Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
sadziłam dynie od lat, bo pięknie wyglądają, choć ich nie jadłam. dopiero teraz jestem nastawiona konsumpcyjnie i rodzinę także odpowiednio nastawiam dyniowo Postanowiliśmy
-- 21 mar 2014, o 22:30 --
spróbować różnych odmian w różnych przepisach
-- 21 mar 2014, o 22:30 --
spróbować różnych odmian w różnych przepisach
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Jaką polecacie odmianę ? Mam już butternut , bambino i nasiona o nazwie dynia olbrzymia ( może to jest Atlantic ).
Pozdrawiam Patryk
wszyscy polecają małe dynie, takie na jeden obiad: butternut, hokkaido, sweet dampling, prócz Błażeja, który traktuje swoje dynie ambicjonalnie i sieje giganta
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Butternut dosyć wolno rośnie i późno zawiązuje owoce, więc aby dojrzały i się przyzwoicie przechowywały trzeba je wcześnie sadzić - ok. połowy maja. Jeśli będą wysadzone później i trafią na niesprzyjające warunki pogodowe nie dojrzeją do końca i będą się szybko psuły.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Ponieważ godzina zero już się zbliża i wszyscy przygotowujemy się do wysiewu naszych dyń, ja też postanowiłam zrobić małą próbę. Wysiałam kilka nasion dyń, tych mniej dla mnie znaczących, w tym 2 nasionka tykwy butelkowej. Postawiłam siewki na półce od kominka żeby miały ciepło i czekam. Wysiałam 10 dni temu a wykiełkowały tylko 2 nasionka dyni Butternut. Reszta nic. Ziemia jest specjalna do siewu, jest umiarkowanie wilgotna, nasiona moczyłam kilka godzin w letniej wodzie z dodatkiem mikroorganizmów więc dlaczego taki słaby wynik. Może należało od razu na parapecie postawić żeby miały światło, poradźcie proszę
Pozdrawiam Marta
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aby wspomóc kiełkowanie, ziemię w doniczce trzeba delikatnie podgrzewać na parapecie zrobi to skutecznie słońce. Nie wiem jak ta półka od kominka się nagrzewa, ale Jeśli jest w nim palone to powinno wystarczyć. Może za głęboko posiane albo zbyt mocno ubiłaś ziemię? Skoro to testowe nasionka to delikatnie odkop i sprawdź czy puściły kiełki.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Temperatura do kiełkowania powinna być pomiędzy 25 a 30 st. Jak niższa, to nasiona mogą zgnić, jak wyższa to się ugotują i też kicha . Postaw tam termometr i sprawdź temperaturę.
Słońce do kiełkowania nie jest potrzebne (chyba że bazylii). A z batternutami , zwłaszcza nasionami sklepowymi różnie bywa?. mi w zeszłym roku z całej paczki ,,Early butternut'' nie wzeszło nawet jedno nasionko Z zakupionych nasion na all.. u znajomej forumki wzeszło 90%.
Kasia
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witam
Od kilku lat wysiewam dynie do doniczek na rozsadę, ale nigdy nie kielkowalam nasion.Mam w tym roku parę pojedyńczych nasionek których nie chcialabym stracić ,proszę podpowiedzcie czy dynie kielkuje się jak inne nasionka np. pomidora czy papryki ?
Pozdrawiam Malgosia
Od kilku lat wysiewam dynie do doniczek na rozsadę, ale nigdy nie kielkowalam nasion.Mam w tym roku parę pojedyńczych nasionek których nie chcialabym stracić ,proszę podpowiedzcie czy dynie kielkuje się jak inne nasionka np. pomidora czy papryki ?
Pozdrawiam Malgosia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Małgosiu, tak samo na wacikach i oczywiście pojemnik z wacikiem do torebki foliowej. Z tym, że niekiedy, jeżeli po tygodniu nie wychodzą kiełki, dobrze jest przykryć drugim namoczonym wacikiem . Skorupki dyń są duże i twarde, więc leżąc na waciku mogą mieć za mało wilgoci.
- MalgosiaR
- 200p
Dziękuję Jolu.Wlaśnie nad tą skorupką nasionka się zastanawialam ,że ona jednak dość twarda
Już wszystko wiem .
Malgosia
Już wszystko wiem .
Malgosia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przeszlifuj delikatnie rant nasionka drobnym papierem ściernym, to szybciej puści
- MalgosiaR
- 200p
Rant ok ,wokól ,czy kawalek ?
Tak sobie myślę czy nie zaryzykować i część nasion hokkaido których mam sporo nie dać już do kielkowania ,po prostu zaryzykować .Jak by się udalo z pogodą bylo by miesiąc do przodu
A resztę normalnie w kwietniu bez ryzyka ,że zmarzną .
Dwa lata temu sporo mi zmarzlo 18 maja ,ale u mnie tak wiosennie ,że czlowieka ręce swędzą
Malgosia.
Tak sobie myślę czy nie zaryzykować i część nasion hokkaido których mam sporo nie dać już do kielkowania ,po prostu zaryzykować .Jak by się udalo z pogodą bylo by miesiąc do przodu
A resztę normalnie w kwietniu bez ryzyka ,że zmarzną .
Dwa lata temu sporo mi zmarzlo 18 maja ,ale u mnie tak wiosennie ,że czlowieka ręce swędzą
Malgosia.