Lantana pospolita (Lantana camara)
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lantana
Iza, no ładnie - a jaką tam miałaś temperaturę? b. ładnie się przechowały;zastanawiam się czy im nie jest potrzebna temperatura bliska zeru?
Basia
Po przeczytaniu tematu i zobaczeniu waszych drzewek i ja postaram się uformować takie. Lantane mam pierwszy raz, kupioną jako sadzonki. Mam tylko pytanie: ile lantana jest w stanie urosnąć w ciągu roku?
- basiaamatorka
- 200p
Hej Joe - pytasz ile jest w stanie urosnąć - to ja miałam w zeszłym roku z różnych źródeł, jedna sadzonka okazała się wyjątkowo silnie rosnąca, w tempie 2 x szybszym od trzech innych - wszystkie w tych samych warunkach, szacuję, że około pół metra - ale ja wczesna wiosną wszystkie pędy ogłowiłam, aby się rozkrzewiały - myślę że jak się tego nie robi to jest w stanie urosnąć więcej.
Basia
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Magdallena
- 1000p
U Ciebie pada Iwonko? U mnie zapowiadają upały.
Masz ja gdzieś pod chmurką?
Masz ja gdzieś pod chmurką?
- basiaamatorka
- 200p
Moje od marca stały w kuchni przy lepszym świetle, to się podreperowały po zimie w ledwo jasnej piwnicy; po 25 kwietnia dałam na balkon już, pączków mało bo jak pisałam wyżej , ogławiałam, ale ładnie odbiły i za jakieś 2 tygodnie to już będą w pełni kwitnienia (zimno jednak było i mało słońca). Nie mam na razie jak zrobić fotki.
Twoja też odbije, niech no tylko poczuje lato!
A pokażcie proszę wasze lantany z siewu tegorocznego?
Twoja też odbije, niech no tylko poczuje lato!
A pokażcie proszę wasze lantany z siewu tegorocznego?
Basia
Obeszłam dziś markety i inne możliwości rynkowe ale lantany nie spotkałam
- basiaamatorka
- 200p
Czereśnie - będą na pewno, teraz jeszcze nie kwitną okazale - a jak nie to zapraszam na Lato Kwiatów do Otmuchowa - ja je tam po raz pierwszy zobaczyłam parę lat temu.
Basia
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Były do kupienia w Bied.. lub Lidl...- sama kupiłam 1 szt i ładnie się rozkrzewia
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Lidl nie jest na mojej scieżce zakupowej zbyt daleko a w Biedronie nie spotkałam
- Magdallena
- 1000p
Czeresnia - one jeszcze będą w sprzedaży. Poszukaj na lokalnym rynku/targu. Ja właśnie tam kupiłam dwie sadzonki lata temu. Obecnie kwitnie pomarańczowa, żółta się szykuje
Mam problemy w utrzymaniu ładnego kształtu krzaczka. Cięłam go wiosną a mimo tego ma łyse łodygi. Może dlatego, że jest non stop oblepiony larwami mączlika. Opryskam, kilka dni spokój, leci "łupież" (pewnie wiecie, co mam na myśli) a potem znowu wyrasta nowa kolonia.
Mam problemy w utrzymaniu ładnego kształtu krzaczka. Cięłam go wiosną a mimo tego ma łyse łodygi. Może dlatego, że jest non stop oblepiony larwami mączlika. Opryskam, kilka dni spokój, leci "łupież" (pewnie wiecie, co mam na myśli) a potem znowu wyrasta nowa kolonia.