Trawy na brzeg oczka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 paź 2010, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawy na brzeg oczka
cześć,
mamy oczko wodne zwyczajnie wykopane koparką, bez folii, bez wzmocnienia. Pełni rolę zbieracza nadmiaru wodu z działki, od 1,5 roku jest także domem dla rybek. Zdarza się, że brzeg się nieco osunie. Ciężko też utrzymać linię ładnie wyglądającą, trawnik kosimy, a gdzie teren spada, przeważają chwasty . Prawda taka, że mamy sporą działkę i ciężko dbać o wszystko należycie. Zależy nam na jakiejś roślinie, która będzie ładnie wyglądać posadzona na brzegu, a jednocześnie wzmocni linię brzegową tak, by ziemia się nie osuwała. Myślałam o trawie. Strefa 6b, ziemia wapienna, przy brzegu dość zbita, im dalej, tym luźniejsza. Możecie coś polecić proszę?
serdecznie pozdrawiam!
M.
mamy oczko wodne zwyczajnie wykopane koparką, bez folii, bez wzmocnienia. Pełni rolę zbieracza nadmiaru wodu z działki, od 1,5 roku jest także domem dla rybek. Zdarza się, że brzeg się nieco osunie. Ciężko też utrzymać linię ładnie wyglądającą, trawnik kosimy, a gdzie teren spada, przeważają chwasty . Prawda taka, że mamy sporą działkę i ciężko dbać o wszystko należycie. Zależy nam na jakiejś roślinie, która będzie ładnie wyglądać posadzona na brzegu, a jednocześnie wzmocni linię brzegową tak, by ziemia się nie osuwała. Myślałam o trawie. Strefa 6b, ziemia wapienna, przy brzegu dość zbita, im dalej, tym luźniejsza. Możecie coś polecić proszę?
serdecznie pozdrawiam!
M.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawy na brzeg oczka
Ja proponuję obsadzić brzegi stawiku płożącymi iglakami w różnych odcieniach:)
U mnie cały brzeg stawiku jest obsadzony takimi zwisającymi w dół iglaczkami, nie wiem jak się nazywają ale mają listki w rożnych odcieniach od żółtego do bordo i gałązki podobne do tuj. Są bardzo gęste i zagłuszają zielsko a jednocześnie gałązki zbitą masą opadają w dół po folii stawika na jakieś 30 cm i ją zakrywają. Szczególnie ten żółty bardzo ładnie się prezentuje na tle wody.
W internecie znalazłam podobne zdjęcia do moich iglaków.
Mam nadzieję prawidłowo dodam zdjęcia:)
U mnie cały brzeg stawiku jest obsadzony takimi zwisającymi w dół iglaczkami, nie wiem jak się nazywają ale mają listki w rożnych odcieniach od żółtego do bordo i gałązki podobne do tuj. Są bardzo gęste i zagłuszają zielsko a jednocześnie gałązki zbitą masą opadają w dół po folii stawika na jakieś 30 cm i ją zakrywają. Szczególnie ten żółty bardzo ładnie się prezentuje na tle wody.
W internecie znalazłam podobne zdjęcia do moich iglaków.
Mam nadzieję prawidłowo dodam zdjęcia:)
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
cześć,
dzięki Kasiu. Faktycznie ślicznie to wygląda. Nie myślałam o iglaczkach, skupiłam się na trawach. Super pomysł.
Buziaki!
dzięki Kasiu. Faktycznie ślicznie to wygląda. Nie myślałam o iglaczkach, skupiłam się na trawach. Super pomysł.
Buziaki!
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
może rośliny szybko rosnące?
polecam:
Trzcina karka "Variegatus" Phragmites karka "Variegatus"
Trzcina australijska pstra Phragmites australis "Variegatus"
więcej informacji tutaj:
http://gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=1216&start=0
polecam:
Trzcina karka "Variegatus" Phragmites karka "Variegatus"
Trzcina australijska pstra Phragmites australis "Variegatus"
więcej informacji tutaj:
http://gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=1216&start=0
pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
cześć,
dziękuję. Fajnie to wygląda, tylko zależałoby mi bardziej na obsadzeniu samej ziemi, której nie da się już kosić razem z resztą trawnika, bo "spada" do oczka. Dlatego myślę o jakichś trawach, które najlepiej jeśli szybko będą rosły, wzmocnią linię brzegową i zagłuszą inne rośliny, które przysłonią.
Pozdrawiam serdecznie,
Gosia
dziękuję. Fajnie to wygląda, tylko zależałoby mi bardziej na obsadzeniu samej ziemi, której nie da się już kosić razem z resztą trawnika, bo "spada" do oczka. Dlatego myślę o jakichś trawach, które najlepiej jeśli szybko będą rosły, wzmocnią linię brzegową i zagłuszą inne rośliny, które przysłonią.
Pozdrawiam serdecznie,
Gosia
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
dlatego też wrzuciłem Tobie te propozycje, trzciny te nie muszą rosnąć w wodzie, wystarczy jej bliskość
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Posadź spartine grzebieniastą, ładna jest forma variegata, ale rozrasta się to jak burza nawet na piasku i po paru latach możesz przeklinać, albo mozge trzcinowata- tez idzie na sucho jak głupia, ale jest znacznie niższa.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
Ja także proponuję jałowce płożące.Nad moim oczkiem rośną trzy i faktycznie po ich stronie brzeg jest zachowany w całości i nie osuwa się.