Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Post »

Chyba już wysieje wilca do gruntu. W gruncie rzeczy termin jest w kwietniu. A teraz jest pogoda taka jak w kwietniu,.. więc chyba powinno być ok... zanim wyjdzie to już będzie kwiecień. 8-)
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje wilce z tamtego sezonu. Nieco przecholowałem z nimi na tej górze sklaniaka, ale chyba tak w tym roku też zrobię. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Robert.
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Powiedzcie mi czy moge je wysadzić do gruntu już czy nie bardzo bo obawiam sieze jak będę czekac do 15 maja to beda duze a nie mam za bardzo doswiadczenia z nimi i nie wiem jakich podpor potrzebuje a na polu mam kratki przygotowane :( Obrazek
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Oj, obawiam się, że to dużo za wcześnie na wysadzenie na dwór - u nas np. od 3 dni przymrozki, szron gruby i bielutki na trawie. Takie młode sadzonki tego po prostu nie wytrzymają.
Odczekaj chociaż do połowy kwietnia, albo już kup sobie paczkę nowych nasion.
Zielonym do góry!!!
Gosika_M
100p
100p

Post »

Dzięki za szybka odpowiedz a co na podporki dac? patyczki im wbic czy nie trzeba? Wystawie je na werande do hartowania :)
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Daj im patyczki, chociaż takie długie do szaszłyków, żeby mogły się czegoś złapać, inaczej pędy zaczną się splątywać ze sobą. I w miarę możliwości trzymaj je w jasnym, ale chłodnym pomieszczeniu, trochę to spowolni ich wzrost.
Gosika_M
100p
100p

Post »

Super Dzięki za radę właśnie wstawiłam im patyczki i dałam je na werande tam jest chłodniej może je troche zastopuje :)
Gosia
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja za jakieś dwa tygodnie posieję wilce, mam tylko z nimi problem bo sieję je co roku i nagle opadają im liście zasychają tak jakby przędziorki je atakowały czy to możliwe?
Shiz3R super puszczone po patyczkach te Twoje wilce :)
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Ogółem posiałem dwie paczki na ten kawałek skalniaka. Tylko dlatego, iż po jednej paczce kiełkowały i puszczały żółte liście. Zasiałem drugą paczkę, to samo, żółte liście. Naszły wtedy bodajże opady i to długie, po czym liście następne były zielone, jakoś przeszło. Fakt faktem, zrobiło ich się mnóstwo, aż musiałem patyczki powsadzać i zrobiła się duuża kopuła. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wilce mają duże zapotrzebowanie na wodę, zwłaszcza w pierwszej fazie wzrostu nie cierpią suszy.
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Przelewania wilce nie znoszą, zwłaszcza w fazie siewki... Przędziorki za to wilce uwielbiają, praktycznie prędzej, czy później je dopadają i nie obejdzie się bez oprysku. :?
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mówię o przelewaniu, bo tego to raczej większość roślin nie lubi. Ale w suchej glebie roślina jest słaba i wtedy może być wrażliwsza na szkodniki i choroby. Przędziorki były u mnie w ogrodzie dwa lata temu i zaatakowały wtedy głównie iglaki i poziomki. Reszta roślin, w tym wilce uchowały się zdrowo. Oczywiście pryskałam wtedy zaatakowane rośliny i to pomogło, ale wilca nie musiałam pryskać.
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

botanik1 dzięki tak właśnie myślałem, że to pewnie te przędziorki. Jak wilce rosną w gruncie nisko to mgła im trochę utrudnia życie a u mnie na balkonie na V pietrze nie ma mgły i pewnie one zniszczyły moje wilce :roll: Chociaż tych środków chemicznych nie lubię stosować :( bo to zawsze chemia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”