Mój storczykowy kącik :) cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lilusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2013, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III

Post »

Obrazek

Cudowne :) ;:167
Zdjęcia robisz przepiękne, kolory sa fantastyczne ;:138
Mini Mark cudny, marzy mi sie taki ;:167
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczniutka ta mini ;:167
Trzymam kciuki za resztę pączusiów ;:215
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę takich pąków na mini :roll: U mnie cinko przędą. Trzeba mieć delikatniejsze podejście widocznie ;:333
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Emilio dziękuję ;:196 to chyba ta ostatnia niepogoda tak opóźnia rozkwit pozostałych pączków..
Kasiu mnie się wydawało, że ma właśnie mało pączków jak na nowy pęd :roll:
Wiki cieszę się, że tak uważasz chociaż ja wolałabym na zdjęciu jednak więcej kwiatów :D
Lilusia witaj w moich skromnych progach :wink: Tego ciemnego storczyka kupiłam na allegro, myślę, że jak zrobi sie cieplej to i Ty takiego znajdziesz :)
Kamilo ja również bardzo lubię tą miniaturkę :wink: po zakupie szybko przekwitła, więc tym bardziej zacierałam ręce na to kwitnienie :wink:
Tomku to jest jedyna mini,która u mnie zakwitła i to z nowego pędu.. pozostałe nawet starych nie poprzedłużały ;:224 Ta od początku ładnie przyrastała, ma mnóstwo korzonków i spore listki, jeszcze trochę a zacznie midi przypominać a nie mini :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Barbara25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 lut 2014, o 14:56

Post »

Jaki cudowny :!: , nigdy takiego koloru nie widziałam ;:138
Awatar użytkownika
Yohjia
50p
50p
Od: 1 gru 2013, o 10:09

Post »

Boszzzze, cattleya pięknie rozkwitła, pięknie. Gratulacje!
Pozdrowienia! Asia

Moich podopiecznych znajdziecie w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=73508
Awatar użytkownika
Lilusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2013, o 20:03

Post »

Aniu, już nie mogę sie doczekać kiedy pójdę na łowy storczykowe :;230
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, Asiu, Lilusia - dzięki dziewczyneczki ;:196

Dzisiaj storczyk, którego już pokazywałam, lecz tym razem kwiaty na drugim pędzie, gdzie fajnie widać różnicę miedzy kwiatem najstarszym (prawy górny róg) a kwiatem najmłodszym (lewy dolny róg) :wink:

Obrazek

Jakiś czas temu wszystkie moje maluchy przesadziłam w seramis i muszę przyznać, że świetnie się spisuje i jest bardziej estetyczny niż mech, który dość szybko sie rozkładał. Planuję domówić jeszcze to podłoże i przesadzić w nie miniaturki :wink:

Wydelegowałam dziś na balkon dwa dendrobia typu nobile, mam nadzieję, że przeżyją ;:224 z katlejkami wstrzymam się jeszcze.. Muszę także zacząć myśleć nad jakąś zazdrostka na moje południowe okno bo już mi poparzyło kilka listków :( a wolałabym storczyki zostawić przy szybie bo ładniej kwitną, chętniej wydłużają pędy i odbijają z oczek.

Miłego weekendu! :wit

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Aniu, jak u Ciebie cudnie, kwitnąco, wiosennie ;:138 . Katlejka jest po prostu nieziemska, fantastyczny kolor. Śliczne też robisz zdjęcia, aż miło oglądać takie ujęcia ;:oj .
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiaty wiosnę poczuły i obsypały się kwiatuszkami. Tak jak napisała Andzia, Aniu śliczne robisz zdjęcia, aż miło patrzeć. :D
Ja też mam ten seramis, ale niestety nie posiadam żadnej miniaturki. :wink:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aniu, pisząc "sermis", masz na myśli te pomarańczowe granulki, czy podłoże z dodatkiem tego komponentu? Ciekawi mnie to.

Zmiana wybarwienia kwiatków starszych - młodszych, to dość częsty przypadek. Tomek chyba (mam nadzieję, że się nie mylę - jeśli tak, przepraszam autora tych słów) napisał kiedyś, że to zjawisko dotyczy szczególnie żółtych Phal. Zgadam się z tym w 100 %. Moje zachowują się podobnie.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję pięknie, zawstydzasz mnie takimi komplementami ;:131 Katlejką i ja jestem zauroczona :D
Emilio i Tobie ślicznie dziękuję ;:196 o ile storczyk nie ma dużo kwiatów to zdjęcia w miarę przyzwoicie wychodzą na tle telewizora, ale większe storczyki nie zawsze da się tak ustawić i na to jeszcze nie mam patentu :D
Janeczko mam na myśli granulat czyli sam seramis.

Obrazek

Podłoże z jego dodatkiem tez mnie kusi ale mam jeszcze spore zapasy różnych komponentów, więc najpierw te postaram się wykorzystać. Wiem, że wybarwianie sie kwiatów nie jest żadnym odkryciem, ale nie na każdych daje się to tak zaobserwować, np. na phal. Magical nie widzę różnic, na phal. shanghai też nie.. wydawało mi się,że w przypadku tego storczyka daje to fajny efekt, kiedy każdy kwiat jest inny i tylko dlatego wrzuciłam go tutaj :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Fajnie wygląda mini w seramisie. Kontrast podłoża z liśćmi bardzo intryguje. Kupiłam seramis z myślą o takiej uprawie, ale w obawie, że coś zepsuję, odpuściłam. Używałam go tylko jako jeden z wielu komponentów podłoża.
Czy dobrze pamiętam, że nasza Cytrynka próbowała takiej uprawy?
Aniu, jestem bardzo zainteresowana postępami.

Co do wybarwienia się kwiatków, to była tylko kontynuacja Twojej myśli Aniu. Mnie samą też to zjawisko bardzo interesuje. W pierwszej części wątku pokazywałam te różnice na Phal. Brother Love Sand. A że żółtasków u mnie sporo, to widzę te zachodzące zmiany w wybarwieniu, czego nie zauważam np. w ciemnych kolorach. W sumie, to fajnie, że tak się wybarwiają, bo mamy kolejny powód by je obserwować ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”