Żywa wiklina w ogrodzie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywa wiklina w ogrodzie
Dziękuję za wszystkie wskazówki i liczę na więcej Trochę zmartwił mnie fakt żarłoczności rośliny. Jeżeli będę chciała oddzielić część rekreacyjną od uprawowej to roślina pozbawi grządki całości pokarmu. Musze to zatem przemyśleć.
- dresiu
- 100p
- Od: 31 paź 2013, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakby ktoś miał wątpliwości, czy przy wierzbie jest dużo pracy, to wrzucam parę fotek
25 arów ścięte sekatorem , tydzień czasu i dłoń jak imadło
zwożenie i układanie, czyli niekończąca się opowieść
o dźwiganiu nie wspomnę 2 x po 5 ton, najpierw na przyczepę a później na stóg (praca idzie nad podziw szybko, ale to dzięki pszczołom szalejącym w baziach)
za tydzień znów będę chodził wyprostowany (oprysk przeciw grzybom, MAROLEX plecakowy działa korekcyjnie)
25 arów ścięte sekatorem , tydzień czasu i dłoń jak imadło
zwożenie i układanie, czyli niekończąca się opowieść
o dźwiganiu nie wspomnę 2 x po 5 ton, najpierw na przyczepę a później na stóg (praca idzie nad podziw szybko, ale to dzięki pszczołom szalejącym w baziach)
za tydzień znów będę chodził wyprostowany (oprysk przeciw grzybom, MAROLEX plecakowy działa korekcyjnie)
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesław, zainwestuj w kosę spalinową z tarczą, bo się zajeździsz.
Czy może trzeba je ciąć właśnie sekatorem?
Czy może trzeba je ciąć właśnie sekatorem?
- dresiu
- 100p
Widzę Jolu, że sezonu narciarskiego jeszcze nie zamknęłaś, bo narty stoją razem z wikliną. No, ale w Austrii sezon trwa o wiele dłużej. Tobie to dobrze.
Comcia, witam Cię w naszym wątku. Jak wypleciesz jakieś maleństwo, to wrzuć foto.
margo_grace2, wierzba jest "żarłoczna", to fakt, ale jak rozsądnie oddzielisz część uprawną od rekreacyjnej, to nie ma się czego obawiać. Myślę, że metr wystarczy, bo wierzba ma płożące korzenie. U mnie trawa przy samym płocie wiklinowym wygląda tak samo, jak na pozostałym terenie.
Farel, witam Cię również. Z kosą i tarczą już próbowałem. W trakcie cięcia pręty 3-4 metrowe lecą gdzie popadnie utrudniając dostęp do karpy. Robi się straszny bałagan. Sprzedawca przestrzegał mnie, że tarcza ta nie jest przewidziana do cięcia wierzby, i w sytuacji jakiegoś pęknięcia, mój wzrost może ulec diametralnej zmianie. (powiedział mi wprost, ja bym na pana miejscu nie ryzykował) Także na dzień dzisiejszy jestem skazany na "zajechanie się"
Comcia, witam Cię w naszym wątku. Jak wypleciesz jakieś maleństwo, to wrzuć foto.
margo_grace2, wierzba jest "żarłoczna", to fakt, ale jak rozsądnie oddzielisz część uprawną od rekreacyjnej, to nie ma się czego obawiać. Myślę, że metr wystarczy, bo wierzba ma płożące korzenie. U mnie trawa przy samym płocie wiklinowym wygląda tak samo, jak na pozostałym terenie.
Farel, witam Cię również. Z kosą i tarczą już próbowałem. W trakcie cięcia pręty 3-4 metrowe lecą gdzie popadnie utrudniając dostęp do karpy. Robi się straszny bałagan. Sprzedawca przestrzegał mnie, że tarcza ta nie jest przewidziana do cięcia wierzby, i w sytuacji jakiegoś pęknięcia, mój wzrost może ulec diametralnej zmianie. (powiedział mi wprost, ja bym na pana miejscu nie ryzykował) Także na dzień dzisiejszy jestem skazany na "zajechanie się"
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
W sobotę zrobiliśmy 40 m płotu. Nie tak równiutki jak Twój Dresiu ale dlatego że z bardzo rożnych gatunków wierzby dostępnych na naszej działce, krótszych i dłuższych, grubszych i cieńszych, zielonych, białych brązowych (nie znam odmian)
Owijka nie okazała się trudna jak myślałam wcześniej. Jednak wierzba była krucha i w niektórych miejscach łamała się
Owijka nie okazała się trudna jak myślałam wcześniej. Jednak wierzba była krucha i w niektórych miejscach łamała się
- dresiu
- 100p
piastowa, , po prostu jestem z Was dumny! Przy takich problemach z materiałem, wygląda to super, bardzo retro. Zaoszczędzone sporo kasy, a własna satysfakcja bezcenna. Pamiętajcie, że dla waszego dzieła najważniejsza jest teraz woda.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sie 2009, o 23:15
piastowa, dołączam się do gratulacji - gdybym miała gdzie, też bym sobie wyplotła płotek. No, może miejsce jeszcze znajdę... W każdym bądź razie sztangę do robienia dziur już mam. Mój chłop miał się u kowala dowiedzieć ile będzie kosztować i przyszedł do domu z gotowym sprzętem...
- dresiu
- 100p
Jolu, dziewczyny z forum zaraz będą chciały namiar na tego kowala "od gotowego sprzętu"
Do robienia dziur, mój sprzęt prezentuje się tak.
Do robienia dziur, mój sprzęt prezentuje się tak.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
Dresiu, no nie powiem - jako profesjonalista masz prawo mieć taki sprzęt...
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
Witam!
Nie mogę sobie odmówić umieszczenia nowego dzieła. Zostałam poproszona o zrobienie kosza na zakończenie kursu survival, do którego uczestnicy włożą prezenty dla prowadzących kurs. Długo się zastanawiałam nad nim, w końcu spontanicznie zrobiłam taki:
A poniżej moja sztanga do robienia dziur w glebie....
Miłego weekendu życzę i do usłyszenia w poniedziałek!
Nie mogę sobie odmówić umieszczenia nowego dzieła. Zostałam poproszona o zrobienie kosza na zakończenie kursu survival, do którego uczestnicy włożą prezenty dla prowadzących kurs. Długo się zastanawiałam nad nim, w końcu spontanicznie zrobiłam taki:
A poniżej moja sztanga do robienia dziur w glebie....
Miłego weekendu życzę i do usłyszenia w poniedziałek!
Wierzby podlane
Rożne drzewka i krzewy posadzone
Pleców i nóg nie czujemy
Dresiu fajny świderek
Jolu super sztanga a koszyczek najpiękniejszy ! Co to za zielone gałązki?
Rożne drzewka i krzewy posadzone
Pleców i nóg nie czujemy
Dresiu fajny świderek
Jolu super sztanga a koszyczek najpiękniejszy ! Co to za zielone gałązki?
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
piastowa, dziękuję za komplement - te zielone gałązki pochodzą z krzewu gatunek derenia - dokładnej nazwy niestety nie znalazłam.