Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Wróciliśmy wczoraj, ale tak padnięci że szkoda gadać. Dłuższy pobyt na działce stanowił zagrożenie dla zdrowia i życia - bo byśmy się zapracowali na śmierć ;:306
Tak to wygląda jak się usiłuje zrobić wszystko na raz. Posprzątać na rabatkach, na "trawnikach", wydłubać trawę przerastającą przez siatkę, sprzątnąć pod werandą( która przez ostatnie lata była użytkowana jako skład rupieci) oraz opróżnić barakowóz z gromadzonych przez 20 lat przydasi...w międzyczasie robiąc kompulsywnie ponad 500 zdjęć kwiatuszków.

A to najmilsza niespodzianka tej wiosny ta dammmm!

Obrazek
Obrazek

Do mojego "lasu" wprowadziły się zawilce :tan

Cdn...
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Marysiu,

Piękne zawilce - nic tylko cieszyć się z takiej niespodzianki :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-nie można na siłę robić więcej niż możliwości fizyczne,przecież niejeden raz wczesnej wiosny jeszcze podjedziecie na działkę!Czy zawilce leśne są nad Kałużą?Lub w jej pobliżu?A w przydasiach jakieś odkrycia?Ja w komórce kiedyś odkryłam uchwyt na butelkę na mleko taki anty złodziejowy,zdaje się jak pan roznoszący włożył,to wyjąc się dała tylko od środka?Był nieużywany w oryginalnym opakowaniu.
Na balkonie u siebie coś wiosennie przygotowujesz?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karinko - masz rację! Mnie wprawiają w euforię pierwsze zielone kiełki, które pokazują nad ziemią a co dopiero pierwsze kwiatki :;230
Ewo - ja moje bukszpany muszę też podciąć w tym roku, ale na razie nie mam na to czasu...
Znalazłam wczoraj na spacerze dwa płaskie kamyczki i ucięty plaster drzewa w lesie, niestety jest trochę mały i pęknięty. Przyniosłam do domu - tłumacząc mojemu L. że to nie do kominka, ale chyba karteczkę mu przyczepię z napisem >NIE DO SPALENIA<
Joasiu - oj tak! Czuję ją w każdej kości i w każdym mięśniu :tan i bardzo mnie to cieszy!
Kaniu -zabraliśmy z domu najcieplejsze piżamy, napaliliśmy w kominku i mieliśmy całkiem ciepło. Uruchomiliśmy wodę bo w piątek przyjechało mnóstwo osób na nasze działki. Tak, że prawie można już się wprowadzać hi hi hi...
U nas była straszna ulewa i wichura - ale trwała nie więcej niż 15 minut. Akurat byłam na górze z tabletem( bo tam najlepszy internet) i nieźle mnie nastraszyło gdy niespodziewanie deszcz zaczął łomotać po dachu ;:202 Ale burzy nie było nie grzmiało i nie błyskało...
Izo - jak ja się cieszę, że te mieczyki u Ciebie żyją. u mnie już ze trzy lata jak zniknęły. Pewnie je coś zeżarło. Pisałam wyżej, że zaczątek gry już jest :lol:
O skrzyni napisałam u Ciebie ale zdjęcia nie zrobiłam :oops: ot skleroza.....
Agnieszko - u nas było bez palenia 15 stopni w środku po słonecznym dniu ;:3
Po wieczornym paleniu rano było jeszcze 18 stopni jak wstałam ok. 5.30, przed 8.00 byliśmy już w ogrodzie.
Grażyno i Olu - wróciliśmy wczoraj około 19-tej jeszcze przed deszczem. Byliśmy tak zmęczeni że tylko wanna Obrazek i do wyrka Obrazek
Agnieszko - są zdjęcia, zrobiłam ponad 500 na razie wyrzuciłam dopiero około 100 :lol:
A zawilcowa niespodzianka cudna! Nie masz pojęcia jak ja się cieszę, jak mi się wprowadzają na działkę rośliny z okolicznych pól, łąk i lasów. Na razie mam polną różyczkę koło kranu, polną dziewannę pod śliwo-wiśnią no i teraz zawilce i to całkiem sporą kępkę. Zrobiłam im obwódkę z kamyków, żeby niechcący nie rozdeptać - bo bym się chyba zapłakała na śmierć!

