Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

pull Piękne dalie miałeś :D
Dzięki za radę z głębszym sadzeniem sadzonek.
Co do uszczykiwania , to zależy od czasu siania i wzrostu roślinki.
Ja posiałem bardzo wcześnie , początkiem lutego i uszczykiwałem te bardzo wybiegnięte za pierwszą parą liści ,
a te normalnie rosnące , za trzecią parą liści (tak zalecają) by zahamować ich wzrost.
A jak ktoś wysiewa w kwietniu to nie będzie musiał uszczykiwać.
Te nieuszczykiwane się pięknie rozkrzewiają i te uszczykiwane też. Wystarczy cały wątek przeczytać :lol:
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Kontakt:

Post »

Moje dalie z nasion na jesieni wykopałam i wsadziłam do pudełka kartonowego z torfem .
Te które miały małe kłącza zaczęły się "psuć" wrzuciłam je więc do wiaderka i zasypałam ziemią z ciekawości czy coś wyjdzie...
A dzisiaj poszłam do piwnicy i zobaczyłam że wystrzeliły w górę.
Co dalej z nimi mam zrobić ??

Obrazek
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ona1234, jak najszybciej hartować. Strasznie się powyciągały. Przydałoby się też chyba im uszczykiwanie tych wybujałych pędów.
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56

Post »

Ona1234
Do światła z nimi i te najbardziej wyciągnięte uszczykiwać.
Słońce i patyczki do szaszłyków powinny przywrócić im pion , po uszczykiwaniu oczywiście :wink:
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Kontakt:

Post »

Dziękuje za pomoc . :wit
W weekend zacznę je hartować .
Powyciągały się bo stały pod stolikiem i nie za wiele miały światła a ja nie przypuszczałam że z nich coś będzie i tak sobie stały.
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ona1234, jak pouszczykujesz te wyciągnięte pędy, wsadź je do ziemi. A nuż nabiorą chęci do samodzielnego życia? Bez wielkich ceregieli, co któraś sadzonka się ukorzenia. A jeśli masz możliwość, to zrób wodę wierzbową o której pisze ChristinaKrysia w swoim wątku sprzedażowym.
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43

Post »

Muszę i ja poszukać witek wierzbowych , bo ukorzenianie słabo mi wychodzi :oops: Ja sobie myślę że gdyby nasiona dalii posiać w ogródku i włóknine na nie to może by były efekty dobre :wink:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ciekawa jestem bardzo czy wysiałaś nasiona dalii pod włókninę , bo gdyby to wypaliło to i ja bym się skusiła tak zrobić , dzisiaj mróz -6 to nawet pod włókniną dalie by zmarzły ....pózniej pod koniec kwietnia można by pobawić się z daliami w ogródku :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Ja ostatecznie wstrzymałam się chwilę z uszczykiwaniem aż wyrośnie 3 para listków. Kilka sztuk mocno wyciągnęło się, więc te uszczyknę nieco niżej a resztę powyżej 3 pary liści.

Przyczyną zahamowania wzrostu może być niska temp. lub przeciągi - moje dalie na parapecie kuchennym, gdzie okno jest często otwarte nie rosły praktycznie wcale, dopiero jak przeniosłam je na cieplejszy parapet, ruszyły do góry :D

Nie mogę doczekać się już kwitnienia moich dalii - umieram z ciekawości jakie też kolory się pokarzą :D
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ja też mam kilka dalii zmiennych i pełnych , ciekawa jestem jakie kolory będą , pierwszy raz wysiewałam z nasion :D
Bożena
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Pierwszy raz wysiewałam dalie, oto moje wyniki, wysiew 4 marca
Obrazek
Czy możecie mi powiedzieć co teraz z nimi zrobić? W tym momencie są nadal w domu. Jeśli pogoda pozwala, wystawiam je na balkon. Czy mogę je już całkiem wynieść do szklarni? Czy powinnam je przesadzić do czegoś większego i głęboko wkopać, bo wydaje mi się, że są wybiegnięte (a stały na południowym parapecie). Gdzieś w tym wątku czytałam, że powinnam je uszczyknąć jak będą miały 3 pary listków. Czy to znaczy, że usuwa się tą 3 parę czy kolejną, która zaczyna rosnąć?
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Urywasz im na górze "łeb" - w tym miejscu w ciągu kilku dni pojawią się rozgałęzienia, a i w kącikach innych listków też. Ja zrobiłam to za późno, ale zawsze to coś ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Mam siewki dalii .Kilka ogłowiłam, a większość nie. Nie widzę różnicy w rozkrzewianiu. ;:3
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”