Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Hmm Jola, może i ja bym popróbowała w tym roku z agrotkaniną. Pielić nie będzie trzeba. Czy taka uprawa ma jakieś minusy?
Jest pytanie, czy w przypadku b. dużych i długotrwałych upałów korzenie roślin się nie przegrzewają?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Witajcie,
ja w tym roku też późno wysiałam, wczoraj zaledwie a na jedną odmianę czekam, ma dotrzeć w piątek.
W tym roku wybrałam 2 odmiany sprawdzone w ubiegłym roku czyli Cornabel i Pink King i nowości czyli Malinowy Ożarowski i Pelikan . Z koktajlowych - Pokusa - to też nowość u mnie.
Wszystkie posadzę w szklarence a Malinowego Ożarowskiego też pod folią chcę spróbować.
Z kolei Pokusę w gruncie też posadzę.
Nie wiem co z tego wszystkiego wyjdzie, zobaczymy. Mam nadzieję że będzie dobrze. Na początek oby wschody dopisały
ja w tym roku też późno wysiałam, wczoraj zaledwie a na jedną odmianę czekam, ma dotrzeć w piątek.
W tym roku wybrałam 2 odmiany sprawdzone w ubiegłym roku czyli Cornabel i Pink King i nowości czyli Malinowy Ożarowski i Pelikan . Z koktajlowych - Pokusa - to też nowość u mnie.
Wszystkie posadzę w szklarence a Malinowego Ożarowskiego też pod folią chcę spróbować.
Z kolei Pokusę w gruncie też posadzę.
Nie wiem co z tego wszystkiego wyjdzie, zobaczymy. Mam nadzieję że będzie dobrze. Na początek oby wschody dopisały
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam małe wątpliwości co do sadzenia pomidorów pod folią. Obawy mam stąd że robię to pierwszy raz.
Ziemię w tunelu przebadałem i nawiozłem odpowiednimi nawozami, ale zamierzam sadzić pomidory w pierścieniach.
Doradzono mi abym pierścienie napełnił kompostem ze starego kompostownika. W sumie to nie badałem tego kompostu i się zastanawiam czy to nie jest zbytnio ryzykowne aby młode pomidorki wysadzać do kompostu. Rozważałem wysadzenie części pomidorków do pierścieni z kompostem a drugą część bezpośrednio do ziemi w tunelu.
Ewentualnie do pierścieni z kupną ziemią. A może kupne podłoże + ziemia z tunelu w pierścieniach.
Na zdjęciu widać że już przywiozłem kilka taczek kompostu.
Ziemię w tunelu przebadałem i nawiozłem odpowiednimi nawozami, ale zamierzam sadzić pomidory w pierścieniach.
Doradzono mi abym pierścienie napełnił kompostem ze starego kompostownika. W sumie to nie badałem tego kompostu i się zastanawiam czy to nie jest zbytnio ryzykowne aby młode pomidorki wysadzać do kompostu. Rozważałem wysadzenie części pomidorków do pierścieni z kompostem a drugą część bezpośrednio do ziemi w tunelu.
Ewentualnie do pierścieni z kupną ziemią. A może kupne podłoże + ziemia z tunelu w pierścieniach.
Na zdjęciu widać że już przywiozłem kilka taczek kompostu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeżeli zrobiłeś analizę ziemi w tunelu i nawoziłes wg zaleceń, to po co kolejne dodatki? Przecież w ten sposób analizę że tak powiem olewaszsloneczny25 pisze: Ziemię w tunelu przebadałem i nawiozłem odpowiednimi nawozami, ale zamierzam sadzić pomidory w pierścieniach
A jakie ty widzisz ryzyko w tym kompoście bo nie rozumiem? chowałeś tam granaty czy jak? dobrze rozłożony kompost to najlepsze co każda roślina może dostac, to powinno ci wystarczyć, do pojawienia się trzeciego grona, potem trzeba dodatkowo zasilać, możesz wtedy rozrzucić kompost między rośliny i wpłukiwać go podczas podlewania.
Błażej ma rację. Po co w takim razie wydawać pieniądze na analizę. To tak, jak gdyby w upał włączać sobie jeszcze dodatkowo farelkę.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
PaulaPola, według mnie jest jeden minus - utrudnienie przy zasilaniu pod korzeń nawozami . Ja radzę sobie w ten sposób, że agrotkaninę mam szerokości 90 cm - ciut mniej niż szerokość grządki (grządki szerokości 100 cm, niestety takiej szerokości tkaniny nie było). Jak trzeba zasilać, to podnoszę tkaninę z jednej strony, potem z drugiej. Faktem jest, że więcej korzeni jest pod powierzchnią, bo w wierzchniej warstwie jest wilgoć (przy odsłoniętym gruncie tego nie ma)Hmm Jola, może i ja bym popróbowała w tym roku z agrotkaniną. Pielić nie będzie trzeba. Czy taka uprawa ma jakieś minusy?
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o poradę
Czy odmiana Rio Grande jest podobna do S. Marzano?
Szukałam w opisach pomidorów i nie znalazłam ... może ktoś mnie pokieruję do odpowiedniego wątku
Czy odmiana Rio Grande jest podobna do S. Marzano?
Szukałam w opisach pomidorów i nie znalazłam ... może ktoś mnie pokieruję do odpowiedniego wątku
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Rio Grande http://www.localharvest.org/tomato-rio- ... gmo-C24585
http://www.thompson-morgan.com/vegetabl ... /gww0472TM ze zdjęć przypominają San Marzano .
http://www.thompson-morgan.com/vegetabl ... /gww0472TM ze zdjęć przypominają San Marzano .
- romaszka
Dzięki!
No właśnie, też mi się wydaje, że są takie ... S.Marzatowate
Nie wiem po co ja je siałam i pikowałam a teraz oczywiście wyrzucić szkoda ..
No właśnie, też mi się wydaje, że są takie ... S.Marzatowate
Nie wiem po co ja je siałam i pikowałam a teraz oczywiście wyrzucić szkoda ..
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
romaszko , tu znalazłam po polsku http://www.zielen24.pl/sklep/nasiona-i- ... -prod.html
- romaszka
Aha, no to już wiem! Jeśli są typu kmicic, to w porządku! Chodzi mi o to, że S.Marzano nie nadaje się do robienia "pomidory konserwowe w całości, ponieważ robią się takie ... ciapowate i się rozłażą w słoiku. Natomiast Kmicic, nadaje się jak najbardziej, są zwarte i mają troszkę grubsza skórkę która trzyma je w całości.
Tak pikowałam dzisiaj pomidorki ... może komuś się przyda taka "instrukcja poglądowa"
Tak pikowałam dzisiaj pomidorki ... może komuś się przyda taka "instrukcja poglądowa"