Swoje pierwsze kroki na forum stawiałam w dziale storczyków, teraz już kompletnie wpadłam

Przede wszystkim zaznaczę, że mój balkon to jakieś 3m długości i ok 1,70m szerokości. Z jednej storny ściana, z drugiej barierka, i barierka przez całą długość. Taki standard

Największą bolączką jest fakt iż jest on na 2 piętrze od strony południowej i w cieplejsze letnie dni nie bardzo można na nim wytrzymać, pranie schnie w godzinę na sztywno

1. Myślę o wycieniowaniu balkonu. Zyska na tym i nasz salon, nie wiem czy markiza (tu ceny powalają), czy może roleta balkonowa, czy też pergola drewniana postawiona przy dłuższej poręczy? Liczę na wskazówki co sprawdza się u Was

2. Jakie roślinki poradzą sobie w takich warunkach? Nie myślę o całych skrzynkach, raczej kilka większych donic, może jakieś iglaki albo cytrusy? Mam dwa wieszaczki w suficie - co by tam powiesić kolorowego by się ładnie prezentowało?
Myślę o przytarganiu dwu krzeseł drewnianych z piwnicy albo zrobieniu w rogu siedziska z palet, lub jakiejś ławki.
Proszę o moc wskazówek, każda rada na wagę złota!

p.s. dodam że jestem bardzo początkującym ogrodnikiem balkonowym i w ogóle