Ananas - uprawa i rozmnażanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sty 2014, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ananas
ups nie suszyłam, ale zauważyłam w drugim i trzecim ananasie że przed dojrzeniem owocu już środek wygnił.
Sadziłam już chyba z 5 razy i za każdym razem gnije, czy to wina powietrza w domu? Nie licząc lata, to w sezonie grzewczym jest u nas naprawdę ciepło, czy to ma jakiś wpływ na późniejsze owoce?
Zanim zaciągniesz zobowiązanie w banku - pomyśl, czy nie możesz zaoszczędzić potrzebnej gotówki biuro kredytowe warszawa, ewentualnie pożyczyć od rodziny.
Szczerze jestem pod wrażeniem! Oby rósł jak największy i najzdrowszy ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 gru 2013, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!:) Właściwe mam pytania:
1. Jaka ziemia jest lepsza do ananasa? Może być ziemia uniwersalna?
2. Jaki nawóź lepiej dla ananasa?
Z góry dziękuję.
1. Jaka ziemia jest lepsza do ananasa? Może być ziemia uniwersalna?
2. Jaki nawóź lepiej dla ananasa?
Z góry dziękuję.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Sama uniwersalna - nie. Najlepiej zrobić samemu mieszankę z ziemi torfowej i grubszego piasku w stosunku 1:1.
2. Nawozem do roślin zielonych, albo do kwitnących, ale w mniejszej proporcji, niż na opakowaniu, powiedzmy połowę dawki.
2. Nawozem do roślin zielonych, albo do kwitnących, ale w mniejszej proporcji, niż na opakowaniu, powiedzmy połowę dawki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
A czy to normalne, że ten ananas, który już zaowocował usycha? Mój, który już owocował usycha a te maluchy, które wypościł po bokach normalnie rosną i nie wiem czy to normalne.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- norbert76
Normalne, po kwitnięciu i ew. owocowaniu, główna rozeta stopniowo zamiera, zresztą jak u wszystkich bromeliowatych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Ananas - pomóżcie
Ja mam z kolei inne pytanie - czy ananasa można trzymać w oranżerii (od strony południowej), ale mając na względzie, że w zimie zapewnie warunki zimowania (ok. 13-15 stopni) ?? Oczywiście mówię o roślinie ukorzenionej, wyrośniętej, a nie osesku. Czy ananas zniesie warunki obniżenia tepmeratury na kilka miesięcy ??
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- norbert76
Re: Ananas - pomóżcie
Nie, temp. przez cały rok nie może spaść poniżej 16 stopni, szczególnie jeśli mówimy tu o zimie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Ananas - uprawa i rozmnażanie
Przejrzałam cały wątek bardzo szybko więc bardzo prawdopodobne, że przeoczyłam. Ja czytałam o metodzie wykręcania rozety ananasa, oberwanie dolnych liści do 1/3 wysokości. Obskubaną część zamoczyć w wodzie i zostawić na kilka dni. W moim przypadku korzonki były 3cm długości po tygodniu.
W ziemi przyjął mi się 1 z 4 ananasów. Jednego za długo trzymałam w wodzie i zgnił. Dwa nie zadomowiły się w doniczce. Od lutego na południowym parapecie rośnie jeden okaz. Mam nadzieję, że mi nie padnie..
W ziemi przyjął mi się 1 z 4 ananasów. Jednego za długo trzymałam w wodzie i zgnił. Dwa nie zadomowiły się w doniczce. Od lutego na południowym parapecie rośnie jeden okaz. Mam nadzieję, że mi nie padnie..
U mnie na cztery ananasy przyjeły się wszystkie, ważne jest by bezpośrednio po oderwaniu go z owocu, nie wsadzać go nigdzie a dać mu jakiś czas przeschnąć bo inaczej gnije. Mój najstarszy okaz ma już z metr wysokości.
Rozumiem, że też wykręcasz, a nie ucinasz?