Sadzenie róż
Re: Sadzenie róż
Ja mam róże nówki sztuki w piwnicy, jeszcze mają woreczki na korzeniach bo nic nie ruszałam. I wczoraj zobaczyłam, że puszczają nowe pędy jak szalone.
Nie wiem czy już wsadzić je do ogrodu? Martwię się, że mróz wróci.
Nie wiem czy już wsadzić je do ogrodu? Martwię się, że mróz wróci.
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wsadź te róże jak najszybciej do ziemi bo jeszcze trochę potrzymasz je w tych workach w piwnicy i trzeba będzie je wyrzucić.
Alicja
Pan na filmie przycina swoje róże. Rozumiem, ze teraz nie jest na to czas? Przepraszam za głupie pytania, ale to moje pierwsze róże
jeśli masz z gołym korzeniem musisz tez tak zrobic i tak posadzic jak na filmie:)
A ja mam pytanie a co to za szpadel co sam zasypuje na tym filmie ? Biorę z miejsca dwa
Wyjmujesz róże z kapersa. Ostrożnie obciąć gumkę i prostujesz delikatnie pędy. Kopiesz dołek jak licha ziemia to mieszasz z humusem.
Dla zaawansowanych bardziej to mieszanki własne.
Lejesz wode i robisz paciaciajkę i prostujesz korzenie róży. Sadzisz i zasypujesz ziemią, najlepiej pięścią ubić wokół .
Potem jak się ustoi to można ziemi dosypać.
I nie przeholować z podlewaniem.
Wyjmujesz róże z kapersa. Ostrożnie obciąć gumkę i prostujesz delikatnie pędy. Kopiesz dołek jak licha ziemia to mieszasz z humusem.
Dla zaawansowanych bardziej to mieszanki własne.
Lejesz wode i robisz paciaciajkę i prostujesz korzenie róży. Sadzisz i zasypujesz ziemią, najlepiej pięścią ubić wokół .
Potem jak się ustoi to można ziemi dosypać.
I nie przeholować z podlewaniem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Przy sadzeniu róży, nie podcięlam korzeni , czy powinnam wykopać różę podciąć i nanowo posadzić. Prosiłabym o odpowiedż.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy ja mogę prosić o instrukcję jak podciąć różę miniaturową, żeby wsadzić ją do ogrodu? w doniczce są trzy krzaczki. Aha te plamy to po środkach chemicznych, bo ją dopadła kiedyś jakaś pleśń i mączlik szklarniowy, więc róża po przejściach.....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
A jeśli róże wypuściły bardzo dużo nowych pędów już z tych istniejących to i tak mam je przyciąć?
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karolina ja nie sadzilabym tej róży teraz do gruntu ,do donicy i wynosilabym na dzień ,a na noc to bym zabierala ,ona chyba rosła Ci w domu ,o tej porze roku róże nie są w pełni wegetacji jak Twoja .I nie przycinaj .
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozumiem że chcesz sadzić teraz kupione róże , to one są już przycięte ,skracasz tylko korzenie ( o ile też nie są przycięte ,bo bywają takowe ),skracać:-) je tak żeby żeby zostało im 20 -25 cm nie ruszasz im korzeni włosowatych ( takie nitki ) . Ja wykopuje dół daje na dno obornik przysypuje go lekko wsadzam róże zastępuje ziemią ale tylko do połowy tak mniej więcej 3 cm pod szczepieniem , wlewać konewkę wody (zamulam )jak woda wsiąknie zasypuje ziemią tak że robię kopczyk ,na wiosnę kopczyki muszą być kilka tygodni ,na jesieni ,wiadomo zostają do wiosny .Tak sadzę swoje ,mam ich ponad setkę nielicząc 400 dzikich ,i wszystkie mi się przyjęły .Shan-lee pisze:A jeśli róże wypuściły bardzo dużo nowych pędów już z tych istniejących to i tak mam je przyciąć?
Nie szkodzi że mają popuszczane pędy .
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Reniu,
tak rosła w domu, to zostawię jak jest i poczekam aż te co rosną w ogrodzie będa tak samo wyglądały jak ta, oki?
Pozdrawiam milutko
tak rosła w domu, to zostawię jak jest i poczekam aż te co rosną w ogrodzie będa tak samo wyglądały jak ta, oki?
Pozdrawiam milutko
Pozdrawiam Karolina
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja wiem, że te górne są większe i ładniejsze, ale wyciąć trzeba licząc od dołu czyli podstawy na 3-4 oczka. Chyba że są to pnące, to nie wycinaj.
ania1590