Tabela stężeń do nawożenia dolistnego

Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
................................................................................................................
Dostałam wyniki badania gleby. Nie jestem zaskoczona małą ilością azotu, bo tak podejrzewałam. Natomiast zdziwiła mnie duża zawartość wapnia i podwyższone pH.
Martwi mnie też bardzo duża zawartość cynku i nie wiem jaka jest tego przyczyna.

Moja gleba rodzima to bielica, ewentualnie powydmowe kwaśne piaski. Uprawiana od 40 lat, wzbogacana. Ale ta warstwa żyzniejszej ziemi jest na sztych łopaty, sztych martwicy a potem to już czysty piach. Zawsze była lekko kwaśna, po zimie to często zieleniała na wierzchu. W zeszłym roku na grządkach pomidorowych dany był rzędowo obornik, a pod dynie punktowo. Reszta nie była zasilana. A teraz bez bicia przyznaję się, że jesienią posypałam całość popiołem.
W zaleceniach nawozowych Stacja zaleca dać przed uprawą 3,5-4 dag/m2 siarczanu potasu.
Siarczan potasu mam, mam też siarczan magnezu, siarczan amonu, saletrę amonową, oraz nawóz wieloskładnikowy Peters Profesional Total 20+20+20 do rozpuszczania w wodzie.
forumowicz, a co Ty byś mi poradził, bo Ty dla mnie jesteś guru.