Oprócz zawilców - o bicie serca przyprawił mnie rozkwitający na moich oczach irysek reticulata Katarine Hodgkin.

Obrazek 21.03.2014
Obrazek 22.03.2014 około południa
Obrazek 22.03.2014 około 13.30
Obrazek 22.03.2014 około 17-tej
======================================================
Oj Ewo - nie zauważyłam Twojego wpisu :oops:
W barakowozie jedyną cenną rzeczą jest stary kuchenny kredens pomalowany na olejno. On jest przeznaczony do renowacji. Może w tym roku się uda? Dlatego między innymi energicznie sprzątam pod werandą. W najbliższym czasie go tam przestawimy i będę obdzierać go ze skóry.....przynajmniej taki mam plan ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, chyba większość z nas, tutaj na forum, liże dziś rany od cierni, rozmasowuje przykurcze nadgarstków, kontempluje jakieś dziwne rwanie w mięśniu, o którego istnieniu przez zimę się zapomniało :;230 . Ale jaaaaakie szczęście na gębusiach po pracowitej sobocie :tan . Dobrze, że Bozia dała dziś gorszą pogodę, to i do zdrowia jakoś spokojniej będzie można dojść :wink: .
Iryski rozczulające ;:167 . A niespodzianka bliska sercu, to tak sama z lasu wzięła i się wprowadziła na Twoją działkę? :shock:
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - święte słowa ;:108
A zawilców naprawdę nie sadziłam...tak sobie myślę, że może to ptaszki nasiona roznoszą....

Krokusiki...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Marysiu, ale niespodziankę znalazłaś na działeczce.
U mnie powtarzającą się niespodzianką są żołędzie które co chwilę gdzieś znajduję a nie mam ani jednego dębu;) Ale z kwitnących jeszcze nic nowego nie doczekałam :wink:

Zdjęcia jak zwykle cudne ;:63
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Maryniu-piękny mech długowłosy na tym kamieniu,pewno też tak sam narósł z lasu?U nas padać zaczęło dopiero co i tak niespiesznie.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - żołędzie to może wiewiórki ci roznoszą po działce? Wczoraj widziałam Rudą Kitkę jak skakała po świerku. Pewnie przyszła sprawdzić jak leszczyny kwitną. I jeszcze jedną wizytę mieliśmy. Przyszedł kot podobny do Fidela zwany przez nas Kot Fideolpodobny ( albo Fidelowy) Ucieszyłam się, bo zwierz w dobrej kondycji, czyściutki i okrąglutki. Dostał jedzonko i nawet do płota podszedł :lol: W zeszłym roku po zimie wyglądał strasznie - ledwo się przywlókł chudy, brudny, zabiedzony. A teraz nawet po kocie widać, że zima była lekka :lol:
Ewo - mech też sam sobie ten kamień wybrał. Jak na niego patrzę - to mi chodzi po głowie taki fragment piosenki
-" A tam w mech odziany kamień..."
Pasuje, prawda?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Czyli zawilec odmiany Ptasia Srajdka... Mam tej samej odmiany poziomki :wink: .
Grzywa na kamieniu bardzo malownicza ;:224 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu-dlaczego ja byłam pewna że masz zamknięty wątek ;:oj A tu proszę-niespodzianka :) Wpisuję się i lecę czytać od początku. Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - kamienie, które z wiekiem nabierają patyny są urocze...i nadają charakter otoczeniu.
Dzięki za oznaczenie odmiany moich zawilców :;230 - chyba muszę wykonać estetyczną tabliczkę z nazwą odmianową i zainstalować w pobliżu tej kępki ;:108 ;:108
Aniu - witaj w nowym wątku! No widzisz, częściowo masz rację - poprzedni wątek został zamknięty - bo przekroczył 70 stron...
Ale czym prędzej otworzyłam nowy...bo ja bez FO i bez wątku po prostu nie mogę!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Krokusy i iryski masz piękne! W dodatku te Twoje kwiatuszki w słońcu tak mi kontrastują z pogodą, jaką dziś tu mam :shock:
Bea
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”