Ogród warzywny na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród warzywny na balkonie

Post »

Też korzystam z podobnego wynalazku jednak wewnątrz - jako regał przy balkonowym oknie.
Trzy dni temu widziałem do kupienia w sklepie Le..Me.. - to taki sklep z zielonym trójkątem...

Wszystkie wykonania są podobne, prawdopodobnie produkuje je ten sam p.Chińczyk :-)
Warto zwrócić uwagę że są dwie wersje - z 3 lub 4 półkami.
pozdrawiam, Tomek
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta z czterema półkami pewnie jest już wyższa?
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Mam na razie rozłożoną tylko tę z 4 półkami - od podłogi do szczytu ma 157cm.
Jak zapytasz wujka Google o grafikę czy jeden z wiodących portali aukcyjnych ze słowami 'mini szklarnia' powinien być dość dobry przegląd możliwości :-)
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Moja w końcu dotarła akurat przed silnymi wiatrami, które były bodajże w zeszłym tygodniu. Uratowała mi kilka balkonowych roślinek ;).

Kupiłam ją na alledrogo, wersja 3 poziomowa. Chciałam 4 poziomową, ale nigdzie nie można było dostać. Zrobiłam jednak małą modyfikację - ostatnią półkę założyłam w kolankach na samej górze, przez co mam dodatkową niską półeczkę. Na chwilę obecną tam też siedzą sobie rozsady i niskie roślinki.

Wykonanie szklarenki jest takie sobie - nie trzymają się rury w 2 kolankach, ale zatkałam je papierem. Szklarnia jest bardzo lekka, przez co powinna być odpowiednio obciążona lub przymocowana do czegoś. U mnie stoi wciśnięta między kratami a szafką.
Dla bezpieczeństwa przymocowałam opaskami do kabli "poziomy" do rurek, bo się lekko przesuwały.

Obrazek

Ale generalnie jestem z zakupu zadowolona :). Jak będzie trzeba to zdejmę folię i zostanie sam regał.
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Ja mam taką 4 poziomową szklarenkę, która służy mi już 2 sezon.
Pierwsze co zrobiłam po zmontowaniu szklarenki to zaciśnięcie opasek samozaciskowych (trytki/sztrabsy) na łączeniu rurek. Dzięki temu przy wynoszeniu szklarenki na dwór i wnoszeniu do domu nic sie nie rozłączało ;:333
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46

Post »

Ja też się czaiłam nad tą szklarenką ale w ostateczności zrezygnowałam. Obudowa z plastiku chyba nie przetrwałaby lata na moim balkonie, przydalaby się teraz gdy jeszcze nie jest gorąco do rozsad ale stwierdzilam że siewki calkiem dobrze sobie radza na parapecie, bedzie to niepotrzebny wydatek i zagrace sobie balkon.
Ale gdybym miała wiecej miejsca to pewnie bym ja wzięła :wink:
Czy korzystaliście może z doniczek z tkaniny? Zastanawiam się nad ich zakupem ciekawe czy truskawki by w nich dobrze rosły na scianie...
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Dziunia87 - no pacz, o trytkach na łączeniu rurek już nie pomyślałam :P... (a zabezpieczyłam nimi półki).
aniluapnie - taki zakup zdecydowanie trzeba przemyśleć :). Mi akurat pasuje, jak będzie cieplej to folia będzie zdjęta i zostaje sama półka :). A parapetów to mi za mało w domu! Jedna wielka rozsada :P

Też myślę o doniczkach z tkaniny (na truskawki i poziomki). Myślałam o nich, myślałam i chyba wezmę najzwyklejszą siatkę materiałową dostępną w sklepach, potnę i wykorzystam w ten sam sposób :). Bo to chyba nawet ten sam materiał jest. Chyba, że te kupne sa w środku zabezpieczone folią. Ale to też można obejść przy pomocy np dobrej jakości worka na śmieci.
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Ja dziś stałam się posiadaczką właśnie takiej szklarenki 4 poziomowej. Mój wyszedł na zakupy i wrócił z nią pod pachą. Jak dla mnie to to świetny regał na te wszystkie doniczki co mi się mnożą w oczach ;:223 Cyba trochę przesadziłam z ilością ale co tam później będę się martwić hehe.
Zresztą można pokombinować. Wczoraj oglądałam program jak w WB uczą ludzi uprawy warzyw, głownie właśnie w domach i tam jednej rodzinie zaproponowali uprawę w rynnach, wyglądało naprawdę super. Więc już powiedziałam mojemu M, że ma mi zrobić coś takiego
Obrazek
Baro mi się to podoba.
Pozdrawiam
Emilia

Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Te rynny może i fajnie wyglądają, ale w czasie upałów nie nadążysz z podlewaniem. Poza tym metalowa nagrzewająca się rynna na słońcu, ugotuje korzenie.
Aga
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

No to muszę wymyślić coś innego żeby to wszystko pomieścić i żeby było jeszcze miejsce na balkonie :)
Pozdrawiam
Emilia

unspoken13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 mar 2014, o 13:56

Post »

FAktycznie wygląda fajnie, ale chyba rzeczywiście mało praktyczne.. Sama nie wiem jak sobie to zorganizować bo ilość doniczek rośnie z dnia na dzien, a co będzie jak z siewek zrobią się duże roślinki.. ;:202

Jakiś czas temu kupiłam sadzonki truskawek, przesadziłam i w ciepłe dni wynoszę je na dzień na balkon. Kusi mnie by zostawić je tam i na noc kiedy nie ma przymrozków, ale to chyba nie jest dobry pomysł? Dwie rundki dziennie po x kursów ze wszystkimi doniczkami zaczynają mnie.. hm.. denerwować.

Zaskoczyła mnie inna sprawa- owe truskawki zaczynają kwitnąć! :shock: I co z tym teraz? :D Zostawić? Gdzieś natknęłam się na informację, że takie wczesne kwiaty sie usuwa żeby wzmocnić roślinę. Prawda to?
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Dla mnie najlepszym wyjściem byłoby coś takiego jak minigarden, ale cena mnie powala.

http://images62.fotosik.pl/826/27c54f8660ebcafd.jpg
więc mogę tylko pomarzyć
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich w ten piękny, ;:3 dzień. Mam do Was pytanie odnośnie fasoli. Ostatnio dostałam nasiona fasoli różowej i postanowiłam posadzić ją na balkonie. Czy ktoś z Was uprawiał ją w skrzynkach na balkonie, bądź widział coś takiego? Bo nie wiem czy warto sadzić czy się zmarnuje. Poradźcie coś proszę :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”