W większości prezentowanych tu analiz można zauważyć, że mamy do czynienia z glebami antropogenicznymi. Powstały one wskutek długoletniego nawożenia " na pałę". Dlatego proponuję tu forumowiczom mających takie gleby,by zastosowali jedynie nawożenie mineralne uzupełniające i po sezonie powtórzyli analizy aby przekonać się, w jakim kierunku będą się zmieniać składniki.Ten typ nawożenia stosować do momentu aż składniki zejdą poniżej liczb granicznych. Wtedy dopiero można będzie zastosować odpowiedni typ obornika. Zlikwidowanie przekroczeń zawartości składników spowoduje zmniejszenie do minimum problemów w uprawie związanych z niewłaściwym nawożeniem.TomekD pisze:Chciałem prosić Was o radę:
1)
czy nawożenie rzędowe przy uwarunkowaniach i sposobie aplikacji jak powyżej jest dobrym pomysłem ?
2)
czy za rok (po tegorocznym nawożeniu rzędowym) da jakoś pobrać próbki gleby do analizy gleby tak aby była ona miarodajna ?
Mam dla Ciebie propozycję nawożenia rzędowego specyficznego rodzaju. Podam Ci wkrótce na PW.