Domek na działkę - gotowy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p
Od: 19 wrz 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domek na działkę

Post »

deska pióro-wpust; grubość 18,5x28mm cokolwiek to znaczy :P dachu nie ocieplam i chyba nie potrzebne, bo w upały siedzi się na zacienionym tarasie, a jak zimno to przy ognisku ;)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój domek trochę droższy ,bo ciut większy,dach ocieplany i drzwi metalowe antywłamaniowe :wit a jaki kolor wybrałeś domku i gontu jeśli można wiedzieć ?
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p

Post »

Tak, wiem skąd różnica w cenie :) ja jeszcze zamówiłem u gościa zestaw 2 ławy i stół z olchy 50mm, na taras za 800. cena dobra, a nie trzeba sie szarpać po sklepach, bo przywiozą na miejsce :)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację i przynajmniej wszystko za jednym zamachem będziesz miał :D
cimias
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2014, o 21:52

Nieszczelna altana, drewniany domek.

Post »

Witam.
Posiadam na działce mały drewniany domek coś w stylu jak na zdjęciu poniżej i zauważyłem od środka kilka prześwitów nieszczelności, nie wiem jeszcze czy to przecieka ponieważ działkę mam od wczoraj, nie są to duże prześwity max 1x1cm. Prosiłbym was o poradę czym to załatać, zakleić, uszczelnić?

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Obrazek
Awatar użytkownika
kulow
50p
50p
Od: 11 sie 2012, o 17:35

Re: Nieszczelna altana, drewniany domek.

Post »

Możesz to zaszpachlować , lub wypełnić pianka montarzową niskorozprężną . Rozumiem że chodzi o ściany :?:
cimias
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za wskazówki.
Tak chodzi o ściany, mógłbym prosić o nazwę takiej szpachli ewentualnie link bo rozumiem, że nie chodzi o szpachlę samochodową obecnie te dwie ścianki są przykryte w całości folią od zewnątrz, (chodzi o te ścianki gdzie są te prześwity są ich trzy prześwity) ale przypuszczam, że oprócz ewentualnych nieszczelności co do deszczu, może jeszcze zawiewać do środka w miejscach w których nie widać szpar, pewnie po to ta folia na całych ściankach, chodź tego jeszcze nie wiem. Inne porady i metody też mile widziane.

Takie pytanie wyprzedzające co zrobić z taką ścianką (nie chodzi tylko o te trzy prześwity) gdyby się okazało, że wieje przez nią do środka, najlepiej coś od zewnątrz bo altanka jest naprawdę mała?

Dzięki.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba powinieneś zlokalizować wszystkie nieszczelności - i wypełnić je jak wyżej już radzono.
Zakrywanie elewacji czymś innym będzie nieporównywalnie bardziej kosztowne niż zlikwidowanie kilku nieszczelności.
I estetycznie tez nie koniecznie lepiej będzie wyglądało.
Możesz spróbować, jak na zewnątrz będzie ciemno, umieścić w altance żródło światła i obejrzeć ją z zewnątrz, lub zrobić odwrotnie - ciemno w altance a widno na zewnątrz - może uda się zlokalizować pozostałe nieszczelności.
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lis 2010, o 23:52

Post »

Witam
Wydaje mi się, że szpachlowanie szczelin w materiale drewnianym nie jest dobrym pomysłem. Pamiętaj, drewno pracuje pod wpływem wilgotności i szpachla będzie pękać dość szybko (zaraz po wyschnięciu). Pianka uszczelnijąca po dostaniu się do zamkniętej przestrzeni działa rozporowo (też do momentu zaschnięcia). Proponuję wykorzystać stary sprawdzony sposób uszczelniania domów drewnianych - pakuły lniane. Wciskasz je w szczeliny np. śrubowkrętem a koszt pakuł będzie groszowy. Dopiero po uszczelnieniu naprawione miejsca możesz "upiększyć" szpachlą do drewna odpowiedniego koloru.
PS. Pakuły przed wciśnięciem w szczelinę możesz zaimpregnować olejem lub pokostem.
Pozdrawiam
Bliźniak
cimias
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za porady, prąd już prawie podciągnięty dziś elektryk ma podłączyć i odebrać instalację, więc teraz zajmę się tym domkiem.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na uszczelnienie to będę wdzięczny poczytam w internecie o różnych rodzajach i coś wybiorę, szpar wzdłużnych okazało się jednak więcej niż początkowo się wydawało, szczególnie na ścianie północno-zachodniej nie są szerokie jakieś 3-5mm natomiast są dość długie ok. 30cm i jest ich z pięć.
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p

Post »

mój domek już stoi :D ;:138 8-) żeby znów nie bazgrać tego samego zapraszam do mnie >>>>>>http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p

Post »

dawaj foty :) porównamy ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ekipa na prawdę super ;:333 Bardzo fajne chłopaki :)
Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”