Papryka do gruntu. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ladymajena
50p
50p
Od: 19 mar 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

:wit Dziękuję za szybka odpowiedz przesyłam zdjęcia

Obrazek Obrazek
Mam nadzieje ze coś widać
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Przesadź po same liścienie ;:108
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja miałam w tamtym roku fioletową, prócz ładnego wyglądu to nic specjalnego. Smakowałam jak zielona i zmieniała kolor na zielony podczas smażenia...
Ja mam pytanie odnośnie sadzenia papryki w cylindrach... Czy ktoś tak sadzi? Jeśli tak to jak duże mają być te cylindry??
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Coś niedobrego dzieje się z moją rozsadą papryki ( kozi roch i ostrej nn) trzymała się nieźle po przepikowaniu a dzisiaj zauważyłam że liście żółkną, a liścienie odpadają.... o dziwo nie dotknęło to całej rozsady tylko części. I tak szukam i szukam w necie co może być tego przyczyną i nic nie znalazłam.... wydaje mi się że ziemię miałam z dwóch różnych firm. Możliwe że w tej w której liście żółkną był niedostatek jakiegoś składnika?? Nawieźć azotem ??? ;:223 Ktoś z Was miał kiedyś podobny problem???
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jakie to były te dwa rodzaje ziemi ?
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Hmmmm zliczyłam w sumie trzy których używałam i teraz nie pamiętam co do której rozsady poszło - miałam ziemię do siewek z brico - z nią się nic nie dzieje , raz mi mąż przywiózł torf ogrodniczy 80l z nomi i raz kupowałam 50l ziemi ogrodniczej też z nomi, coś czuję po kościach że to ten torf ;:174 ;:223 pewnie część rozsady była na ziemi do siewek a jak mi się skończyła to poprosiłam o nową dostawę i pikowałam do tego co mi małżonek przywiózł ...ehhhh pikowałam w połowie marca, dopiero od kilku dni obserwuję wyraźną różnicę w kolorze zieleni a raczej żółci i zieleni, tak się zastanawiam czy jak przesadzę do innej ziemi to odratuję jeszcze?? Kurcze szkoda by było takie ładne roślinki miałam ;:144
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Torf jest jałowy i wymaga uzupełnienia nawożenia przed wsadzeniem do niego roślin. Poza tym czy aby był to torf odkwaszony ?
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Hmmmm na opakowaniu nic nie było napisane że torf jest kwaśny bo bym pewnie na to zwróciła uwagę... skoro jałowy to jak biohumusem, albo biopanem będę podlewała to da radę? czy lepiej zrobi akcję przesadzania ?? ( kurczę głupieję, dopiero drugi rok robię rozsadę, w tamtym roku nie miałam takich "kwiatków" ehhhh....)
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Bo torf z założenia jest kwaśny, to tak jakby pisać na opakowaniu cukru, że jest słodki ;:108
Jeśli tak jest to leć i już przesadzaj, albo wysiej nowe nasiona. No i pamiętaj o nawożeniu. Biohumus z tego co się orientuję ma dużo azotu w stosunku do pozostałych składników więc odpada. A jaki to biopan? Do czego? Jakie NPK?
Pozdrawiam Mateusz
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Na torfie musi być npisane pH do 3 do 5 to kwaśne i tak jak npisał forumowicz jałowy.Bardzo też czeba pilnować by za bardzo nie przesechł bo udusi rozsade ,domieszka perlitu albo piasku pomaga.Jak torf odkwaszony to producent dumnie to zaznacza na opakowanie.

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

pH torfu na pewno jest podane, 4-5,5 to torf kwaśny i nie nadaje się do wysiewów. Dopiero pH 5,5 do 7,5 oznacza torf odkwaszony i taki jest odpowiedni do rozsad.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

;:223 ehhhh dzisiaj przesadzę i może się odratują :) Uświadomiłam sobie swoją niewiedzę :P Biopon do warzyw mam NPK 5: 4,6 :6 cokolwiek to znaczy :shock:
Wysiewanie nowych nasion chyba już nie ma sensu, bo papryczki wysiewałam w lutym więc kwietniowe pewnie nie nadgonią. W tamtym roku dopiero w maju kupiliśmy działkę i wysiałam w maju rozsadę to papryki nie dały rady dojrzeć chociaż rosły ładnie, tylko pomidory majowe dały radę. Więc jak części rozsady papryki nie odratuję to jeszcze pomidorami zastąpię.

Obrazek
janusz43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2014, o 10:44

Post »

NPK oznacza skład nawozu (N-azot, P-fosfor, K-potas), proponowałbym stosować na zmianę nawóz do warzyw płynny i granulowany. U mnie fajnie się sprawdza Biopon obornik granulowany do warzyw albo płynny nawóz typu obornik.
z pozdrowieniami, Janusz
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Maże mi ktoś zaopiniować odmianę Granova? Wzeszła mi jako ostatnia i jakieś takie na razie rachityczne te roślinki.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Mam problem z papryką- w niektórych odpadły liścienie... Co jest tego przyczyną? :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”