PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - cz.3
Wiosna na całego! Jak rano otwieram okno, słyszę śpiewy kosów, wróbli, sikor, mazurków i szpaczków.
W ogrodzie dzieją się różne rzeczy!
Dziś od rana - randka kosów! Nie złapałam ich razem, bo dziewczę skutecznie uciekało
Wiosna na całego! Jak rano otwieram okno, słyszę śpiewy kosów, wróbli, sikor, mazurków i szpaczków.
W ogrodzie dzieją się różne rzeczy!
Dziś od rana - randka kosów! Nie złapałam ich razem, bo dziewczę skutecznie uciekało
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 5 cz.
Miłeczko i u mnie tak jest A dziś kocica zawitała do karmnika Niech je i nabiera sił na sezon
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz to chyba u większości tak jest. Chociaż w ostatnich dniach u mnie jakoś spokojniej, jednak moim zdaniem jest to spowodowanie pogodą. Od soboty prawie cały czas pada, albo wieje, z krótkimi przerwami. Mam nadzieję że pogoda szybko się poprawi. Wróblom to i tak nie przeszkadza. Codziennie widzę je przy budce, jednak z moich obserwacji wynika, że zaprzestały znoszeniu materiału na gniazdko . Poniżej ptaki, które odwiedzają mnie w ostatnich dniach codziennie.
Do tej gromadki stałych bywalców, należy jeszcze doliczyć sikorki: bogatkę i sosnówkę i sroki. Niestety na chwilę obecna nie posiadam ich aktualnych zdjęć. Od kilku dni, za moim domem regularnie melduje się myszołów.
Do tej gromadki stałych bywalców, należy jeszcze doliczyć sikorki: bogatkę i sosnówkę i sroki. Niestety na chwilę obecna nie posiadam ich aktualnych zdjęć. Od kilku dni, za moim domem regularnie melduje się myszołów.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Chciałam Was zapytać jak długo dokarmiać ptaki. One cały czas korzystają z mojej stołówki więc cały czas sypię karmę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
U mnie też jeszcze kosy podjadają w karmniku, ale oprócz tego podkradają suchą karmę kotu.
Miłko bardzo ładne ujęcia kosów. Trudno je teraz złapać w obiektyw, bo są bardzo ruchliwe.
Miłko bardzo ładne ujęcia kosów. Trudno je teraz złapać w obiektyw, bo są bardzo ruchliwe.
- takasobie
Ja już nie dokarmiam. Można jeszcze, ale już powoli owady są aktywne, pękają szyszki uwalniając nasiona, ptaszki skubią glebę w poszukiwaniu larw i pędraków.
Miłka
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
U mnie w tym roku sezon karmnikowy był bardzo krótki. Śnieg zalegał ok. 3 tygodni. Jednak ptaki, nawet w tym okresie, nie były jakoś szczególnie zainteresowane. Pojawiały się głównie wróble, mazurki, sikorki ( bogatki, modraszki ) i kilka dzwońców. W ubiegłym roku, poszło mi dużo więcej nasion, a w tym roku samego słonecznika zostało mi ok. 20 kg.
U chwili obecnej, moim zdaniem dokarmianie jest zbędne. Sam zaprzestałem końcem lutego. Powodem takiej decyzji było zerowe zainteresowanie ptaszków. Jednak myślę, że to zależy od zasobności środowiska. W moim ogrodzie jest kilkanaście dwudziestoletnich świerków i kilka równie starych sosem. Ptaki głównie na nich przesiadują, czyszcząc je z różnego robactwa, z czego ja się bardzo cieszę. Sikorki lubią dobierać się do nasion, ukrytych w szyszkach ( zarówno tych sosnowych, jak i świerkowych ). Mazurki są wygodniejsze, wolą iść na łatwiznę i podbierać pokarm psu z miski .
U chwili obecnej, moim zdaniem dokarmianie jest zbędne. Sam zaprzestałem końcem lutego. Powodem takiej decyzji było zerowe zainteresowanie ptaszków. Jednak myślę, że to zależy od zasobności środowiska. W moim ogrodzie jest kilkanaście dwudziestoletnich świerków i kilka równie starych sosem. Ptaki głównie na nich przesiadują, czyszcząc je z różnego robactwa, z czego ja się bardzo cieszę. Sikorki lubią dobierać się do nasion, ukrytych w szyszkach ( zarówno tych sosnowych, jak i świerkowych ). Mazurki są wygodniejsze, wolą iść na łatwiznę i podbierać pokarm psu z miski .
- takasobie
Miłka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 paź 2013, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ptaki dokarmiamy wyłącznie zimą. Obecnie jest to nie wskazane.
Pokarmu jest mnóstwo. Ponizej filmik informacyjny...http://m.youtube.com/watch?v=-BnHLzwEDTs
Pokarmu jest mnóstwo. Ponizej filmik informacyjny...http://m.youtube.com/watch?v=-BnHLzwEDTs
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Jest, jest pierwsza jaskółka przyleciała. Foto brak ale uwierzcie na słowo. Przysiadła na lampie obok gniazda, biedaczka taka zmęczona.
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
U mnie właśnie bażanty odbywają gody za oknem.Szkoda,że już ciemno i ich nie widać ale za to słychać z daleka.
To nie gody o tej porze bażanty śpią na drzewach i ktoś lub coś musiało je spłoszyć