Bób cz.2
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób cz.2
Ja siałem 11 marca pod włókniną, do wczoraj jeszcze nic nie wzeszło. Trzeba spokojnie czekać.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Siałem bez moczenia.
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też siałam bez moczenia w sobotę . Padało w piątek i dzisiaj . W razie czego trzeba stale utrzymywać wilgotne podłoże i nie dopuścić do przesuszania...
Izabela
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Witam mam swoje nasiona bobu z własnego zbioru (sadzone z własnych nasion) ale ale są one "średnie" te największe zostały zjedzone czy mogę je normalnie zasadzić czy lepiej kupić jakieś lepsze ?
Pozdrawiam Marcin
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja siałem bób 20lutego i jeszcze nie wszystkie rośliny powychodziły z ziemi, bo przykryłem go głębiej przed obawą powrotu zimy;)
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Agrokasia pisze:Ja wysiałam bób na polu 1 marca. Cały czas było ciepło, poranne przymrozki niewielkie. Wysiewy przykryłam później włókniną. Wzeszły śladowe ilości. Czy popełniłam jakiś błąd? Po jakim czasie wschodzi bób w gruncie?
u mnie jeszcze śladu nie ma a siałyśmy w tym samym czasie ( ja nie moczyłam nasion w obawie przed przedwczesnymi wschodami i to chyba był błąd )
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Ja też nie moczyłam nasion.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Mój bób moczony dwa dni już ma w większości kiełki, dziś po pracy sdzę go do gruntu. Śiany dwa tygodnie temu u rodziców na działce jeszcze się nie wychylił ale po weekendowym deszczu i dzisiejszym słońcu pewnie wyjdzie ;)
Jak fachowo powinno się moczyć bób? Jeden dzień czy dwa? Przegotowana woda? Czy zmieniać wodę?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Nic nie zepsujesz. Może - spotkałam się nawet z opinią, że warto bobem otoczyć grządkę np. marchewki, żeby nie zauważyła jej połyśnica marchwianka.WaF90 pisze:Mam już miejsce do przesadzenia mojego bobu i zasiania rzodkiewki
Pytanie czy bób może rosnąć koło marchewki, czosnku lub rzodkiewki? Nie chcę nic zepsuć.
Mamy osobny wątek dotyczący sąsiedztwa i oddziaływania roślin, jeżeli interesuje Cię dyskusja na ten temat albo chcesz zapytać o coś jeszcze, polecam http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=18&t=431
Pozdrawiam, Ilona
Dzięki za link
Przesadziłem mój bób parę dni temu i niestety większość łodyg mi się połamała. Moja wina bo za długo trzymałem w domu, będzie przestroga na przyszłość. Na szczęście zdążę jeszcze dosadzić bób, tym razem już od razu na ogródku. Może to komuś pomoże za rok a może jeszcze teraz. Według mnie bób powinno się przesadzać gdy ma nie więcej niż 20cm.
Mam też wątpliwości co do metody, którą zastosowałem dla bobu...
Jeśli dobrze pamiętam to ktoś tu o sznurkach pisał. Może powinienem zastosować metodę że dla każdego bobu długi patyk? A może powinienem jakoś inaczej zrobić z tymi sznurkami?
Przesadziłem mój bób parę dni temu i niestety większość łodyg mi się połamała. Moja wina bo za długo trzymałem w domu, będzie przestroga na przyszłość. Na szczęście zdążę jeszcze dosadzić bób, tym razem już od razu na ogródku. Może to komuś pomoże za rok a może jeszcze teraz. Według mnie bób powinno się przesadzać gdy ma nie więcej niż 20cm.
Mam też wątpliwości co do metody, którą zastosowałem dla bobu...
Jeśli dobrze pamiętam to ktoś tu o sznurkach pisał. Może powinienem zastosować metodę że dla każdego bobu długi patyk? A może powinienem jakoś inaczej zrobić z tymi sznurkami?
A nie lepiej w to miejsce wsadzić nowy bób bezpośrednio do ziemi .? Sadzonki wyrosną krępe i silne poza tym można siać gęściej albo gniazdowo po 3.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni