Dalie z nasion cz.1
Re: Dalie z nasion
pull Piękne dalie miałeś
Dzięki za radę z głębszym sadzeniem sadzonek.
Co do uszczykiwania , to zależy od czasu siania i wzrostu roślinki.
Ja posiałem bardzo wcześnie , początkiem lutego i uszczykiwałem te bardzo wybiegnięte za pierwszą parą liści ,
a te normalnie rosnące , za trzecią parą liści (tak zalecają) by zahamować ich wzrost.
A jak ktoś wysiewa w kwietniu to nie będzie musiał uszczykiwać.
Te nieuszczykiwane się pięknie rozkrzewiają i te uszczykiwane też. Wystarczy cały wątek przeczytać
Dzięki za radę z głębszym sadzeniem sadzonek.
Co do uszczykiwania , to zależy od czasu siania i wzrostu roślinki.
Ja posiałem bardzo wcześnie , początkiem lutego i uszczykiwałem te bardzo wybiegnięte za pierwszą parą liści ,
a te normalnie rosnące , za trzecią parą liści (tak zalecają) by zahamować ich wzrost.
A jak ktoś wysiewa w kwietniu to nie będzie musiał uszczykiwać.
Te nieuszczykiwane się pięknie rozkrzewiają i te uszczykiwane też. Wystarczy cały wątek przeczytać
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje dalie z nasion na jesieni wykopałam i wsadziłam do pudełka kartonowego z torfem .
Te które miały małe kłącza zaczęły się "psuć" wrzuciłam je więc do wiaderka i zasypałam ziemią z ciekawości czy coś wyjdzie...
A dzisiaj poszłam do piwnicy i zobaczyłam że wystrzeliły w górę.
Co dalej z nimi mam zrobić ??
Te które miały małe kłącza zaczęły się "psuć" wrzuciłam je więc do wiaderka i zasypałam ziemią z ciekawości czy coś wyjdzie...
A dzisiaj poszłam do piwnicy i zobaczyłam że wystrzeliły w górę.
Co dalej z nimi mam zrobić ??
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ona1234, jak najszybciej hartować. Strasznie się powyciągały. Przydałoby się też chyba im uszczykiwanie tych wybujałych pędów.
Ona1234
Do światła z nimi i te najbardziej wyciągnięte uszczykiwać.
Słońce i patyczki do szaszłyków powinny przywrócić im pion , po uszczykiwaniu oczywiście
Do światła z nimi i te najbardziej wyciągnięte uszczykiwać.
Słońce i patyczki do szaszłyków powinny przywrócić im pion , po uszczykiwaniu oczywiście
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
Dziękuje za pomoc .
W weekend zacznę je hartować .
Powyciągały się bo stały pod stolikiem i nie za wiele miały światła a ja nie przypuszczałam że z nich coś będzie i tak sobie stały.
W weekend zacznę je hartować .
Powyciągały się bo stały pod stolikiem i nie za wiele miały światła a ja nie przypuszczałam że z nich coś będzie i tak sobie stały.
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ona1234, jak pouszczykujesz te wyciągnięte pędy, wsadź je do ziemi. A nuż nabiorą chęci do samodzielnego życia? Bez wielkich ceregieli, co któraś sadzonka się ukorzenia. A jeśli masz możliwość, to zrób wodę wierzbową o której pisze ChristinaKrysia w swoim wątku sprzedażowym.
Muszę i ja poszukać witek wierzbowych , bo ukorzenianie słabo mi wychodzi Ja sobie myślę że gdyby nasiona dalii posiać w ogródku i włóknine na nie to może by były efekty dobre
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ciekawa jestem bardzo czy wysiałaś nasiona dalii pod włókninę , bo gdyby to wypaliło to i ja bym się skusiła tak zrobić , dzisiaj mróz -6 to nawet pod włókniną dalie by zmarzły ....pózniej pod koniec kwietnia można by pobawić się z daliami w ogródku
Bożena
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Ja ostatecznie wstrzymałam się chwilę z uszczykiwaniem aż wyrośnie 3 para listków. Kilka sztuk mocno wyciągnęło się, więc te uszczyknę nieco niżej a resztę powyżej 3 pary liści.
Przyczyną zahamowania wzrostu może być niska temp. lub przeciągi - moje dalie na parapecie kuchennym, gdzie okno jest często otwarte nie rosły praktycznie wcale, dopiero jak przeniosłam je na cieplejszy parapet, ruszyły do góry
Nie mogę doczekać się już kwitnienia moich dalii - umieram z ciekawości jakie też kolory się pokarzą
Przyczyną zahamowania wzrostu może być niska temp. lub przeciągi - moje dalie na parapecie kuchennym, gdzie okno jest często otwarte nie rosły praktycznie wcale, dopiero jak przeniosłam je na cieplejszy parapet, ruszyły do góry
Nie mogę doczekać się już kwitnienia moich dalii - umieram z ciekawości jakie też kolory się pokarzą
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ja też mam kilka dalii zmiennych i pełnych , ciekawa jestem jakie kolory będą , pierwszy raz wysiewałam z nasion
Bożena
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Pierwszy raz wysiewałam dalie, oto moje wyniki, wysiew 4 marca
Czy możecie mi powiedzieć co teraz z nimi zrobić? W tym momencie są nadal w domu. Jeśli pogoda pozwala, wystawiam je na balkon. Czy mogę je już całkiem wynieść do szklarni? Czy powinnam je przesadzić do czegoś większego i głęboko wkopać, bo wydaje mi się, że są wybiegnięte (a stały na południowym parapecie). Gdzieś w tym wątku czytałam, że powinnam je uszczyknąć jak będą miały 3 pary listków. Czy to znaczy, że usuwa się tą 3 parę czy kolejną, która zaczyna rosnąć?
Czy możecie mi powiedzieć co teraz z nimi zrobić? W tym momencie są nadal w domu. Jeśli pogoda pozwala, wystawiam je na balkon. Czy mogę je już całkiem wynieść do szklarni? Czy powinnam je przesadzić do czegoś większego i głęboko wkopać, bo wydaje mi się, że są wybiegnięte (a stały na południowym parapecie). Gdzieś w tym wątku czytałam, że powinnam je uszczyknąć jak będą miały 3 pary listków. Czy to znaczy, że usuwa się tą 3 parę czy kolejną, która zaczyna rosnąć?
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Urywasz im na górze "łeb" - w tym miejscu w ciągu kilku dni pojawią się rozgałęzienia, a i w kącikach innych listków też. Ja zrobiłam to za późno, ale zawsze to coś ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Mam siewki dalii .Kilka ogłowiłam, a większość nie. Nie widzę różnicy w rozkrzewianiu.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/