Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Witam,
Potrzebuję pomocy z diagnozą choroby która dopadła moje borówki.
Jest to mała plantacja posadzona na jesień 2012
Gleba mineralna, nawadniana kropelkowo wodą wodociągową.
W zeszłym roku krzaki rosły ładnie, miejscami pojawiła sie szara pleśń, ale porażone pędy były usuwane na bieżąco i zrobiony był oprysk topsinem.
W tym roku niestety dopadło je chyba coś poważniejszego.
Nie mogę znaleźć nic analogicznego na zdjęciach, ale z opisów dostępnych w internecie wychodzi mi że to antraknoza ?
Na zdjęciach jest bluecrop
będę bardzo wdzięczny za jakąś opinię i poradę jak z tym walczyć
Potrzebuję pomocy z diagnozą choroby która dopadła moje borówki.
Jest to mała plantacja posadzona na jesień 2012
Gleba mineralna, nawadniana kropelkowo wodą wodociągową.
W zeszłym roku krzaki rosły ładnie, miejscami pojawiła sie szara pleśń, ale porażone pędy były usuwane na bieżąco i zrobiony był oprysk topsinem.
W tym roku niestety dopadło je chyba coś poważniejszego.
Nie mogę znaleźć nic analogicznego na zdjęciach, ale z opisów dostępnych w internecie wychodzi mi że to antraknoza ?
Na zdjęciach jest bluecrop
będę bardzo wdzięczny za jakąś opinię i poradę jak z tym walczyć
Mój eksperyment balkonowy przetrwał Borówka ruszyła już na dobre
Chcę przesadzić do większych donic, ale tu pojawia się pytanie - czy zmiana o sporo większe doniczki nie zatrzyma wzrostu? W sensie czy nie "pójdzie" w korzenie? W tej chwili w doniczkach o średnicy 25cm. Chciałabym docelowo do takich o śr. 40-50cm. Przypomnę - kupione w zeszłym roku, przesadzone do wspomnianych doniczek z tych sklepowych. W zeszłym roku tylko jedna miała chyba ze 3 owoce, teraz mają masę pączków
Chcę przesadzić do większych donic, ale tu pojawia się pytanie - czy zmiana o sporo większe doniczki nie zatrzyma wzrostu? W sensie czy nie "pójdzie" w korzenie? W tej chwili w doniczkach o średnicy 25cm. Chciałabym docelowo do takich o śr. 40-50cm. Przypomnę - kupione w zeszłym roku, przesadzone do wspomnianych doniczek z tych sklepowych. W zeszłym roku tylko jedna miała chyba ze 3 owoce, teraz mają masę pączków
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
riczi1804 pisze:Ja juz ponawozilem nawozem zakwaszajacym. Mocze rowniez torf i podleje ta woda, a torf wyloze wkolo. Mam nowe odmiany:
jedna owocuje do 40 kg, druga ma miec owoce bardzo duze i do 20 kg, a trzecia owocuje dwa razy w roku. Zobaczymy ile w tym prawdy.
Pozdrawiam Riczi
a czy producent podał po ilu latach uprawy taki plon i przy jakich warunkach uprawy
nie zapomnij o jedym , że 1 kg tez mieści się w przedziale do 40 kg
Dokładnie to magiczne słowo "do"
podobnie jak "prawie" robi wielką różnice
podobnie jak "prawie" robi wielką różnice
anestle pisze:Jak możesz to podaj nazwy pozostałych odmian, również tej która ma owocować dwa razy w roku, przyznam się że nei słyszałem o takiej odmianie.riczi1804 pisze:Jest to borowka Duke. Producent podaje ze plon do 40 kg, owoce o srednicy do 2 cm, a krzew rosnie na wysokosc 2 m.ogrodnikk pisze:40kg owoców z jednego krzaka to chyba będzie drzewo a nie krzew .
Pozdrawiam Riczi
Niestety plon podany przez ciebie z jednego krzaka to śmiało możesz podzielić przez 10 i otrzymasz realną wartość czyli np 4kg.
Jeśli masz możliwościowy to podaj też adres dane, stronę sprzedawcy, a może to z allegrooo.
Witam
jeśli chodzi o ta odmiane co owocuje dwukrotnie, to jest "Dublue", a ta trzecia to "Blue Berry". Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. Niestety nie moglem sie zalogowac. Jutro wstawie zdjecia.
Pozdrawiam Riczi
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Witammarkonix pisze:riczi1804 pisze:Ja juz ponawozilem nawozem zakwaszajacym. Mocze rowniez torf i podleje ta woda, a torf wyloze wkolo. Mam nowe odmiany:
jedna owocuje do 40 kg, druga ma miec owoce bardzo duze i do 20 kg, a trzecia owocuje dwa razy w roku. Zobaczymy ile w tym prawdy.
Pozdrawiam Riczi
a czy producent podał po ilu latach uprawy taki plon i przy jakich warunkach uprawy
nie zapomnij o jedym , że 1 kg tez mieści się w przedziale do 40 kg
Duke jest w tej chwili najplenniejsza i najchetniej uprawiana borowka. Ja nie licze na 40 kg, ale mysle, ze bedzie plenna. Jak zakwitnie, to wstawie zdjecia zeby pokazac ile kwiatow ma borowka wsadzona w jesieni 2013.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
Moja mala oaza
Moja mala oaza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
DUKE - Jest to odmiana wczesna,( zaczyna owocować około 10 dni przed odmianą Bluecrop).
