Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może chodzi Ci o to, że puszki giną podbierane przez zbieraczy złomu. Czasami tak bywa. Jeśli możesz to jednak uzasadnij dlaczego właśnie szklane butelki.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jarku zaczyna się polemika na temat wyższości zastosowania szklanych butelek nad puszkami po piwie.
Odpowiedź jest krótka: szklane butelki przenoszą większe drgania poprzez metalowy pręt.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D I od tego Mariolko trzeba było zacząć. Dzięki za odpowiedź.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Yaro32 pisze:A co myślicie o wszelkich elektronicznych akustycznych odstraszaczach, tak szeroko reklamowanych i oferowanych w sklepach i Internecie. Czy ktoś je stosował i z jakim skutkiem?

Pozdrawiam - Jarek
Jarku, mam cztery takie odstraszacze (a 98 zł/szt !!!???). Początkowo wydawało mi się, że zdecydowanie odstraszają, ale po niedługim czasie znalazłem nowe tunele podpowierzchniowe w odległości poniże 0,5 metra od straszaka. Jedyny dobry kret, to martwy kret! W tym roku do odstraszania kretów stosowałem zapachy. Karbid i czosnek. Ten drugi jest chyba skuteczniejszy. Odkrywałem tunele i wkładałem w nie po dwa rozgniecione ząbki czosnku. Przez dwa miesiące nie zauważyłem powrotu kreta do tych tuneli. Może mam względny spokój po pogromie jaki urządziłem "moim" krecikom dwa lata temu. Obecnie "pogłowie" oceniam na dwie - trzy sztuki na 4 tysiącach metrów. Przez cały rok nie złowiłem żadnego.

Pozdrowienia
Mietek.
pola

Post »

Mietek-a co zrobiles 2 lata temu :shock: ??Napisz cos na ten temat, bo moje mozliwosci sie wyczerpaly. :cry: Dzwiekowe odstraszacze sa dobre na krotki czas. A czosnek to cos nowego dla mnie! Juz sie ciesze jak im odpale po czosneczku do dziurki :D ..
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

pola pisze:Mietek-a co zrobiles 2 lata temu :shock: ??Napisz cos na ten temat, bo moje mozliwosci sie wyczerpaly. :cry: Dzwiekowe odstraszacze sa dobre na krotki czas. A czosnek to cos nowego dla mnie! Juz sie ciesze jak im odpale po czosneczku do dziurki :D ..
Polu, zaglądnij proszę pod ten adres:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=krety

Pozdrawiam
Mietek.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czym więcej czytam o metodach zwalczania tym bardziej wydaję mi się, że wiem mniej. Mnogość opisywanych metod zwalczania tego szkodnika sprawia, że nie wiadomo naprawdę jaką metodę wybrać aby była skuteczna. I tu pojawia się problem. To co u jednego jest skuteczne u drugiego kompletnie się nie sprawdza. Jedni stosują elektronikę i chwalą. U innych na takie cudo kret nie reaguje. Jeszcze inni zachwalają wyższość szkła nad metalem. Stosuje puszki z wyciętymi skrzydełkami, które nawet na najmniejszym wiaterku obracają się na metalowych prętach powodując drgania. Cóż z tego - kolejna metoda mało skuteczna. Ktoś poleca szklane butelki. Ciężar szkła a metalowej puszki, jest nieporównywalny, a tym samym ilość energii potrzebnej do jej poruszenia też. Stosowałem też wszelkie repelenty - również mała skuteczność. Podsumowując najlepszą metodą pozostanie mechaniczne odławianie w pułapki. Trzeba tylko dobrze ustawić, a to niestety nie zawsze mi się udaje. Wciąż niewyjaśnione do końca pozostają tez metody z włosami i czosnkiem. Może inni forumowicze mogą coś o nich powiedzieć.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Yaro32 pisze:Moje Panie kret na terenach ogródków działkowych traktowany jest jako szkodnik. A jak się postępuje ze szkodnikiem? Nie jestem katem i tyranem zwierząt. Ale trzeba coś wybierać albo ogród albo kret. W sumie i tak kreciki panoszą się. Ja swoje a one swoje. I tak sobie żyjemy na działeczce. :D :D :D :D
Ja w razie złapania kreta wynoszę go w odległe miejsce i puszczam. Ale nieraz niestety trzeba zastosować bardziej drastyczne metody. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Ja w razie złapania kreta wynoszę go w odległe miejsce i puszczam. Ale nieraz niestety trzeba zastosować bardziej drastyczne metody. :wink:
A on w krótkim czasie wraca na Twoją działkę. :D :D :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli daleko to na pewno ten sam nie wróci. Znajdą się na jego miejsce następne, jeśli tylko są w pobliżu, szybko zajmą teren po odłowionym kreciku. :wink:
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bingo Jarku. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

I wtedy przystępujemy od początku do łapania krecika. Na niego nie ma sposobu. Ja na razie mam spokój z nimi. Ciekawe na jak długo? U sąsiadów są "kopce na kopcu".
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazmie a co myślisz o tych pułapkach? Są bardziej drastyczne niż rurkowe ale być może bardziej skuteczne.

http://www.allegro.pl/item153533328_kre ... iczna.html

http://www.allegro.pl/item156380475_kre ... rawdz.html

http://www.allegro.pl/item154462902_kre ... rezyn.html
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”