Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co mi je czereśnie
Wczoraj zauważyłem, że coś 'wcina' mi czereśnie. zauważyłem w godzinach wieczornych całego zielonego robalka przypominającego biedronkę/stonkę (grzbiet lekko zaokrąglony). pobiegłem szybko po aparat ale niestety nie był zbyt fotogeniczny i uciekł. co to może być za szkodnik i jak go zwalczyć?
Pozdrawiam. Mirek.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
najlepiej jak byś przydybał gościa na gorącym uczynku; Talstar to pyretroid; Owadofos dłużej działa.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Re: Robaczywe czereśnie
Proszę napsiz coś bliżej o tych tabliczkach lepowych, skąd je wziąść i co to w ogóle jest?rydnor pisze:W tym roku cieszyłem się z czereśni,a mam średnio-późne(Buttnera czerwoną).W zeszłym roku był robal na robalu,czego nigdy nie było.W tym roku zainteresowałem się ochroną czereśni i walką z Nasionnicą.W dużej mierze pomogły mi tabliczki lepowe,określające intensywność wylotu muszki,oraz informacje Erazma o terminach oprysków.Wszystko razem dało efekt w postaci zdrowych owoców.Pozdrawiam.Ryszard.
Ja dopiero posadziłam czereśnie (burlat i jakąś jeszcze jedną, której opisu wcale ale nie mogę znaleźć w internecie).
Sądzę, że przygoda z robakami mnie nie ominie.
Dlatego wolę już teraz zbierac informację.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agdula, tablice lepowe (dla czereśni -żółte) są w sklepach ogrodniczych i wiesza się na drzewach w okresie kiedy spodziewany jest wylot much nasionnicy trześniówki- tzn w okresie kiedy zaczynają kwitnąć akacje. Tablice nie chronią drzew przed szkodnikiem, ale pozwalają ocenić po złapanych na lepach muszkach ilość tego szkodnika i najbardziej dogodny termin oprysku.
Gienia a ile najlepiej tych tablic powiesić?
Czyli jeśli zobaczę, że jest dużo muszek, wtedy nalezy opryskac drzewo?
Ale dużo to znaczy ile? I czy jeden oprysk wystarczy?
Czyli jeśli zobaczę, że jest dużo muszek, wtedy nalezy opryskac drzewo?
Ale dużo to znaczy ile? I czy jeden oprysk wystarczy?
Agdula
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tablic w opakowaniu jest chyba 10 szt (o ile dobrze pamiętam), wiesza się tak aby nie dotykały liści. Ja wyrozwieszałam ich 5, z myślą, że trochę tych muszek wyłapię, bo miałam popsuty plecakowy opryskiwacz a w serwisie powiedzieli, że może za miesiąc dopiero naprawią. Tych muszek przylepiło się może z 10 sztuk, a w co drugiej czereśni był robal. Poczytaj inne wątki o czereśniach, dowiesz się więcej szczegółów. U mnie już drugi sezon czereśniowy był stracony. Opryskiwacz naprawili po dwóch miesiącach ! @ @ @ - jedne!!!