Czy róża Chopin i JPII to ta sama róża ?
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy róża Chopin i JPII to ta sama róża?
Justynko, dla mnie nie ma to znaczenia . Kupiłam jako Chopin, znawcy potwierdzili, że to Chopin i to jest dla mnie najważniejsze! Jestem tą różą zafascynowana, a jeszcze rok temu nie byłam zwolenniczką białych róż. Jak to człowiekowi gust się zmienia....
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja szukam róży oznaczonej jako JPII
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
W Europie na razie namierzyłem tą różę tu: http://www.pepinieres-minier.fr
wpisz rosier pope john paul II i poszukaj
Jak Ci się uda coś u nich załatwić to daj znać . nie będzie chyba łatwo ...
wpisz rosier pope john paul II i poszukaj
Jak Ci się uda coś u nich załatwić to daj znać . nie będzie chyba łatwo ...
Pozdrawiam - Jurek
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Justynko, nie dokładnie przeczytałam Twojego posta i myślałam, że szukasz Chopina ( stąd małe zamieszanie).
- 2spanielki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2011, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy róża Chopin i JPII to ta sama róża ?
Ja wiem że to bardzo stary wątek ale jednak chciałabym do niego wrócić
Po pierwsze to ta róża pana Stanisława Żyły to róża "Fryderyk Chopin" ale jakoś się tak przyjęło "Chopin" na skróty. A dlatego Fryderyk Chopin a nie sam Chopin bo w tym czasie jakiś hodowca z Kanady zgłosił "Chopina". Czytałam również o tym że róża Fryderyk Chopin miała nazywać się na samym początku różą Jana Pawła II. Jednak czasy były wtedy inne i znalazły się osoby (oczywiście wysoko ustawione) którym to bardzo nie odpowiadało, dlatego przyjęto jednak nazwę Fryderyk Chopin.
Po pierwsze to ta róża pana Stanisława Żyły to róża "Fryderyk Chopin" ale jakoś się tak przyjęło "Chopin" na skróty. A dlatego Fryderyk Chopin a nie sam Chopin bo w tym czasie jakiś hodowca z Kanady zgłosił "Chopina". Czytałam również o tym że róża Fryderyk Chopin miała nazywać się na samym początku różą Jana Pawła II. Jednak czasy były wtedy inne i znalazły się osoby (oczywiście wysoko ustawione) którym to bardzo nie odpowiadało, dlatego przyjęto jednak nazwę Fryderyk Chopin.
Ja tę historię słyszałem osobiście od p. Staszka Żyły.2spanielki pisze: [...] Czytałam również o tym że róża Fryderyk Chopin miała nazywać się na samym początku różą Jana Pawła II. Jednak czasy były wtedy inne i znalazły się osoby (oczywiście wysoko ustawione) którym to bardzo nie odpowiadało, dlatego przyjęto jednak nazwę Fryderyk Chopin.
Reasumując - jest to jedna i ta sama róża??????
Non sequitur. Z faktu, że hodowca pierwotnie chciał nazwać swoją różę inaczej nie wynika, że tak nazwana późniejsza róża innego hodowcy ma być tożsama z tą pierwszą.Ankos7 pisze:Reasumując - jest to jedna i ta sama róża??????
Z moich obserwacji (budowa kwiatu, stopień otwarcia, kolor, a także pokrój krzewu i zabarwienie pędów) wnoszę nieśmiało, że to dwa różne genotypy.
Zgadzam się, kolor liści i młodych przyrostów, wielkość kwiatu są kompletnie inne. No i przede wszystkim zapach- 'JPII' bije 'Chopina' na głowę.babilas pisze:Non sequitur. Z faktu, że hodowca pierwotnie chciał nazwać swoją różę inaczej nie wynika, że tak nazwana późniejsza róża innego hodowcy ma być tożsama z tą pierwszą.Ankos7 pisze:Reasumując - jest to jedna i ta sama róża??????
Z moich obserwacji (budowa kwiatu, stopień otwarcia, kolor, a także pokrój krzewu i zabarwienie pędów) wnoszę nieśmiało, że to dwa różne genotypy.
Pozdrawiam
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też jestem przekonana że to dwie różne róże .
Ja w sumie nie mogę się wypowiedzieć gdyż posiadam tylko Chopiny.... a czy JPII można u nas kupić?
Można, ja kupowałam u Hajdrowskich, a jedna z formumowiczek znalazła je też gdzieś w sprzedaży wysyłkowej.Ankos7 pisze:Ja w sumie nie mogę się wypowiedzieć gdyż posiadam tylko Chopiny.... a czy JPII można u nas kupić?
Pozdrawiam
Starkl ją ma, ale nie wiem, czy można im zaufać.Nigdy u nich nie kupowałam.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka