Haworthia - haworcja
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lip 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Haworthia attenuata
Ta "doniczka" to nie "doniczka" ;). Jest to tylko szklana osłonka, roślinka osadzona jest w plastikowej doniczce, w większości mineralnym podłożu (~65%), do tego na dnie zrobiony jest drenaż z keramzytu (około dwóch cm). Dzisiaj sprawdziłem i ten listek nie jest suchy, tylko raczej wilgotny, może jest zwiędły? Takich listków jest więcej, około 4, ale tylko u podstawy roślinki.
Jeśli chodzi o preparaty, wczoraj kupiłem nawóz, ale jeszcze nie zacząłem używać, bo czekam aż gleba przeschnie, aby wyleczyć ją z pleśni. Preparatów na pleśń nie widziałem, ale może warto by było zasypać ją suchym piaskiem?
Jeśli chodzi o preparaty, wczoraj kupiłem nawóz, ale jeszcze nie zacząłem używać, bo czekam aż gleba przeschnie, aby wyleczyć ją z pleśni. Preparatów na pleśń nie widziałem, ale może warto by było zasypać ją suchym piaskiem?
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakikolwiek przeciwgrzybiczy środek powinien być ok, sam piasek nie wystarczy. Zeschnięte listki usuń, żeby dalej pleśń się nie rozwijała na nich.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lip 2012, o 17:00
jakoś je specjalnie przyciąć, czy urwać po prostu? Nie chcę uszkodzić rośliny ;) Zauważyłem także, że te wyższe listki lekko zażółciły się przy podstawie, ale mam nadzieję, że to tylko wina zmiany podłoża.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
w moich skrzydłokwiatach dobrze sprawdziły sie zwykłe popularne pałeczki przeciwgrzybicze, tyle, że do każdej doniczki włożyłam o 1 więcej niż zalecano. Do sukulenta powinny być odpowiednie tym bardziej, że ma bardziej sucho niz skrzydłokwiatMarantha pisze:Jakikolwiek przeciwgrzybiczy środek powinien być ok
no ale oblana! nie o takim oblaniu mówiło się w którymś z wątków dotyczącym doniczek?Marantha pisze:Przy okazji - widzę, że doniczka jest ceramiczna
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
onectica - o takim oblaniu, tylko w nich często gorzej z drenażem
Ale już wiadomo, że to tylko osłonka.
drake0thiel - jak nie trzeba będzie się specjalnie szarpać to normalnie oderwać.

drake0thiel - jak nie trzeba będzie się specjalnie szarpać to normalnie oderwać.
H. attenuata i H. limifolia giant form
Hej tak jak w temacie chciałem zapytać jakie dać podłoże do haworthiom attenuate mam w mocno mineralnym pumeks lawa i ziemia kaktusowa, wydaje mi się ze jej wzrost jest dość powolny i nie wiem czy dobrze zrobiłaem?? Pytam dlatego że niedawno kupiłem limifolie giant form i chce ją przesadzić ze sklepowego podłoża?? Czy kaktusowe podłoże z niewielka ilościa pumeksu i lawy będzie dobre?? Moje pytanie wzięłośię stąd że jedni piszą że można dać bardziej mineralne a inni forumowicze że bardziej żyzne podłoże?? 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Re: Haworthia - haworcja
Ja preferuję identyczne praktycznie podłoże jakie daję do kaktusów - może tylko odrobinę bardziej przepuszczalne.
Zbyt mineralne się nie na dłuższą metę nie sprawdza - rośliny powoli zasychają i marnieją. No, chyba, że je często podlewać i zasilać...
Zbyt mineralne się nie na dłuższą metę nie sprawdza - rośliny powoli zasychają i marnieją. No, chyba, że je często podlewać i zasilać...
Dzięki już przesadziłem dałem gotowe podłoże do kaktusów SUBST......
i dodałem pumeksu lawy i antuki dla lepszej przepuszczalności myśle że będzie dobrze, jedna haworthie jeszcze mam w takim dość mineralnym podłożu ale nie będe jej przesadzał w momęcie kupna miała trzy odrosty i przez te dwa lata sporo urosły w odróznieniu od rośliny macierzystej która specjalnie nie urosła.

- hen_s
Wydaje się, że powinna być dobra ta mieszanka o której piszesz. Może jeszcze tylko grubego piasku rzecznego bym część dodał.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09

Basia
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
Basiu, bardzo ładna nowość
Niestety z dokładną identyfikacją Ci nie pomogę, ale wydaje mi się, że H. fasciata to to nie jest. Z tego, co czytałam na forum to ten gatunek ma zupełnie gładką górną część liści, więc Twój pod tym względem wygląda bardziej na H. attenuata.
Ale warto poczekać aż wypowiedzą się specjaliści w tej dziedzinie ;)

Ale warto poczekać aż wypowiedzą się specjaliści w tej dziedzinie ;)
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
To jest chyba H.attenuata ' Big Band' mam tez taką.
Sadzę po charakterystycznych kółeczkach na jednym z liści
,ale niech wypowiedzą się nasi eksperci 

Sadzę po charakterystycznych kółeczkach na jednym z liści

basiaamatorka - piękną masz roślinkę.
A powiedzcie mi jak szybko rosną te rośliny. Mam w domu 3 sztuki (każda inna ale dokładnych nazw nie wymienię) ale mam wrażenie ze "stoją w miejscu". U jednej z forumowiczek zauważyłam piękne wyrośniete haworcje i zastanawiam się czy doczekam czasów kiedy i moje tak podrosną ;)
niestety nie mam za bardzo możliwości ich zimowania - ograniczam jedynie ich podlewanie
A powiedzcie mi jak szybko rosną te rośliny. Mam w domu 3 sztuki (każda inna ale dokładnych nazw nie wymienię) ale mam wrażenie ze "stoją w miejscu". U jednej z forumowiczek zauważyłam piękne wyrośniete haworcje i zastanawiam się czy doczekam czasów kiedy i moje tak podrosną ;)
niestety nie mam za bardzo możliwości ich zimowania - ograniczam jedynie ich podlewanie
- hen_s
Haworcje generalnie nie są to sprinterki jeśli chodzi o wzrost i pokrój. Za wyjątkiem roślin rosnących w kępach przyrastają nie więcej jak 2-3 listki rocznie - piszę tu o tych z grupy H. emelyae. Grupa H. arachnacantha jest już nieco bardziej skora do współpracy a H. limifolia rośnie całkiem szybko.
Te które tutaj widzę wyżej przez rok potrafią podwoić objętość - nie powinno być z nimi żadnego kłopotu.

Te które tutaj widzę wyżej przez rok potrafią podwoić objętość - nie powinno być z nimi żadnego kłopotu.

- hen_s