Wszyscy kupują na tej samej giełdzie(NL), czasem udaje się, że jakieś perełki są, owszem.
Problem z STC, w sumie żaden problem, jak każde rośliny wymagają przystosowania, te Co teraz kupiłaś również, z czasem 'zmniejszą' objętość. Problem jest w naszej raczej uprawie, jak by mieć możliwość utrzymać warunki (szklarnia, nawet bez doświetlania) to te rośliny rosną dużo szybciej dużo ładniej.
Ja mam porównanie do tego co ja mam i wyżej wymieniony kolega Marek

, w tym samym czasie kupowaliśmy niektóre takie same rośliny, moje są dwa razy mniejsze niż jego. Zimowanie inne, u mnie jest przestój a u Marka raczej nie, spowolnienie prędzej. Ciepło/światło/podlewa = jest im dobrze
Możesz zachwycać się Henia dorodnymi Haworsjami( dość zimne zimowanie ale świtało ok) ale popatrz na to, że to rośliny które wymagały 10 lat może więcej ciężkiej pracy.
Każdy z nas ma inne warunki i tak na prawdę to samo będzie rosnąć inaczej. Ja się cieszę moimi kudłatymi "groszkami"
Co do rozmnażania to z merystemów wierzchołkowych Phalaenopsis'a (jeden pąk) można uzyskać około 1-3mil. roślin (jeśli dobrze pamiętam, a biotech miałem dawno temu) to przy założeniu, że aloesowate mają dość dużą zdolność tworzenia pąków bocznych, ukorzeniania się liści, a nawet robienie sadzonek z korzeni jest możliwe, a w dobrej kondycji to korzenie i sadzonki tworzą się na pędach kwiatowych, to zapewniam Ciebie, że jak by był rynek to by nas zalała fala tych roślin
Przykład H. limifolia striata, jakaś roślina dla dziwaków jeszcze rok temu u Pavelki obecnie to 12/13 Euro bez numerka taki był szał. W LM też bez numerka to ok 16zł -17zł teraz, kolorowa to się sprzedaje.
Fakt Marek jedną trafił w typie magnifica, że ja jej nie zauważyłem

ale cóż, przynajmniej jest w dobrych rękach.
A tu ciekawostka Edenplants za jedyne 9Euro masz z numerkiem Bayera, prawdziwą, rozmnożoną z roślin pochodzących z pola.

(Like)
Haworthia striata, MBB7137(IB17281) Near Bumbeni, Lebombo Mountains Southern End, Kwa Zulu Natal, South Africa
9 E x 4.18 = 37,62zł nadal taniej niż u Czecha
W sumie to Ciekawe gdzie oni mają te fabryki