Taras/podłoże pod świerkiem
Taras/podłoże pod świerkiem
Witam
Pod ok. 10-cio metrowym rozłożystym świerkiem planuję miejsce do rekreacji (krzesła, stół, leżaki) ale nie wiem jakie wykonać podłoże. Teraz jest piaszczysta ziemia z lekko wystającymi korzeniami. Chciałbym uniknąć podwyższenia tego miejsca ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to drewniany podest/taras wsparty na płaskich bloczkach (np. krawężnikach na płasko), możliwie niskich legarach i deski. Myślałem też o niskim obramowaniu i wysypaniu żwirem (trawa zapewne się nie przyjmie).
Może macie inne pomysły i sugestie?
Pod ok. 10-cio metrowym rozłożystym świerkiem planuję miejsce do rekreacji (krzesła, stół, leżaki) ale nie wiem jakie wykonać podłoże. Teraz jest piaszczysta ziemia z lekko wystającymi korzeniami. Chciałbym uniknąć podwyższenia tego miejsca ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to drewniany podest/taras wsparty na płaskich bloczkach (np. krawężnikach na płasko), możliwie niskich legarach i deski. Myślałem też o niskim obramowaniu i wysypaniu żwirem (trawa zapewne się nie przyjmie).
Może macie inne pomysły i sugestie?
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taras/podłoże pod świerkiem
Są mieszanki traw typowo na miejsca zacienione. Taras z desek też dobry pomysł.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 gru 2010, o 00:33
Jeśli taras, to przydałoby się zadaszenie by uchronić drewno przed erozją. No ale wtedy już powstaje konieczność budowania małej altany. Dochodzi impregnacja i olejowanie desek podłogowych.
A może obsypać grysem teren koliście wokół świerka?
A może obsypać grysem teren koliście wokół świerka?
Zobacz w internecie ostatni odcinek "Maji w ogrodzie" nr 489 - jest w nim pokazane miejsce rekraacyjne pod świerkami, może Cię zainspiruje...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 gru 2013, o 19:34
Może drewniany taras jednak? Zadaszenie - moim zdaniem gałęzie świerka wystarczą. Dobrze zaimpregnowane deski wytrzymają jakiś czas.