Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Comcia pisze:No dobra, powiem co mi siedzi na wątrobie.
Po kiego diabła kiełkujecie nasiona pomidorów na wacikach ???
Przecież wysiane do ziemi i trzymane w cieple wyskakują w ciągu kilku dni ?
W tym roku podkiełkowałem po raz pierwszy pomidory na wacikach.
Pomimo mikrego doświadczenia wydaje mi się że Comcia ma rację - bez sensu, mnóstwo niepotrzebnnej nikomu roboty.

Wyszło jak to z pomidorem czyli wzeszło >90% nasion, za to niektóre już na starcie wybiegnięte i zastanawiam się czy to nie efekt posadzenia podkiełkowanym zielonym do dołu co trudno kontrolować. Takich atrakcji rok temu jak siałem bezpośrednio do ziemi nie było.

Jako że temat o pomidorach, jedynie wspomnę że co do papryk zdaje się to mieć dla mnie jakiś sens.
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
QBee
50p
50p
Od: 31 maja 2013, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspomniane pomidory najpierw po 2 nasiona wysiałam normalnie do ziemi, tak jak wszystkie inne. Wszystkie inne wzeszły, a ta trójka nie chciała, dlatego następne 2 nasionka chciałam podkiełkować na wacikach, ale ponownie wschodów zero. Po prostu jestem zawiedziona, tyle. Nic innego na wacikach nie podkiełkowywałam i podkiełkowywać nie będę, bo to dla mnie dodatkowa praca a w moim przypadku efekty i tak te same...
Pozdrawiam
Bee

To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Jest. Pomidor Orange Banana z trzech jedno wykiełkowało. Wnioskuję, że jednak on później od innych odmian kiełkuje.
QBee poczekaj jeszcze.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Orange Banana kolejne dwa nasionka wykiełkowały. Sześć dzionków czekania!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Niektóre odmiany pomidorów kiełkowały ponad 2 tyg.Wg. mnie jest sens kiełkowania na ligninie czy wacikach jeżeli jest dużo odmian w ilości po 2-3 nasionka. Jeżeli 2-3 odmiany po 50 szt to oczywiście kuweta.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Aż trudno zrozumieć jak można sobie tak utrudniać pracę, zamiast do kuwety i dzielić na części wystarczy kupić wielodoniczkę, o najmniejszych pojemnościach , ja używam takiej na 160 sztuk, bok jednej docziki ma niecałe trzy centymetry, jak się pojawiają pomidory to od razu pod lampę i nic nie wybiega, taką rozsadę możńa trzymać i z miesiac.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja siałem ostatni rzut pomidorów do wielodoniczki o 100 oczkach. Obecnie około 90sztuk już ładnie wyszły z ziemi :)
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Moje Betaluxy przeznaczone do donic siane 8.02 mają już pączki kwiatowe ;:oj :heja
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BobejGS pisze:Ja siałem ostatni rzut pomidorów do wielodoniczki o 100 oczkach. Obecnie około 90sztuk już ładnie wyszły z ziemi :)
Tez jestem zwolennikiem wysiewania pomidorow do wielodoniczek. Biorę te 4x4cm i przesadzam do kubków kiedy już maja liście właściwe. Staram sie trzymać zasad "dni siewu" i takie rozwiazanie daje mi komfort ze moge przesadzanie przeciągnąć o pare dni i nie uszkadzam korzonków ani delikatnej łodyżki swoimi grubaśnymi niezdarnymi paluchami ;)
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Do tego trzeba dodać, że warunkiem zastosowania takiej technologii jest terminowy siew.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znow mam zagwozdkę dotyczącą terminowych siewow.
U mnie terminy wysiewu są ruchome, zależne od faz i rytmu księżyca i słońca. Uzależnilem sie od tych terminów po tym, kiedy jednego roku ich nie przestrzegałem i zbiory były marne.
Niezależnie od tego należy przestrzegać terminów marzec- kwiecień jeżeli mowa o pomidorach z przeznaczeniem do gruntu. Sianie w styczniu, czerwcu to ekstremizm.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja swoje z przeznaczeniem do donic siałem wcześniej a te do gruntu tydzień temu. Dzisiaj około 90szt jest już prawie gotowa do pikowania :) Tylko nie mam w co ;:oj Kubki się skończyły, doniczki również. W większe nie chce pikować bo mi szkoda miejsca, którego i tak już praktycznie brak :)
Awatar użytkownika
zark7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2012, o 09:20

Post »

Witam
Zobaczyłem w Lidlu nawóz do pomidorów Grandiol Tomato Plant Food.

http://fanlidla.pl/gazetka/2013.03.28.n ... ,pomidorow

Skład: N-9% P-6% K-15%
To chyba najbardziej zbliżony skład nawozu jaki widziałem w sklepach, w stosunku do zalecanych dawek, czyli 90-120 N , 60-80 P, 200-250 K.
Może trochę za mało potasu.

Krótkie pytanie:
Czy taki organiczno-mineralny nawóz da się rozpuścić w wodzie i nim podlewać i czy też nie bawić się w rozpuszczanie, tylko kupić nawóz płynny o zalecanym stosunku N do P i uzupełnić saletrą potasową ?
Pozdrowienia dla wszystkich z ziemią za paznokciami
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”