka godzin wcześniej,
dostał odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku.
Przykro mi, ale nie będę tolerować tego rodzaju dyskusji,
które po za niemiłym fermentem nie wnoszą nic mądrego do wiedzy na temat uprawy warzyw.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Marta50
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2013, o 00:04
P O M O D O R O!!!! kupiłam AGROSIL z COMPO jest to mineralny koloid krzemianowy o wielokierunkowym działaniu.Poprawia właściwości gleby , wspomaga rozwój systemu korzeniowego,korzystnie wpływa na kondycję roślin i unieruchamia metale ciężkie.Jest w formie proszku,mieszam go z ziemią przy przesadzaniu kwiatków i mam pytanie, czy byłby dobry do pomidorów które będę przesadzać do kubków 0,5 l - doradż proszę.........
Pozdrawiam Marta
.AGROSIL jest jednym ze składników ziemi do wysiewu i pikowania warzyw i ziół wytwarzanej przez COMPO. Aktualnie mam przepikowane pomidorki do tej ziemi .Wartość tej ziemi oceniać będę przy przesadzaniu ale myślę że firma o tej renomie nie może sobie pozwalać na wyrób lipy.POZDRAWIAM JOANNA
- Marta50
Compo produkuje Italia więc ją znam,ale ogrodnicy do rozsad używają torfu odkwaszonego+perlit,czyżby nie mieli zaufania do gotowców ????
Pozdrawiam Marta
Co ogrodnik to inny wybór.Nie wiem jak tam u was ale z moich wiadomości ,które posiadam(szwagier pracuje u Niemca badylarza)COMPO jest nr1 wśród tamtejszych działkowców i nie tylko.Pozdrawiam Joanna.
Mnie takie banały jedynie śmieszą. Odpowiednio wysokie pH też skutecznie blokuje metale ciężkie.Marta50 pisze:.Poprawia właściwości gleby , wspomaga rozwój systemu korzeniowego,korzystnie wpływa na kondycję roślin i unieruchamia metale ciężkie.
Osobiście odradzam, bo możesz mieć kłopoty z podlewaniem. Będziesz chciała swojej rozsadzie dogodzić a możesz ją zniszczyć przez nadmierną wilgotność. W przypadku zaś nadmiernego przesuszenia nadmiar koloidu powoduje duży skurcz podłożą co z kolei skutkuje rozrywaniem korzeni.
Słowem, nie kombinuj Marta. Dobre podłoże torfowe, bez zwilżaczy, mączek skalnych czy żelów w warunkach amatorskich jest najlepsze.
- Marta50
Dzięki za dobre rady!!!!!!!! nie będę kombinować nawet w myślach ,bo proste rzeczy są najlepsze!!! dodałam tylko do trzech przesadzanych kwiatków,może nie zdechną przy upałach bo podlewam 2x na dzień. Pomidorki rosną jak na drożdżach,zażywają kąpieli słonecznych od 8-ej rano do zachodu .Czasem muszę je cieniować,bo praży niemiłosiernie
Pozdrawiam Marta