Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy w doniczce.
Więc może jakieś wskazówki ... lub link do tematów gdzie był poruszany problem ukorzeniania gdyż szperam tu, lecz niestety wszystkiego nie jestem w stanie przejrzeć na raz
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
W zależności od długości pędu, podzielić na 3 - 4 części, aby nasza sadzonka miała 2-4 liście. Liście można obciąć do połowy,aby ograniczyć parowanie. Dolną część uciąć skośnie, górną prostopadle do osi pędu, ok 0.5cm nad górnym liściem. Dolną część zanurzyć w ukorzeniaczu do półzdrewniałych, są proszkowane i płynne, ja wole proszek. Następnie sadzonki wtykamy do perlitu albo piasku w doniczce i przykrywamy folią. Sadzonke umieszczamy na głębokości do pierwszego liścia. Trzeba pamiętać o stałej wilgotności i wysokiej temp. podłoża, najlepiej 25 stopni C. W ogóle to polecam książki, a raczej broszurki o cytrusach, ''Cytrusy'' - Katarzyna Goller oraz ''Na oknie kwitną cytryny'' Szczepana Pieniążka, który rozpropagował cytrynę skierniewicką w Polsce. Na portalach aukcyjnych za parę złotych, a wiele się można dowiedzieć i rozwiać mnóstwo wątpliwości.
Pozdrawiam, Piotrek
Cytryna Dragen
Witam. Zakładam ten temat aby pokazywać etap rozwoju mojej cytryny.
Proszę o nie umieszczenie własnych zdjęć.
Tak wyglądała cytryna przed pierwszym przycięciem (Wiosna 2013) :
Tak wygląda moja cytryna po pierwszym przycięciu (Wiosna 2013)
Tak wyglądała na jesień 2013
A tak wygląda przed przycięciem (Wiosna 2014) :
Proszę o radę jak przyciąć cytrynę po zimie.
Proszę o nie umieszczenie własnych zdjęć.
Tak wyglądała cytryna przed pierwszym przycięciem (Wiosna 2013) :
Tak wygląda moja cytryna po pierwszym przycięciu (Wiosna 2013)
Tak wyglądała na jesień 2013
A tak wygląda przed przycięciem (Wiosna 2014) :
Proszę o radę jak przyciąć cytrynę po zimie.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Re: Cytryna Dragen
Ja bym przedłużył jeszcze pień wykorzystując ten pochylony w prawo pęd. Najniższe pędy boczne wyciął resztę przyciął na 3-4 oczka. Może wypowie się krzand. Jego cytrynki na pniu są najpiękniejsze.
PS.
Gdzie się podziały liście?
PS.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Część liści spadła sama, a resztę slabo się trzymały to je wyrwałem. Czy to źle ?tomekb1 pisze: PS.
Proszę o zaznaczenie miejsc przycięcia na tym zdjęciu :
- tomekb1
Dobrze dla rośliny na pewno to nie jest. W liściach roślinka wytwarza pokarm w procesie fotosyntezy.Dragen pisze: resztę slabo się trzymały to je wyrwałem. Czy to źle ?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- tomekb1
W lato na dworze, lub południowym oknie, zimą w jasnym i chłodnym pomieszczeniu.sara44 pisze: gdzie jest najlepsze miejsce na postawienie cytryny?
Najlepsza jest deszczówka. Jeśli takiej nie ma to ewentualnie przegotowana z kranu, żeby pozbyć się związków wapnia.sara44 pisze: jaką wodę używać
Kurcze. Nigdy nie jadłaś?sara44 pisze:czy to prawda,że owoce cytryny są trujące?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Trzymana była w temp. ok. 19-22 stopni. Podlewana raz na tydzień.
- tomekb1
Niekoniecznie błąd.sara44 pisze:Dragen to wcale się nie dziwię, że Twoja cytryna wszystkie liście zrzuciła
tylko i wyłącznie Twój popełniony błąd w uprawie na którym teraz cierpi tylko drzewko cytrusowe.
Może po prostu nie ma innych możliwości uprawy, poza trzymaniem jej w pokoju. Przecież nie zakręci grzejników dla jednej rośliny.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Przed zimą pisałem posta jak przechowywać zima cytrynę. Napisałem, że w pokoju mam ok 22 stopnie, podlewam cytryna raz na 3 dni. Dostałem odpowiedź od krzand, że ( I tak trzymaj. W tej temperturze na pewno puści przez zimę długie i brzydkie pędy, które najlepiej na wiosnę obciąć. ).
ps. czy moglibyście wskazać na zdjęciu które umieściłem wczesnej miejsca przycięcia ?
ps. czy moglibyście wskazać na zdjęciu które umieściłem wczesnej miejsca przycięcia ?