Pęcherznica kalinolistna: choroby, szkodniki, problemy
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pęcherznica kalinolistna
A jak Pęcherznica radzi sobie w cieniu?
U mnie "Lateus" w cieniu radzi sobie doskonale lecz jest zdecydowanie bardziej zielony niż ten co rośnie na "patelni".
dzień dobry, zachwyciła mnie pęcherzyca i chcę u mnie w ogrodzie posadzić "czerwoną" z "żółtą". Jednak ilość odmian czerwonych mnie poraża: "lady in red", "red baron", "little -", "summer wine".... co wybrać? Pomocy....
Basia zależnie od materiału możliwego do kupienia ja mam dwie odmiany w sklepie gdzie się zaopatruje, to i problemu nie mam jest Diabolo i Luteus
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
No i takie były moje pierwotne plany: diabolo i luteus. Pojechałam do ogrodnika, a tam kilka rodzajów czerwonej i na dodatek wszystko godne polecenia
Zobacz w grafikach co i jak, bo na razie to w szkółce czy sklepie z doniczki wystają badyle z pączkami.
Ja to w sumie jestem wyjątkowo idealny klient/ nie lubię tylko jak sprzedawcy łażą mi za tyłkiem i polecają sam wiem co chce a jak nikt za mną nie łazi to słychać własne myśli. Czasem się spytam co to? jak nie wiem albo się spytam czy jest, jak nie mogę czegoś znaleźć.
Ja to w sumie jestem wyjątkowo idealny klient/ nie lubię tylko jak sprzedawcy łażą mi za tyłkiem i polecają sam wiem co chce a jak nikt za mną nie łazi to słychać własne myśli. Czasem się spytam co to? jak nie wiem albo się spytam czy jest, jak nie mogę czegoś znaleźć.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja oprócz Diabolo mam jeszcze Diable D'or - moim zdaniem ładniejsza (młode przyrosty zdecydowanie mi się bardziej podobają).
Z żółtolistnych polecam 'Dart's Gold', ładniejsza od 'Lateus', młode pędy ma bardziej czerwonawe i po przekwitnięciu owocostany też bardziej zabarwione na czerwono. Mam obie rosnące obok siebie w tych samych warunkach.
Czy żywopłot z pęcherznicy jest długowieczny? Czy długo zachowuje estetyczny wygląd w przypadku kszałtu formowanego jak i naturalnego?
Pęcherznica należy do krzewów szybko rosnących, ale tym samym też szybko starzejących się i zamierających.Nie jest to krzew długowieczny, szybko rośnie, szybko się starzeje, kora na starszych brzydko się łuszczy i uważam, że stary najlepiej usunąć.Łatwo sprawić sobie młody, sieje się jak szalony, łatwo mnoży przez sadzonki i ogólnie tani i łatwodostępny.Lunarii pisze:Czy żywopłot z pęcherznicy jest długowieczny? Czy długo zachowuje estetyczny wygląd w przypadku kszałtu formowanego jak i naturalnego?
Moja swobodnie rosnąca, lekko cięta Diabolo 10 letnia właśnie została z połową gałęzi, reszta suche.Widzę, podobnie będzie z żółtą, ale jeszcze nie miałam czasu dobrać się do jej suszu.
Formowana nie wiem, ale podejrzewam, że podobnie, oprócz przycinania trzeba wycinać suche.Cudów nie ma
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szybko starzeję się ale jeśli szybko rośnie to może raz na jakiś czas można ją wyciąć całkowicie i odrośnie zupełnie nowa(Jak porzeczki)?
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba robic sadzonki z przycietych gałązek, żeby odświeżać stan posiadania ?