Azalia- usychają liście
Azalia- usychają liście
Witam ciepło. Ponieważ mam kłopot ze swoją azalią, postanowiłam napisać szukając rady. Mój kwiatek został kupiony w styczniu w markecie, kwitła pięknie. Obecnie przekwitła już. Zerwałam ostatnie przekwitłe kwiaty. Niestety zaczęła gubić liście. Liście są zielone, ale zasychają na krzewie i odpadają. Podlewam ją wodą przegotowaną. Teraz postawiłam ją na parapecie, by miała dużo światła. Nie wiem, czy usychanie i odpadanie liści ma związek z ogrzewaniem kaloryferem w pokoju, czy to jakaś choroba. Dodam, że w doniczce jest 5 roślinek razem i 2 są już prawie bez liści. Czy może przyciąć jej pędy, czy to coś pomoże? A może przesadzić? Sama nie wiem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Azalia- usychają liście
Z tego co wiem, to azalie nie lubią być w pomieszczeniach wystaw na balkon
Niestety balkonu brak:(
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Podepnę się, jeśli można
Moja azalia też świetnie kwitła w zeszłym roku, jednakże obecnie liście brązowieją Roślina stoi na oknie wschodnim, ma chłodno- przy uchylonym oknie zdala od kaloryferów, a mimo to zasusza liście.
Wygląda to tak:
Ponadto na łodydze widać takie jakby "zawilgocenie"podstawy... Trochę wygląda mi to jak gnicie:
Niebardzo wiem co teraz robić
Czy możliwym jest, że wdała się jakaś infekcja grzybicza?
Pozdrawiam
Moja azalia też świetnie kwitła w zeszłym roku, jednakże obecnie liście brązowieją Roślina stoi na oknie wschodnim, ma chłodno- przy uchylonym oknie zdala od kaloryferów, a mimo to zasusza liście.
Wygląda to tak:
Ponadto na łodydze widać takie jakby "zawilgocenie"podstawy... Trochę wygląda mi to jak gnicie:
Niebardzo wiem co teraz robić
Czy możliwym jest, że wdała się jakaś infekcja grzybicza?
Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Tutaj ma chyba za mokro...
Co do problemu Foka22, to nie wiem w takim razie, co poradzić
Co do problemu Foka22, to nie wiem w takim razie, co poradzić
- kahim
Zdjęcie zrobiłam zaraz po podlaniu... Ale to zaciemnienie podstawy łodygi jest permanentne
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja na twoim miejscu spróbowałbym obejrzeć korzenie jak wyglądają, ostrożnie drapnąć to ciemne miejsce, ale nie podoba mi się ta usychająca gałązka, może to jakaś choroba tak jak w przypadku ogrodowych rhododendronów. A jaką wodą podlewasz tą azalie czy kranówką ? Ja swoją azalie podlewałem deszczówką a w zimie wodą przegotowaną , bo najczęściej woda kranowa jest zbyt twarda a to azaliom nie służy.
- kahim
Podlewam ją wodą destylowaną naprzemiennie z wodą przefiltrowaną przez filtr węglowy. Woda jest ok- miękka i bez metali ciężkich.
Przesadzę i zobaczę jak się mają korzonki...
Dziękuję za wskazówki
Dziękuję za wskazówki
Moim zdaniem należy podlewać zwykłą wodą z odżywka do azalii. Woda dwstylowana ,a mniej mikroelementów, jest za jałowa dla kwiatkówkahim pisze:Podlewam ją wodą destylowaną naprzemiennie z wodą przefiltrowaną przez filtr węglowy. Woda jest ok- miękka i bez metali ciężkich.
Dziękuję za wskazówki
- kahim
Daję nawóz do rododendronów raz w miesiącu.
Kochani, powiedzcie mi proszę, kupiłam sobie dorodną sadzonkę azalii i rododendrona. Myślałam, że mam cały worek torfu w domu, ale nie miałam. Dlatego rododo dostał torfu na dno dołka i lekko po bokach, a azalia tylko na dno i to symbolicznie. Jak myślicie zachorują mi? Myślałam, żeby lkupić nawóz do zakwaszania ziemi w płynie (chyba mi taki mignął w sklepie). Albo może macie jakiś inny pomysł.
Sadzonki jak zauważyłam są już w sklepie podsypane nawozem w granulkach, więc nawozić im chyba nie potrzeba. Dzięki z góry za info
Sadzonki jak zauważyłam są już w sklepie podsypane nawozem w granulkach, więc nawozić im chyba nie potrzeba. Dzięki z góry za info