Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)
Do odłowu gryzoni stosowałem myszołapki z plastiku,pułapki rurowe z dwoma klapkami po obu stronach a ostatnio zastawiłem kleszczową [nierdzewną]zakupioną na allegro.[bardzo mocna można uszkodzić palca]Jak na razie wszystkie próby zakończyły sie niepowodzeniem.Przeważnie pułapki są wywalane do góry. Dlaczego ??Zawsze staram sie używać gumowych rękawiczek.Martwie sie sałatką zimową której co jakiś czas ubywa!
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jakieś te Twoje kreciki Jacku strachliwe bo u mnie potrafią kopać przy takim straszaku. Ostatnio przez tą chyba wiosenną pogodę to już niczego się nie boją. Ręce się załamują co z nimi robić. Jak tak dalej to mi działkę do góry nogami przewrócą. Pułapki omijają. świece im już też nie przeszkadzają.jakja pisze:Ja stosuję butelkę plastikową na pręcie stalowym z powodzeniem odstrasza krety. Co do karczownika to podejrzewam jednego o uszkodzenie i zabicie na starej działce / w oczku jednej z 2-ch orf... Wyganiałem kreta KRETOSTRACHem. Też pomogło... na kilka tygodni.
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jarku jeżeli jest tak uparty i odważny, to może być karczownik. Kret jest bardziej bojaźliwy.
Sypałeś zatrute ziarno? Kret nie ruszy, a karczownik powinien pojeść z wiadomym skutkiem.
A mój ulubieniec dalej kopie. Ziarno zjada ale przychodzą następni. W poprzednim roku całą zimę żywił się cebulami lilii i tulipanów. Teraz cebule są w doniczkach (widać je na zdjęciu) ale on nie daje za wygraną.
Takie małe kopczyki robi karczownik. Kret usypuje dużo większe kopce.
Sypałeś zatrute ziarno? Kret nie ruszy, a karczownik powinien pojeść z wiadomym skutkiem.
A mój ulubieniec dalej kopie. Ziarno zjada ale przychodzą następni. W poprzednim roku całą zimę żywił się cebulami lilii i tulipanów. Teraz cebule są w doniczkach (widać je na zdjęciu) ale on nie daje za wygraną.
Takie małe kopczyki robi karczownik. Kret usypuje dużo większe kopce.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Lilu już sam nie wiem. Wszystko wskazuje na kreta. Ale czy na pewno. Jeśli robi sobie kopczyki na trawniku lub na pustym obecnie warzywniku to mała bieda. Dziś jednak wyciągnął mi roślinki na skalniaku. Tego mu nie wybaczę. Tylko jak mam mu się odpłacić za szkody.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Mariolko mam już tyle prętów z metalowymi puszkami, że śmieje się już tego. Wygląda to dosyć komicznie. Mimo to nie pomaga. Chodzi, robi kopce nawet nieopodal tych straszaków. Chyba się załamę.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
A co myślicie o wszelkich elektronicznych akustycznych odstraszaczach, tak szeroko reklamowanych i oferowanych w sklepach i Internecie. Czy ktoś je stosował i z jakim skutkiem?
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Sądzisz Mariolko, ze dają lepszy efekt. Wydaje mi się, że lżejsze puszki bardziej stukają na wietrze niż stosunkowo ciężkie butelki szklane.