Bukszpan
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bukszpan
Selli, przecież jak teraz obetnie, to ten Bukszpan wypuści nowe przyrosty... Nie ma znaczenia gdzie utnie, bo i tak będą wypuszczać przyrosty... Nawet jak by ścięto Bukszpan do zdrewniałych łodyg, to i tak się odbuduje... To wyjątkowo żywotna roślina... I jeszcze w tym roku będzie widać, czy się przyjął, czy nie... A jeśli po przesadzeniu, nie będzie podlewany, to choćby nie wiem, jaka była pogoda, to i tak uschnie...
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Latam z wiadrem do każdego krzaczka raz dziennie, planuję je nawet trochę zacieniować jak przyjdą upały, bardzo mi na nich zależy, to taka pamiątka-wyhodowane przez Teściową od gałązki, zabrane ze starego domu, bo tam by na zmarnowanie poszły...poprzycinam je jak tylko padać przestanie i wstawię zdjęcia jak się z nimi obrobię.
Dziękuję za rady
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
Czym nawozić bukszpan?może być nawóz w grantulkach"do wszystkich kwiatów ogrodowych"bo taki mam.Mam też florowit w płynie,ale na niego to chyba jeszcze za wcześnie
- Emiks
- 10p - Początkujący
- Od: 26 sie 2013, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Z przyjemnością i ja posłucham o ukorzenianiu i przycinaniu bukszpanów.
Moje doświadczenia z nimi są znikome, tyle co posadziłam kilka w glebie ilastej (taką mam na działce) i przez kilka ładnych lat przyrost ich był mizerny, a w zeszłym roku jak postanowiłam je przesadzić to okazało się, że urosły drugie tyle swojego wzrostu i objętości. I właśnie zastanawiam się co dalej...
Z przyjemnością i ja posłucham o ukorzenianiu i przycinaniu bukszpanów.
Moje doświadczenia z nimi są znikome, tyle co posadziłam kilka w glebie ilastej (taką mam na działce) i przez kilka ładnych lat przyrost ich był mizerny, a w zeszłym roku jak postanowiłam je przesadzić to okazało się, że urosły drugie tyle swojego wzrostu i objętości. I właśnie zastanawiam się co dalej...
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
W roku 2012 okolice czerwca po przycięciu bukszpanu, wszystkie gałązki trafiły na kompost, jednak stwierdziłem, że szkoda zmarnować tyle materiału i postanowiłem zrobić z nich sadzonki. Do doniczki nasypałem jakieś uniwersalnej ziemi ogrodniczej i powtykałem sadzonki ( nie pamiętam, czy używałem ukorzeniacza czy nie ), Doniczkę postawiłem pod sosną ( w miejscu zacienionym ) i zacząłem podlewać ( początkowo podlewałem codziennie, później coraz rzadziej ). Na jesieni zauważyłem, że znaczna część sadzonek nadal jest zielona i chyba żyje. Z początkowych sadzonek ukorzeniło się ok 60%, co uważam za zadowalający wynik. W tym roku sadzonki przesadzę do osobnych, 1 litrowych doniczek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 02:27
Piękne masz te bkszpany,wygłądają jak miniaturowe drzewka.Mam pare bukszpanów,ale rosną jak krzaczki.Jak zrobić żeby były takie jak twoje.Mam kilka młodziutkich,sam ukorzeniłem.
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Sprawa jest banalna. Wybieramy okaz z prostym przewodnikiem. Boczne pędy uszczykujemy, a na czubku zostawiamy "pędzel" - i już. Warto też poeksperymentować. Np. owinąć wokół tyczki młodą sadzonkę by z pnia uzyskać korkociąg. Super będzie wyglądać.
Małe jest piękne dlatego wybrałem formy mniejsze - miniaturowe.
Pozdrawiam - Piotrek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 paź 2009, o 12:33
Witam,
faktycznie robią wrażenie twoje bukszpany Piotrek. Niby takie niepozorne maleństwa a przyciągają wzrok. Zostały mi 2 sztuki (około 40 cm) póki co nieprowadzone więc chciałbym spróbować je tak podciąć.
Mam dwa pytania:
- smarowałeś czymś obcinane gałązki?