Bardzo plenna. Owoce są zróżnicowanej wielkości, pierwsze bardzo duże, późniejsze średnie. Kształt owoców okrągły, barwa jasnoniebieska. Dzięki wysokiej twardości bardzo dobrze znoszą przechowywanie i transport. Pędy krzewu sztywne, wzniesione, wzrost bardzo silny .Smakowo dyskusyjna (słyszałem różne opinie), , ale za to jest chwalona za słodkość i wysoką plenność
Bardzo plenna. Owoce są zróżnicowanej wielkości, pierwsze bardzo duże, późniejsze średnie. Kształt owoców okrągły, barwa jasnoniebieska. Dzięki wysokiej twardości bardzo dobrze znoszą przechowywanie i transport. Pędy krzewu sztywne, wzniesione, wzrost bardzo silny .Smakowo dyskusyjna (słyszałem różne opinie), , ale za to jest chwalona za słodkość i wysoką plenność
plenna borówka to własnie 4 kg. 10 kg z krzewu to rekordowe plony w wyjątkowo dobrych warunkach.
Borówka owocująca dwa razy w roku - niezła ściema. większość odmian ma owocowanie rozciągnięte w czasie (nawet 2 miesiące), ale nie słyszałam o odmianie kwitnącej po raz drugi - niby kiedy miałaby dojrzeć, w styczniu? Dublue - nie istnieje taka odmiana. Blue berry - to nie nazwa odmiany, borówka amerykańska po angielsku to właśnie "Blueberry"
ale ktoś ludzi nabiera....
Borówka owocująca dwa razy w roku - niezła ściema. większość odmian ma owocowanie rozciągnięte w czasie (nawet 2 miesiące), ale nie słyszałam o odmianie kwitnącej po raz drugi - niby kiedy miałaby dojrzeć, w styczniu? Dublue - nie istnieje taka odmiana. Blue berry - to nie nazwa odmiany, borówka amerykańska po angielsku to właśnie "Blueberry"
Moje dostały dziś nowe "domki" o śr 40cm też mają już takie pączki i całą masę mniejszych - zastanawiam się które to listki, a które to te owocowe.
Nie wiem czy dobrze zrobiłam - na dno dałam zleżałą roczną korę, korzenie trochę "rozczesałam", dosypałam kwaśnego torfu i na wierzch nasypałam jeszcze tej rocznej kory. Pora zaopatrzyć się w biohumus. Przyznam, że w zeszłym roku czytałam o nawożeniu ale się gubię w tym. Wszystko na duże powierzchnie podawane. Czy któregoś składnika borówka potrzebuje szczególnie, żeby zaowocowała? Wolałabym unikać sztuczności i zastanawiam się czy biohumus wystarczy. Ten naturalny oczywiście. Bez domieszek. Ktoś podpowie?
Nie wiem czy dobrze zrobiłam - na dno dałam zleżałą roczną korę, korzenie trochę "rozczesałam", dosypałam kwaśnego torfu i na wierzch nasypałam jeszcze tej rocznej kory. Pora zaopatrzyć się w biohumus. Przyznam, że w zeszłym roku czytałam o nawożeniu ale się gubię w tym. Wszystko na duże powierzchnie podawane. Czy któregoś składnika borówka potrzebuje szczególnie, żeby zaowocowała? Wolałabym unikać sztuczności i zastanawiam się czy biohumus wystarczy. Ten naturalny oczywiście. Bez domieszek. Ktoś podpowie?
Ewka42 pisze:plenna borówka to własnie 4 kg. 10 kg z krzewu to rekordowe plony w wyjątkowo dobrych warunkach.
Witam serdecznie
Winogronowa borowka Blueberry ? jest pierwsza borowka, ktora dobrze rosnie i owocuje na normalnej ziemi ogrodowej bez potrzeby dokwaszania. Dlugie grona dojrzewaja na poczatku lipca. Posiada duze, slodkie i aromatyczne owoce. Krzew wyrasta do okolo 2 metrow, plon 8 do 10 kg jagod wielkosci prawie winogron. Mozna przetrzymac bardzo dlugo swieze, sa idealne do zamrazania i bazy dla dzemow i sokow.
jeśli chodzi o "Dublue", jest to borowka ktora weszla do sprzedazy w 2013 roku. Borowka, ktora jednoczesnie kwitnie i owocuje.
Pierwszy zbior od czerwca do sierpnia, a drugi od wrzesnia do przymrozkow.
Wsadzilem ja w jesieni 2013 wie nie moge wiele powiedziec, ale moge sobie to wyobrazic, bo mialem jagode kaczacka, ktora owocowala mi juz w maju.
Moja mala oaza
Moja mala oaza
Oto moje trzy krzewy borowki wsadzone w jesieni 2013:
http://imageshack.com/a/img89/1218/6my4.jpg
http://imageshack.com/a/img856/1600/v8ju.jpg
http://imageshack.com/a/img46/5189/7nt1.jpg
http://imageshack.com/a/img89/1218/6my4.jpg
http://imageshack.com/a/img856/1600/v8ju.jpg
http://imageshack.com/a/img46/5189/7nt1.jpg
Moja mala oaza
Moja mala oaza
A kiedy pryskać zapobiegawczo topsinem i w jakiej dawce?