Czereśnia - cięcie
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie młodej czereśni
Dobrze!
A w czwartym roku wyrzucamy jeszcze tę gałąź poniżej przyginanych. I tak wkółko Macieju kilkanaście lat...
A w czwartym roku wyrzucamy jeszcze tę gałąź poniżej przyginanych. I tak wkółko Macieju kilkanaście lat...
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poza tym można dodać ,że po osiągnięciu zadawalającęj nas wysokości tniemy wierzchołek oraz podstawę korony na klik. To jedna z metod cięcia i prowadzenia ,ale nie jedyna. ja wszystkie młode drzewka tak będę prowadził.
Pozdrawiam Grzesiek.Twoja szkoła
Pozdrawiam Grzesiek.Twoja szkoła
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Super dzięki. Posadziłem kilka dni temu jeszcze jedną czereśnię - Hedelfińską. Ma ponad 2m jedną dużą gałąź tak metr od ziemi, dwie gałęzie duże 1,5 m od ziemi i takie dwie małe na samej górze. Po posadzeniu wyprostowałem te dwie duże gałęzie środkowe, czy nie za szybko?
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
Nie za szybko. Możemy to robić do końca sierpnia. Później gałęzie drewnieją i są ciężkie do formowania.
Pozdrawiam,
GP
GP
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Spoko tak się zastanawiałem czy aby w pierwszym roku nie dać drzewu się spokojnie ukorzenić a potem kombinować.
Ale jak nikt nie odradza to zostawie.
Ale jak nikt nie odradza to zostawie.
Czy teraz jest już za późno na przycięcie czereśni?
Cięcie czereśni
Witam wszystkich doświadczonych i nie,
ja należę do tej drugiej grupy i zgłaszam się z prośbą o poradę. Mam czeresienkę Sylvia na karłowej podkładce wsadzona w ubiegłym roku na wiosnę. W tym roku miała 2 przewodniki i nie wiedząc co robić odgiąłem jeden z nich (ten prostszy do odgięcia) i chyba jednak to on miał być przewodnikiem głównym bo ładnie wypuścił gałązki boczne. Natomiast ten który pozostawiłem jako przewodnik strasznie wyrósł i nie rozgałęzia się.
W wielu miejscach na necie znalazłem informację, że nie powinno się skracać przewodnika w czereśniach. Nie wiem co teraz robić. Może i ktoś zasugerować jak tą czeresienkę najlepiej potraktować na wiosnę? Skrócić przewodnik aby się rozgałęził?
Z góry dziękuję za porady .
ja należę do tej drugiej grupy i zgłaszam się z prośbą o poradę. Mam czeresienkę Sylvia na karłowej podkładce wsadzona w ubiegłym roku na wiosnę. W tym roku miała 2 przewodniki i nie wiedząc co robić odgiąłem jeden z nich (ten prostszy do odgięcia) i chyba jednak to on miał być przewodnikiem głównym bo ładnie wypuścił gałązki boczne. Natomiast ten który pozostawiłem jako przewodnik strasznie wyrósł i nie rozgałęzia się.
W wielu miejscach na necie znalazłem informację, że nie powinno się skracać przewodnika w czereśniach. Nie wiem co teraz robić. Może i ktoś zasugerować jak tą czeresienkę najlepiej potraktować na wiosnę? Skrócić przewodnik aby się rozgałęził?
Z góry dziękuję za porady .
Re: Cięcie czereśni
Powinieneś uciąć przewodnik na wysokości, na jakiej chcesz mieć drugie piętro. Z tych gałązek, które wyrosną - utwórz boczne konary przez odginanie (np. klamerkami), a jedną wyprowadź jako przedłużenie przewodnika. Poczytaj sobie w Internecie o metodzie Vogela cięcia czereśni i stosuj się do tego.
Re: Cięcie czereśni
Wielkie dzięki za poradę.
Po cichu na to liczyłem bo wydawało mi się, że dawno temu trafiłem na informacje że w takich przypadkach można tak zrobić. Teraz wim jakiej metody się trzymać.
A co byś zrobił z tą rozgałęzioną gałęzią bardzo zmieniającą symetrie drzewka?
Po cichu na to liczyłem bo wydawało mi się, że dawno temu trafiłem na informacje że w takich przypadkach można tak zrobić. Teraz wim jakiej metody się trzymać.
A co byś zrobił z tą rozgałęzioną gałęzią bardzo zmieniającą symetrie drzewka?
Re: Czereśnia - cięcie
Można by ją skrócić proporcjonalnie, tak żeby nie sięgała wyżej niż 3/4 przewodnika. Ale jeśli przewodnika nie będziesz ciął znacząco, to bym nic z nią nie robił. A to, że teraz nie jest drzewko symetryczne, to wg mnie niczemu nie przeszkadza.
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
A jaką wysokość w przyszłości będzie miała czereśnia karłowa? A półkarłowa?
Jaką odmianę polecacie, by nie trzeba jej było pryskać?
Jaką odmianę polecacie, by nie trzeba jej było pryskać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
U mnie karłowe nie osiągnęły 3 m . Bliżej 2,5 m. Przy czym zawsze po owocowaniu przycinam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2013, o 08:33
przycinanie czereśni
Witajcie, jako początkujący potrzebuje od Was informacji jak przyciąć poniższą czereśnie posadzoną na jesień.
http://www.hosting-zdjec.pl/view.php?fi ... 143831.jpg
http://www.hosting-zdjec.pl/view.php?fi ... 143831.jpg