- twoje egzemplarze to ilu letnie rośliny? jako że "korona" będzie u mnie naokoło 30 cm a przewodnik nie ma nawet 1/4 grubości twoich pewno będę musiał go wspierać
I jeszcze prośba - dasz radę wrzucić "roboczą" fotkę zrobioną od dołu egzemplarzowi z jednym przewodnikiem ?
faktycznie robią wrażenie twoje bukszpany Piotrek. Niby takie niepozorne maleństwa a przyciągają wzrok. Zostały mi 2 sztuki (około 40 cm) póki co nieprowadzone więc chciałbym spróbować je tak podciąć.
Mam dwa pytania:
- smarowałeś czymś obcinane gałązki?
- twoje egzemplarze to ilu letnie rośliny? jako że "korona" będzie u mnie naokoło 30 cm a przewodnik nie ma nawet 1/4 grubości twoich pewno będę musiał go wspierać
I jeszcze prośba - dasz radę wrzucić "roboczą" fotkę zrobioną od dołu egzemplarzowi z jednym przewodnikiem ?
pozdrawiam
Michał
Michał
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Witaj.
Nie ma potrzeby czymkolwiek smarować.
Pokazane przeze mnie rośliny mają około 6-7 lat (z własnych sadzonek).
Obfite cięcie powoduje szybszy przyrost pnia w obwodzie i ładne wybarwienie tegoż.
Oczywiście mogę wrzucić fotkę, tylko nie wiem czemu to ma służyć.
Pewnie chcesz osiągnąć taki rezultat jak na pierwszym zdjęciu. Może warto też zerknąć na drugie.
Obfite cięcie powoduje szybszy przyrost pnia w obwodzie i ładne wybarwienie tegoż.
Oczywiście mogę wrzucić fotkę, tylko nie wiem czemu to ma służyć.
Pewnie chcesz osiągnąć taki rezultat jak na pierwszym zdjęciu. Może warto też zerknąć na drugie.
- Od: 23 paź 2009, o 12:33
Cześć Piotr
Dziękuje za rady, ale jak to w życiu bywa - dasz palec a wezmą całą rękę . Tamte dwie sztuki idą pod nożyce w weekend i dokupiłem jeszcze "sześciopak" maluchów ale nasunęły mi się jeszcze dwa pytania:
- na ostatnich fotkach widzę, że bukszpany są w donicach. Wyciągasz je na zimę? Maluchy będę chować póki nie podrosną ale te dwie większe sztuki rosną w ziemi (dokładnie rzecz biorąc w gazonach) i dwie zimy przeżyły bez szwanku.
- piszesz o obfitym cięciu - a literatura wspomina o dwóch (tak też obcinam moje pozostałe starsze okazy). Obfite - więcej niż 2 razy w roku? Jeśli tak to rzuć terminami.
Dziękuje za rady, ale jak to w życiu bywa - dasz palec a wezmą całą rękę . Tamte dwie sztuki idą pod nożyce w weekend i dokupiłem jeszcze "sześciopak" maluchów ale nasunęły mi się jeszcze dwa pytania:
- na ostatnich fotkach widzę, że bukszpany są w donicach. Wyciągasz je na zimę? Maluchy będę chować póki nie podrosną ale te dwie większe sztuki rosną w ziemi (dokładnie rzecz biorąc w gazonach) i dwie zimy przeżyły bez szwanku.
- piszesz o obfitym cięciu - a literatura wspomina o dwóch (tak też obcinam moje pozostałe starsze okazy). Obfite - więcej niż 2 razy w roku? Jeśli tak to rzuć terminami.
pozdrawiam
Michał
Michał
Ja zrobiłam sobie takie drzewko bukszpanowe dość szybko i na dodatek tanim kosztem.Kiedyś szwendałam się po jakiejś szkółce w małej miejscowości, gdzie czasem można znaleźć jakieś zaniedbane rośliny wstawione do kąta.Wygrzebałam taki trochę obłamany, wrośnięty w grunt prawie był, ale pieniek i zieleń miał ładną, zdrową.Kupiłam po przecenie i formuję go w kulę, ale można inaczej Przycinam tylko raz w roku w czerwcu, czasem jakieś odrosty poprawiam pod koniec września.
@pull
Kupuję pomysł z bukszpanowymi drzewkami
S? super!
Już wiem, co zrobię ze swoim małym niezbyt foremnym krzewem, ktöry sama ukorzeniałam...
Kupuję pomysł z bukszpanowymi drzewkami
S? super!
Już wiem, co zrobię ze swoim małym niezbyt foremnym krzewem, ktöry sama ukorzeniałam...
Pozdrawiam
Olenka
Olenka