Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
dzięki
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Evy_ gratuluję!! I oczywiście trzymam mocno kciuki!
marlenka - moje linieją od przełomu styczeń/luty, kiedy o tym napisałam i trwa to nadal. Nie wiem, czy to długo, czy krótko. Jeden (z takich mniejszych gabarytowo) chyba można powiedzieć, że zakończył proces, reszta jest w trakcie. Stoją na parapecie przy samej ramie mało szczelnego okna w dość chłodnym pokoju. Nie podlewam, nie ruszam, robią co chcą ;)
Szkoda tylko, że wylinka nie gwarantuje kwitnienia..
marlenka - moje linieją od przełomu styczeń/luty, kiedy o tym napisałam i trwa to nadal. Nie wiem, czy to długo, czy krótko. Jeden (z takich mniejszych gabarytowo) chyba można powiedzieć, że zakończył proces, reszta jest w trakcie. Stoją na parapecie przy samej ramie mało szczelnego okna w dość chłodnym pokoju. Nie podlewam, nie ruszam, robią co chcą ;)
Szkoda tylko, że wylinka nie gwarantuje kwitnienia..
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to mój się coś ociąga. Ledwo lekko uchylił szparkę spod której już widać nową powłokę. Ale z tego co zaobserwowałam u innych, zdarzają się wylinki trwające nawet w czerwcu.
prawie wszystkie już nasiona wykiełkowały naliczyłam 41-42 z 50, ze 4 to dopiero puściły, a jeden zamiast w góre to w poprzek rośnie
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję bardzo owocnego wschodu Teraz niech tylko ładnie rosną
dwie siewki mi padły ale wyszły jeszcze dwie spóźnialskie także mam 41 maluszków widać że niektóre rosną z dnia na dzień
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2014, o 19:20
Evy no to czekamy na fotki
u mnie już większość zrzuciła stare listki i zastanawiam się kiedy mogę je zacząć podlewać... mają jeszcze energię ze starych liści czy jak już wylinka skończona to lekko podlać? boję się, że je przeleję
u mnie już większość zrzuciła stare listki i zastanawiam się kiedy mogę je zacząć podlewać... mają jeszcze energię ze starych liści czy jak już wylinka skończona to lekko podlać? boję się, że je przeleję
- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
ja jak wysiewałam, to około 50szt. Niestety poumierały. Jakimś cudem okazało się, że 3 przeżyły i nawet 1 dzieli się już, tzn ze środka wyrastają mu kolejne części rośliny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2014, o 19:20
Evy_ bardzo fajne maluszki gratuluję oby rosły jak najlepiej
Moja zgraja już prawie kończy wylinkę.. zastanawiam się kiedy mogę je zacząć podlewać.. doradzi ktoś? Będę bardzo wdzięczny.
Największy ale wylinki na razie brak
Oraz pleiospilos nelii, który nic się nie zmienił i nadal go nie podlewam:
Pozdrawiam wszystkich
Moja zgraja już prawie kończy wylinkę.. zastanawiam się kiedy mogę je zacząć podlewać.. doradzi ktoś? Będę bardzo wdzięczny.
Największy ale wylinki na razie brak
Oraz pleiospilos nelii, który nic się nie zmienił i nadal go nie podlewam:
Pozdrawiam wszystkich
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Co do podlewania po wylince, myślę że należy to zrobić dopiero gdy nowe listki zaczną się marszczyć. Póki są jędrne to chyba znak, ze nie potrzebują nawodnienia. W każdym razie tak sobie to tłumaczę na chłopski rozum i tak bym zrobiła.