Canna - Paciorecznik cz.6
Re: Canna - Paciorecznik cz.6
Czy jak w sobotę tą co była wsadziłem canne do gruntu to źle? Powinienem ją wysadzić i do doniczki wsadzić, czy też zostawić w ziemi? (swoja canne kupiłem w Biedronce)
Pozdrawiam, Robert.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Shiz3R ja bym wykopała i posadziła do doniczki. Szybciej ukorzeni się i wypuści pęd no i oczywiście wcześniej zakwitnie (czego Tobie życzę). Pogoda szczególnie w nocy ma być z przymrozkami.
Pobiegłem do ogrodu, wykopałem i canne i dalie, które tego samego dnia wkopywałem. Obmyłem z 'błota' i wsadziłem do ziemi (piasek, ziemia nie ogrodowa, małe kamyczki - z pewnością ten mix jest suchy) nie to co w ogrodzie jest przy takiej pogodzie. Wsadziłem w dwie osobne doniczki i lekko podlałem, zabrałem donice do 'ganeczku', który nie jest ciepły, ale i nie jest zimny. Mam nadzieję, że w porę je uratowałem i mi wyjdzie canna, jak i dalie z donic.
Moje pytanie, to czy warto przesadzać canny do gruntu? Może lepiej wstawić je (donice) w tym miejscu co miało by się ją wkopać. Mniej pracy a efekt podobny.
Moje pytanie, to czy warto przesadzać canny do gruntu? Może lepiej wstawić je (donice) w tym miejscu co miało by się ją wkopać. Mniej pracy a efekt podobny.
Pozdrawiam, Robert.
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja kanna jara z obi ma już ponad 70 cm
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Iwonko. Witam wszystkich paciorecznikomanów.
Wiem,wiem dawno mnie tu nie było ale to wcale nie przeszkadzało wątkowi rozwijać się. Wielka to Twoja zasługa Iwonko, bo i nowych entuzjastów też sporo przybyło.
Chylę czoło na widok zbiorów kann Bodka gratuluję Ci chłopie - kawał dobrej roboty.
Moje kanny też szaleją - za ciepło i za ciemno. Tylko zrobi się cieplej to wytransportuję na przyczepkę i niech się hartują.
Tak wyglądają w dniu dzisiejszym.
http://i62.tinypic.com/n5iiw7.jpg
Wiem,wiem dawno mnie tu nie było ale to wcale nie przeszkadzało wątkowi rozwijać się. Wielka to Twoja zasługa Iwonko, bo i nowych entuzjastów też sporo przybyło.
Chylę czoło na widok zbiorów kann Bodka gratuluję Ci chłopie - kawał dobrej roboty.
Moje kanny też szaleją - za ciepło i za ciemno. Tylko zrobi się cieplej to wytransportuję na przyczepkę i niech się hartują.
Tak wyglądają w dniu dzisiejszym.
http://i62.tinypic.com/n5iiw7.jpg
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Bodek , Ty takie cudeńka posiadasz ? Boskie mają te liście canny
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Dużo osób takie posiada.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zeszłym roku tak zrobiłam - kanny w dużych plastikowych donicach z Biedronki z dziurami w dnie i ziemią biedronkową z kompostem i to, że korzenie przerosły do gruntu to nic dziwnego, ale bulwy tak się rozrosły, że najpierw zdeformowały donice a potem donice popękały - taka siłę miały te bulwy kann . W poprzednich latach były w gruncie i myślę, że warto je sadzić do ziemi, a w dołek dać kompost lub przekompostowany obornik.Shiz3R pisze:...Może lepiej wstawić je (donice) w tym miejscu co miało by się ją wkopać. Mniej pracy a efekt podobny.
Dziękuję Januszu za miłe słowa. Nie było łatwo na początku zdobyć nowe odmiany, ale przez prawie 20 lat trochę ich przybyło i wciąż moja kolekcja się powiększa. W tym roku już sprowadziłem kilka nowych odmian , a to jeszcze nie koniec.
Pozdrawiam,
Bogdan
Pozdrawiam,
Bogdan
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Kupiłem w ogrodniczym cannę stuttgart, wiecie co wyrosło? Stuttgart! Ma pierwszy normalny liść i już ma jaśniejsze paski. I teraz mam pytanie, Czy w słońcu zawsze liście będą zniszczone?
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Ja też mam tę canne .Posadziłam w słońcu i liście były zniszczone
Pozdrawiam Alicja
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miszczu57 witaj, miło mi, że pierwszy Twój post trafił właśnie tutaj ale nie zaczynamy pobytu na Forum od handlu.
Wolusia podlewasz w miarę wzrostu, im większe tym więcej wody potrzebują.
Ladymajena wszystkie kanny mają kłącza tylko słabo je wykształcają jak głodują.
Olek pięknie przezimowałeś kłącza a tak się obawiałeś. Brawo.
Tomek ładnie rosną, ciekawe czy będą zgodne odmianowo.
Adrianka witaj wśród wielbicieli tych pięknych roślin. Ciekawa jestem co wyrośnie, pochwal się.
Robert do gruntu sadzimy po 15 maja. Oczywiście możesz sadzić do donic tylko odpowiednio dużych.
Janusz jak miło, że jesteś, Twoje piękne jak zawsze. Chyba widzę lep na ziemiórki, czyżby dokuczały?
Boguś czekam na fotki Twoich nowych odmian.
GeorgeLucas to z Ciebie szczęściarz, brawo. Mnie nigdy sklepowe nie zgodziły się odmianowo.
Robert poniżej Pretoria, choć może mało widoczna ale donica naprawdę jest duża.
Wolusia podlewasz w miarę wzrostu, im większe tym więcej wody potrzebują.
Ladymajena wszystkie kanny mają kłącza tylko słabo je wykształcają jak głodują.
Olek pięknie przezimowałeś kłącza a tak się obawiałeś. Brawo.
Tomek ładnie rosną, ciekawe czy będą zgodne odmianowo.
Adrianka witaj wśród wielbicieli tych pięknych roślin. Ciekawa jestem co wyrośnie, pochwal się.
Robert do gruntu sadzimy po 15 maja. Oczywiście możesz sadzić do donic tylko odpowiednio dużych.
Janusz jak miło, że jesteś, Twoje piękne jak zawsze. Chyba widzę lep na ziemiórki, czyżby dokuczały?
Boguś czekam na fotki Twoich nowych odmian.
GeorgeLucas to z Ciebie szczęściarz, brawo. Mnie nigdy sklepowe nie zgodziły się odmianowo.
Robert poniżej Pretoria, choć może mało widoczna ale donica naprawdę jest duża.